حقوق و تکالیف ارسال کننده حمل و نقل دریایی 1 1

حقوق و تکالیف ارسال کننده حمل و نقل دریایی

حمل و نقل به وسیله کشتی یکی از پر ریسک ترین روش های حمل کالا محسوب می گردد به همین جهت صاحبان کالا می بایست تمام اقدامات لازم را در جهت حفظ سلامت کالاهای خود انجام داده تا در صورت آسیب وارده به کالا بتوانند به آسانی علیه متصدی حمل و نقل طرح دعوا نمایند. در این نوشتار به حقوق و تکالیف ارسال کننده حمل و نقل دریایی می پردازیم.

حقوق و تکالیف ارسال کننده حمل و نقل دریایی

حقوق و تکالیف ارسال کننده حمل و نقل دریایی

حقوق و تکالیف صاحبان کالا در قانون ایران

قانون گذار در قانون تجارت و قانون دریایی به سبب کاهش ضررهای احتمالی، وظایفی را بر عهده ارسال کننده قرار داده است، عدم رعایت این قوانین سبب می گردد تا ارسال کننده به عنوان مسئول خسارات وارده شناخته شود و جبران ضرر و زیان بر عهده اوقرار گیرد .

وظیفه ارسال کننده در خصوص بسته بندی کالا در قانون تجارت و قانون دریایی

طبق قانون تجارت و قانون دریایی، ارسال کننده موظف می باشد تا کالا را به درستی بسته بندی نماید، چنانچه در امر بسته بندی، خسارتی به کالا وارد گردد، متصدی حمل و نقل مسئول مسئول خسارت وارده به کالا نمی باشد؛ مگر اینکه متصدی حمل و نقل محموله باری را بدون شرط عدم مسئولیت، قبول کرده باشد.

وظیفه ارسال کننده در ارائه اطلاعات به متصدی حمل و نقل دریایی به استناد قانون تجارت و قانون دریایی

ارسال کننده موظف می باشد اطلاعات صحیح و کافی را در خصوص جنس، نوع، تعداد بسته ها، طرز بسته بندی کالا، زمانی که کالا می بایست در آن مدت به گیرنده تسلیم گردد را به متصدی حمل و نقل ارائه دهد. چنانچه به علت عدم اطلاعات مکفی خسارتی به کالا وارد گردد، ارسال کننده مسئول خسارات وارده به کالا می باشد.

حق ارسال کننده در استرداد محموله باری از متصدی حمل و نقل

طبق ماده ۳۸۲ قانون تجارت، ارسال کننده می تواند مادامی که محموله باری در اختیار متصدی حمل و نقل است آن را با پرداخت مخارجی که متصدی حمل و نقل کرده و خسارات او پس بگیرد. بعد از پرداخت کرایه متصدی حمل و نقل، چنانچه متصدی حمل و نقل تعهدی نسبت به گیرنده کالا نموده باشد، برای مثال گیرنده درخواست تحویل کالا را نموده باشد ارسال کننده دیگر حقی بر کالا ندارد و نمی تواند از متصدی حمل و نقل درخواست استرداد کالا را نماید.

مسئولیت ارسال کننده در تادیه هزینه حمل و نقل

اصولا ارسال کننده مکلف به پرداخت هزینه حمل ونقل می باشد، مگر اینکه ضمن قرارداد حمل و نقل طرفین بر خلاف آن توافق نموده باشند و گیرنده کالا موظف به تادیه هزینه حمل و نقل گشته باشد.

طبق ماده ۳۸۴ قانون تجارت، در صورت عدم تادیه هزینه حمل و نقل از جانب ارسال کننده و مرسل الیه، متصدی حمل و نقل مکلف می باشد مراتب را به اطلاع ارسال کننده رسانیده و محموله باری را موقتا نزد خود یا ثالثی امانت گذارد و در هر حال، ارسال کننده مسئول هر عیب و نقص وارد شده به کالا می باشد.

