تامین دلیل

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

تامین دلیل به معنای این است که قبل از وقوع حادثه و برای اثبات ادعا در آینده دلیل جمع آوری شود.

چه لزومی به جمع آوری دلایل قبل از اقامه دعوا می باشد؟

گاهی ممکن است ادعای صحیحی مطرح شود، اما از این جهت که دلیل و مدرک کافی برای اثبات ادعا وجود ندارد،اثبات مدعا امکان پذیر نباشد،در این گونه مواقع امکان ضایع شدن حق وجود دارد.
چنین اتفاقی ممکن است به وفور تکرار شود، گاهی در مسائل کم اهمیت ممکن است بروز نماید اما گاهی نیز در مسائل پر اهمیت تر چنین امری رخ میدهد و چنانچه در این مواقع،اثبات ادعا ممکن نباشد اثرات جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.

مثال جهت فهم بهتر موضوع….

فردی قصد احداث ساختمانی را دارد و بدین منظور لازم است که گودبرداری انجام دهد اما این احتمال را می دهید که چنانچه این امر را انجام دهد، گودبرداری وی باعث خسارت به ساختمان مجاور، که از قضا ساختمانی قدیمی است گردد، مسلماً در چنین مواقعی امکان تعطیل نمودن کار ساختمان بدین جهت وجود ندارد، چرا که گود برداری لازمه احداث ساختمان می باشد .اما از طرفی نیز سازنده ساختمان از این موضوع نیز بیمناک است که صاحبخانه ساختمان مجاور ،پس از احداث ساختمان جدید و آسیب دیدن ساختمان قدیمی، شاکی شود و خرابی ساختمانش را به گود برداری نسبت دهد ،در حالیکه در واقع قدیمی بودن ساختمان ، باعث خرابی بوده است و گودبرداری نقشی در آن نداشته است. ممکن است به نظر ساده بیاید اما پس از احداث ساختمان و زمانی که صاحبخانه ساختمان مجاور از سازنده ساختمان جدید به دلیل آسیب به ساختمانش شاکی شود، سازنده بایستی با دلیل و مدرک اثبات نماید که قدیمی بودن ساختمان وی باعث آسیب بوده است،که البته اثبات این امر به مراتب پس از ساخته شدن ساختمان بسیار دشوار واحیانا غیرممکن می‌گردد. فلذا لازم است دنبال راه حل محکم تری جهت چنین امری بود.

قانون گذار در علم حقوق نهادی را به نام تامین دلیل پیش بینی نموده است. تامین دلیل به معنای این است که قبل از وقوع حادثه و برای اثبات ادعا، دلیل ارائه گردد.

در مثال فوق الذکر،سازنده ساختمان می تواند قبل از گودبرداری تامین دلیل نماید بدین صورت که این امررا بر عهده کارشناس میگذارد.سازنده ساختمان، کارشناسی را بدین منظور درمحل ساختمان حاضر مینماید و او وضعیت ساختمان را بررسی می نماید، عکس برداری نموده و کلا این اسناد و مدارک لازم را جمع آوری مینماید و همچنین تاریخ را درج و امضا می نماید. در این مواقع سازنده از این جهت آرامش خاطر دارد که چنانچه بعد از گودبرداری به ساختمان مجاور آسیبی وارد شود و صاحبخانه ساختمان مجاور از این جهت شاکی گردد سازنده می تواند با ارائه مدارک کارشناسی شده که قبل از گود برداری تهیه نموده است و ارائه آنها به محکمه از خود رفع اتهام نماید.
و اینجاست که سازنده با این تدبیر میتواند از اتهام مربوطه مبرا گردد و موضوع را به نفع خود اثبات نماید.

مرجع صالح جهت ارائه درخواست تامین دلیل کجاست؟

قانون گذار درماده ۱۴ قانون آیین دادرسی مدنی چنین مقرر نموده بود که درخواست تامین دلیل در صلاحیت دادگاه محل وقوع ادله میباشد. اما در حال حاضر مطابق ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف ،مرجع صالح جهت رسیدگی به تامین دلیل تغییر یافته است و هم اکنون در صلاحیت شورای حل اختلاف می باشد از این رو چنانچه هر فردی قصد تامین دلیل داشته باشد بایستی به شورای حل اختلافی که دلایل و امارات ،در آن حوزه وجود دارد مراجعه و درخواست خویش را مطرح نماید.
چنانچه فردی درحال حاضر با وجود استقرار شورای حل اختلاف در محل وقوع دلایل و امارات ،به دادگاه مراجعه نماید،درخواست وی رد میگردد.
سوال: چنانچه در محل وقوع امارات یا دلایل شورای حل اختلاف وجود نداشته باشد چه باید کرد؟
پاسخ: در این مواقع مراجعه به دادگاه محل وقوع دلیل و امارات بلااشکال است اما در غیر این صورت مراجعه به دادگاه امکان پذیر نمی باشد.

