املاک واقع در طرح های شهرداری چه وضعیتی خواهند داشت؟

فهرست مطالب

شهرداری ها بعضا برای اجرای طرح های عمرانی، عمومی خود نیازمند املاک و اراضی متعلق به اشخاص ثالث می شوند و می توانند به شرط رعایت ضوابط و تشریفات قانونی، املاک و اراضی مذکور را تملک نمایند. تملک املاک واقع در طرح های شهرداری به جهت مغایرت با حقوق ثالث منشاء اختلافات عدیده ای میان اشخاص و شهرداری ها می باشد.

شرایط تملک املاک واقع در طرح های شهرداری

تملک املاک واقع در طرح شهرداری در تعارض با حق مالکیت خصوصی است که یکی از مهم ترین حقوق اشخاص در نظر قانون گذار می باشد. به همین علت، تملک چنین املاکی محدود به شرایط معین و منوط به رعایت تشریفات مقرر در قانون می باشد؛ در صورت عدم رعایت مقررات، مالکین این قبیل املاک می توانند علیه شهرداری اقامه دعوا نموده و حقوق تضییع شده خود را مطالبه نمایند.فرض کنید شهرداری تصمیم دارد در قالب طرح فضای سبز و برای تامین رفاه عمومی املاک واقع در محدوده ای را تملک نماید در این حالت قرار گرفتن ملک در طرح فضای سبز نمی تواند دلیلی برای این باشد که شهرداری ضوابط قانونی تملک را رعایت نکند به عبارت ساده تر افتادن زمین در فضای سبز با افتادن زمین در طرح احداث سالن ورزشی تفاوتی در اجرای مقررات ندارد. برای حل مشکلات دعاوی ملکی میتوانید به بخش وکیل ملکی مجموعه ما مراجعه کنید.

نحوه تملک زمین توسط شهرداری را می توان به شرح ذیل بر شمرد:

  1. تملک به دلیل نیازهای عمومی: اجرای طرح های عمومی و عمرانی اصولا در راستای تامین نیازهای عمومی می باشد و قانون گذار با ترجیح رفع احتیاجات عمومی بر حقوق خصوصی اشخاص، سلب مالکیت از اشخاص در جهت حفظ منافع عموم را تجویز می نماید.ماده ۲ لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی، عمرانی ، تملک املاک خصوصی جهت اجرای طرح های دولتی را تنها در صورتی مجاز می داند که اجرای به موقع طرح های مذکور برای امور عمومی و امنیتی لازم و ضروری باشد.
  2. صدور مجوز از سوی مقام صلاحیتدار: تملک املاک خصوصی شهرداری ها به دلیل اجرای طرح های عمومی به موجب ذیل ماده ۲ لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی و عمرانی موکول به تصویب و تایید ضرورت اجرای طرح توسط بالاترین مقام اجرایی سازمان مجری طرح شده است.
  3. تصویب طرح توسط مرجع صلاحیت دار: شهرداری ها باید پیش از تملک املاک، طرح مدنظر خود را مطابق قوانین و مقررات در مراجع ذی صلاح به تصویب برسانند. مبادرت به تملک املاک خصوصی پیش از تصویب طرح فاقد توجیه قانونی است.
  4. تخصیص اعتبار: چنانچه شهرداری با وجود عدم تامین اعتبار یا زائد بر میزان اعتبار، اقدام به تصرف و تملک املاک نمایند، مکلف به رد مورد معامله به مالک خواهد بود. همچنین کارمند متخلف به موجب ماده ۹۳ قانون محاسبات عمومی کشور قابل تعقیب است.
  5. فقدان اراضی ملی و دولتی: مطابق تبصره ۱ ماده ۲ لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک دولت، شهرداری یا سایر دستگاه های اجرایی مکلفند در وهله اول جهت اجرای طرح های عمومی، عمرانی از املاک و اراضی ملی یا متعلق به دولت بهره ببرند و در صورت نبود این قبیل اراضی می توانند املاک خصوصی را تملک نمایند.
  6. انطباق کاربری زمین با طرح مصوب: در شهرهایی که دارای طرح های مصوب شهری باشند، کاربری زمین مورد نیاز باید با طرح مصوب منطبق باشد.
  7. تعیین وضع ثبتی ملک و اعلام مراتب به اداره ثبت محل: شهرداری پس از تعیین ملک مورد نیاز باید وضعیت پلاک ثبتی، حدود ملک و مشخصات مالک را از اداره ثبت استعلام نماید.
  8. اعلام مراتب تملک به اداره ثبت: شهرداری باید قصد تملک ملک را به اداره ثبت محل اعلام نماید. پس از اعلام مراتب، اداره ثبت از نقل و انتقال پلاک ثبتی مزبور جلوگیری می نماید.
  9. اعلام قصد تملک به مالک: قصد تملک ملک توسط شهرداری ها باید به وسیله اظهارنامه رسمی یا نامه اداری سازمان مربوطه به اطلاع مالک برسد. در صورتی که مالک یا مالکین ملک، شناسایی نشوند، مراتب آگهی خواهد شد.

