ازدواج مجدد

[us_post_title link=”post” tag=”h1″ css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

در قانون جمهوری اسلامی ایران، پیش بینی شده که تحت شرایطی مرد یا همان زوج می تواند اقدام به ازدواج مجدد نماید.در ادامه به بررسی شرایط و نحوه طرح دعوای ازدواج مجدد خواهیم پرداخت  .

شرایط ازدواج مجدد

قبل از هر چیز دو نکته‌ی کلی لازم است:

۱-مرد یا زوج فقط در صورتی می تواند اقدام به ازدواج دوم نماید که:

الف) رضایت همسر اول باشد ویا

ب) همسرش نتواند وظایف زناشویی را انجام دهد و به اصطلاح حقوقی تمکین نکند و ناشزه باشد.

ج) سایر موارد و دلایل مانند جنون، ابتلا به امراض صعب العلاج، محکومیت زن، اعتیاد، ترک زندگی و …

۲-در صورتی که ازدواج دوم بدون ثبت رسمی باشد، هم مرد ملزم به قبت ازدواج اخیر پرداخت جریمه و جزای نقدی ویا حتی حبس می شود و هم  سردفتری که بدون اجازه و مجوز حکم دادگاه نسبت به ثبت ازدواج دوم مبادرت بورزد، با وی برخود خواهد شد و او نیز مجازات خصا خود را دارد.

طبق ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده مصوب ۱۳۵۳، مرد فقط در موارد زیر می تواند همسر دوم اختیار کند:

۱- رضایت همسر اول

۲- عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی

۳- عدم تمکین زن از شوهر

۴- ابتلای زن به جنون یا امراض صعب‌العلاج موضوع بندهای ۵ و ۶ ماده‌ی ۸(ابتلای هر یک از زوجین به امراض صعب‌العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای طرف دیگر در مخاطره باشد و جنون هر یک از زوجین در مواردی که فسخ نکاح ممکن نباشد)

۵- محکومیت زن وفق بند ۸ ماده‌ی ۸(محکومیت زن یا شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعاً منتهی به پنج سال یا بیشتر حبس و بازداشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد)

 ۶- ابتلای زن به هر گونه اعتیاد مضر برابر بند ۹ ماده‌ی (ابتلا به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و ادامهی زندگی زناشویی را غیر ممکن سازد)

۷- ترک زندگی خانوادگی از طرف زن

۸- عقیم بودن زن

۹- غایب مفقودالاثر شدن زن برابر بند ۱۴ ماده‌ی ۸(در مورد غایب مفقودالاثر با رعایت مقررات ماده‌ی ۱۰۲۹ قانون مدنی)؛

پس حسب قانون فوق، مرد می تواند با استناد به یکی از موارد گفته شده فوق از دادگاه ضمن تقدیم دادخواست به آن مرجع، از آنجا درخواست صدور محوز برای ازدواج مجدد بکند.

لازم به تذکر مجدد است که مطابق ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده ۱۳۹۱، هرگاه مردی بدون ثبت در دفاتر اسناد رسمی اقدام به انعقاد ازدواج مجدد بکند، ضمن اینکه وی را ملزم به ثبت آن واقعه می نمایند، به پرداخت جزای نقدی درجه۵ که یعنی از ۸۰میلیون ریال تا ۱۸۰میلیون ریال و یا حبس تعزیری درجه۷ که یعنی از ۹۱روز تا ۶ماه است، می شود.

نحوه طرح دعوای ازدواج مجدد

جهت تنظیم دادخواست ازدواج مجدد ، دادگاه صالح، محل، شهر یا شهرستانی است که زوجه در آن اقامت دارد. دقت داشتخ باشید مدارکی که برای تنظیم دادخواست ازدواج مجدد باید ارائه دهیم، عبارتند از:

شناسنامه و کارت ملی، سند و یا قباله نکاح، رأی قطعی دادگاه مبنی بر الزام به تمکین زوجه یا زن، نظریه، گواهی پزشکی و یا تشخیص پزشکی قانونی مبنی بر ثبوت بیماری های گفته شده در فوق.

پس از ارجاع دادخواست به شعبه مربوطه و بررسی اسناد و مدارک ارایه شده چنانچه ادعای مرد اثبات گردد رای بر ازدواج مجدد صادر می گردد.رای صادره قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی می باشد.چنانچه نسبت به رای صادره اعتراضی صورت نگیرد یا رای در دادگاه تجدیدنظر تایید شود رای صادره قطعی می گردد.پس از قطعیت رای و اخذ کواهی قطعیت با ارایه آن به دفاتر ازدواج مرد می تواند ازدواج مجدد خود را ثبت نماید.

با توجه به تخصصی بودن دعاوی خانواده لازم و ضرروری می باشد قبل طرح هرگونه دعوا با وکیل متخصص در امور خانواده مشاوره نمایید . دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بهره گیری از وکلای متخصص و با تجربه در دعاوی خانواده آماده ارایه خدمات حقوقی تخصصی خویش در این حوزه اعم از ارایه مشاوره حقوقی و تنظیم دادخواست و لایحه و قبول وکالت دعاوی می باشد .جهت بهره مندی از این خدمات می توانید با موسسه تماس حاصل نمایید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × سه =