چه مراحلی را لازم است جهت تقاضای تامین دلیل طی نمود؟

۱)در ابتدا لازم است، متقاضی تامین دلیل(ذی النفع)تقاضای خویش را در برگه های مخصوص دادخواست بنویسید.متقاضی در دادخواست مزبور مشخصات خود و طرف مقابلش را درج می نماید و همچنین بایستی موضوعی را که برای آن درخواست تامین دلیل نموده است را به همراه شرایطی که باعث شده است که به چنین اقدامی متوسل شود را قید نماید.

چنانچه تعیین طرف مقابل برای متقاضی تامین دلیل ممکن باشد،متقاضی چه اقدامی بایستی انجام دهد؟

گاهی ممکن است که تعیین طرف مقابل برای متقاضی امکان پذیر نباشد،در چنین مواقعی جای نگرانی نیست چرا که قانون گذار به درخواست کننده تامین این اجازه را داده است که درخواست خویش را بدون نام طرف مقابل ارائه دهد.و چنین دادخواستی از وی پذیرفته است و به جریان می افتد.

ذکر این نکته لازم است که….
همچنین در صورتیکه خوانندگان متعدد باشند بایستی دادخواست به تعداد آنها به اضافه یک نسخه تنظیم شود.

۲)متقاضی باید اصل اوراق و اسناد را به همراه فتوکپی آنها ، ضمیمه دادخواست نماید.
۳)متقاضی باید دادخواست و منضمات آن را به شورای حل اختلاف محل وقوع دلایل و امارات ارائه دهد.
۴)پس از ارائه دادخواست توسط متقاضی، شورا تشکیل جلسه می‌دهد و طرف مقابل را،چنانچه نام او قید شده باشد دعوت می گردد.

چنانچه با وجود دعوت به حضور،طرف مقابل ازحضور استنکاف نماید ویا اینکه موضوع مربوطه فوریت داشته باشد،دادگاه بدون حضور او به موضوع رسیدگی می نماید و عدم حضور وی مانعی برای رسیدگی شورا ایجاد نمی نماید.

۵) گاهی ممکن است موضوعی که برای آن درخواست تامین دلیل شده است ،نیازبه کارشناسی داشته باشد، در این صورت شورا موضوع را به کارشناس واگذار می نماید.

هزینه کارشناسی را بایستی به صندوق دادگستری واریزنمود.

۶) ودر آخر متقاضی بایستی صورت جلسه تامین دلیل تنظیم نماید که در این مرحله شورا محل وقوع ادله و مدارک ،با نظر کارشناس،صورت جلسه مزبور راتنظیم مینماید.

چنانچه دلایلی که قصد حفظ آن ها مد نظر است در مکان های مختلف باشد،به کدام مرجع بایستی رجوع شود؟

تا به اینجای بحث از مواردی بحث شد که دلیلی که قصد حفظ آن مد نظر بود،در یک مکان استقرارداشت اما چنانچه دلایلی که قصد حفظ آنها وجود دارد در مکان های مختلف باشد .در چنین مواقعی لازم است برای هر کدام ازدلایلی که با تامین دلیل قصد حفظ آن مد نظر است، به شورای حل اختلاف آن دلایل و اسناد مراجعه نمود.

هزینه دادرسی در دادخواست تامین دلیل

هزینه دادرسی در دادخواست تامین دلیل ،از آنجایی که خود تامین دلیل غیرمالی است،غیر مالی میباشد.