مسئولیت ارسال کننده کالا در اسناد بین المللی

با گسترش صادرات و واردات، جامعه بین المللی نیز در جهت حمایت از تجار و بازرگانان و متصدی حمل و نقل، اقدام به تصویب معاهداتی نموده است. بر اساس قوانین مذکور در این معاهدات، متصدی حمل و نقل و صاحب کالا در جهت کاهش خسارات وارده به کالا، ملزم به رعایت قوانینی می باشند. در ذیل مسئولیت ارسال کننده کالا را در قواعد لاهه و لاهه – ویزبی، کنوانسیون هامبورگ و قواعد روتردام بررسی می نماییم.

مسئولیت ارسال کننده کالا با استناد به قواعد لاهه و لاهه – ویزبی

بر اساس قوانین کنوانسیون لاهه و لاهه – ویزبی، ارسال کننده موظف می باشد کالاها را به درستی بسته بندی نماید و اطلاعات کافی در خصوص محموله باری را در اختیار متصدی حمل و نقل قرار دهد. بر اساس بند ۵ ماده ۳ قواعد لاهه و لاهه – ویزبی، فرستنده در خصوص علائم، ارقام، کمیت و وزن کالاها ضامن صحت اطلاعات ارائه شده در بارنامه تلقی شده و در برابر متصدی حمل و نقل متعهد به جبران خسارت زیان و هزینه های ناشی از عدم صحت چنین مشخصه هایی می باشد.

همچنین ارسال کننده مسئول خسارات وارده ناشی از ارسال کالاهای خطرناکی می باشد که متصدی حمل و نقل نسبت به ماهیت آنان بی اطلاع است.

مسئولیت ارسال کننده با توجه به قواعد هامبورگ

ارسال کننده موظف می باشد، اطلاعات صحیح و کامل در خصوص محموله باری را در اختیار متصدی حمل و نقل قرار دهد.

طبق بند ۱ ماده ۱۷ قواعد هامبورگ، ارسال کننده باید صحت مشخصه های مربوط به ماهیت کالاها، علائم، ارقام، وزن و کمیت آنها را که از سوی او برای درج در بارنامه ارائه شده اند را در برابر متصدی حمل و نقل تضمین کند، ارسال کننده باید خسارات ناشی از کذب چنین مشخصه هایی را در برابر متصدی حمل و نقل بپردازد، حتی اگر بارنامه به وسیله ارسال کننده فرستاده شده باشد، او مسئول باقی خواهد ماند.

ارسال کننده موظف می باشد چنانچه در محموله باری کالاهای خطرناک موجود است، به شیوه ای مناسب آنان را علامت گذاری نموده یا بر چسب روی آنها قرار دهد، همچنین در زمان تحویل کالا به متصدی حمل و نقل، می بایست او را از وجود کالاهای خطرناک مطلع نماید، در صورت عدم اطلاع از سوی ارسال کننده و ورود خسارت، ارسال کننده مسئول کلیه خسارات وارده می باشد، همچنین اگر متصدی حمل و نقل از خطرناک بودن کالاها مطلع گردد می تواند در هر زمان نسبت به تخلیه، تخریب کالاها بدون پرداخت غرامت اقدام نماید.

مسئولیت ارسال کننده کالا با استناد به قواعد روتردام

طبق ماده ۲۷ قواعد روتردام، ارسال کننده باید کالا را به گونه ای به متصدی حمل و نقل تحویل دهد که او بتواند کالا را بارگیری، بسته بندی و تخلیه نماید و همچنین خطری برای افراد و اموال ایجاد نکند. در صورت ورود خسارت به جهت عدم بسته بندی صحیح و کامل، متصدی حمل و نقل مسئول خسارات وارده به کالا می باشد.

همچنین ارسال کننده موظف به ارائه اطلاعات صحیح و کافی در خصوص محموله باری بر اساس مفاد قرارداد به متصدی حمل و نقل می باشد.

چنان چه کالاهای ارسالی جزء کالاهای خطرناک باشد، ارسال کننده می بایست متصدی حمل و نقل را از وجود کالاهای خطرناک مطلع نماید یا بر روی کالا برچسب قرار دهد ، در صورت ورود خسارت به دلیل عدم اطلاع متصدی حمل و نقل ، ارسال کننده مسئول کلیه زیان های وارده به کالا می باشد .

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − هجده =