چه لزومی به مشاوره با وکلا و مشاوران حقوقی می باشد؟

با مفهوم تامین دلیل و موارد استفاده از آن آشنا شدید و مسلماًبا خواندن این مقاله یکی از نگرانی های شما در مورد از بین رفتن دلایل و مدارکی که در آینده به آنها نیاز به پیدا میکنید،تا حدی کاهش یافته است چرا که هم اکنون می دانید که برای این امرراه حلی قانونی وجود دارد .اگرچه در مقاله مزبور سعی بر این بوده تا اطلاعات جامعی به شما دوستان ارائه شود اما لازم به ذکر است که گنجاندن تمام آنچه برای چنین امری نیاز است ،جدای از تخصصی بودن بحث نیازمند بررسی های مفصل تری می باشدکه مجال صحبت در مورد آنها در مقاله مزبور مقدور نمی باشد.از این روبه همین میزان بسنده می گردد.اما چنانچه در این باره به اطلاعات بیشتری نیاز دارید،توصیه می شود که حتماً با مشاوران و کارشناسان حقوقی در این باره صحبت و مشورت داشته باشید .

گروه وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۱۰ سال سابقه حقوقی موفق در زمینه های مختلف ،ضمن ارائه مشاوره رایگان ،جهت همکاری با شما عزیزان همچون همیشه با تمام توان و تجربه خویش معد همکاری می باشد.
با ما در تماس باشید…

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫8 نظر

  • محمد امامیان

    سلام من با یکی تصادف کردم و افسر آمد و گفت اون مقصره بعد قرار بود بریم بیمه که طرف میگه من بیمه نمیام و منم از. دستش به شورای حل اختلاف رجوع کردم و برگه کارشناسی دارم و الان میتونم ماشین تعمیر کنم و آیا حرف من برای گرفتن خسارت به جایی میرسه و این چقدر زمان بره و طرف مقصر باید هزینه شکایت من رو بده درسته

    دی ۶, ۱۴۰۱ در ۲۱:۲۳
    • دادپویان حامی

      قبل از تعمیر ماشین تامین دلیل نموده و سپس اقدام به تعمیر نمایید.

      دی ۱۱, ۱۴۰۱ در ۱۴:۱۴
  • جامی

    تصادفی داشتیم خسارتی کسی که بما زده گواهی نامه نداشته. شکایت کردیم تامین دلیل وتامین خواسته کارشناس هم ماشین مارو کارشناسی کرده و برگه کارشناسی دارم ایا میتونم بزم ماشینم رو درست کنم . یا نه باید منتظر دادگاه بمونم تا رای بیاد بعد

    مهر ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۵:۳۸
    • دادپویان حامی

      با سلام بعد از تامین دلیل می توانید نسبت به تعمیر خودرو اقدام کنید.

      مهر ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۶:۲۴
  • محمودی

    براى تامين دليل سوال داشتم. براى كارشناس شهرسازى. ميخاستم ببينم به چه صورت هست و شما انجام ميدين براى موضوع مربوطه يا نه كه كارشناس شهرسازى لازم هست. در رابطه با احداث مدرسه غيرانتفاعى وسط يك كوچه و مزاحمت براى اهالى ملك مدرسه ساز نبوده و مالك ملك مسكونيه خود را براى مدرسه غيرانتفاعى اجاره داده است و حدود ٢ ماه است كه دارند ملك را براى مدرسه غير انتفاعى آماده سازى مى كنند و ساخت و ساز و تعميرات و تغيير انجام مى دهند . با توجه به اين موارد يكى از دوستان گفتند تا دير نشده بايد كارشناس بگيريد براى تامين دليل كارشناس شهرسازى گفتم از شما سوال كنيم كه به چه صورت هست . چون خيلى عجله اى و فورى مى باشد تا مدارس باز نشده و مستقر نشده اند

    مهر ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۱:۲۹
    • دادپویان حامی

      با سلام برای تامین دلیل باید به شورای حل اختلاف محل درخواست تامین دهید تا توسط کارشناس رسمی دادگستری امر مربوطه کارشناسی گردد.

      مهر ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۶:۱۹
  • بیاتی

    سلام خسته نباشید‌.بنده برای دریافت خسارت و افت قیمت خودرو از مقصر درخواست تامین دلیل دادم و کارشناسی هم شده.میخواستم بدونم میتونم خودرو را بفروشم یا بودن خودرو برای گرفتن خسارت الزامی است؟

    شهریور ۲۹, ۱۴۰۱ در ۱۵:۰۱
    • دادپویان حامی

      سلام خیر تا انجام کارشناسی قطعی خودرو را نفروشید.

      مهر ۲۸, ۱۴۰۱ در ۱۰:۲۲

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    چهار × 2 =