با رعایت شرایط فوق املاک و اراضی که دارای مالکیت خصوصی بوده اند جزو املاک شهرداری قرار میگیرند.

در صورتی که ملک مورد نیاز شهرداری جهت اجرای طرح، در مالکیت وزارتخانه ها یا سایر موسسات دولتی باشد، واگذاری حق استفاده از ملک مورد نیاز به موجب موافقت وزیر یا رئیس موسسه انجام خواهد شد. این واگذاری بلا عوض بوده و در صورت بروز اختلاف، نظر وزیر کشور قاطع خواهد بود. چنانچه واگذاری بلا عوض مقدور نباشد، بهای ملک پرداخت خواهد شد که در این صورت انتقال قطعی می باشد.

تعیین قیمت املاک تملک شده

مطابق ماده واحده نحوه تقویم ابنیه، املاک و اراضی مورد نیاز شهرداری ها، تملک املاک مورد نیاز توسط شهرداری منوط به پرداخت قیمت املاک می باشد. اصولا قیمت توافق شده میان شهرداری یا سایر دستگاه های اجرایی و مالک، ملاک عمل می باشد و در صورتی که بین مالک و شهرداری توافق حاصل نشود، قیمت عادله روز به مالک پرداخت خواهد شد.

بهای عادله روز توسط هیات کارشناسی سه نفره متشکل از کارشناس منتخب دستگاه اجرایی، کارشناس منتخب مالک و کارشناس مرضی الطرفین تعیین می شود. در صورتی که طرفین در انتخاب داور مشترک تراضی نکنند، دادگاه محل وقوع ملک اقدام به تعیین کارشناس خواهد نمود.

در صورت استنکاف مالک از معرفی کارشناس منتخب خود ظرف یک ماه از تاریخ اعلام قصد تملک شهرداری یا عدم شناسایی مالک، دادگاه محل وقوع ملک به درخواست شهرداری ظرف ۱۵ روز اقدام به تعیین کارشناس خواهد نمود.

چنانچه ملک تملک شده، محل سکونت یا امرار معاش مالک باشد، پانزده درصد به مبلغ تعیین شده اضافه خواهد شد. تشخیص این امر که مالک در محل ساکن بوده یا ملک، محل کسب و پیشه و امرار معاش مالک بوده بر عهده شهرداری می باشد و در صورت وقوع اختلاف در این خصوص، فصل اختلاف با دادگاه محل وقوع ملک می باشد.

نحوه پرداخت قیمت املاک واقع در طرح های شهرداری توسط شهرداری

اصولا قیمت تعیین شده باید به صورت نقدی و فورا به مالک ملک پرداخت شود و پرداخت اقساطی بدون توافق با مالک میسر نمی باشد؛ حتی دادگاه نیز نمی تواند بدون رضایت مالک، قیمت ملک را تقسیط نماید.

در صورت توافق مالک و شهرداری، پرداخت ما به ازاء ملک تملک شده از طریق واگذاری اراضی مشابه ملی یا دولتی به مالک نیز ممکن است. به عبارت ساده تر مالک مکلف است برای اجرای طرح شهرداری با یکی از طرق پیش بینی شده در قانون اقدام به مصالحه زمین با شهرداری نماید.

وضعیت حق کسب یا پیشه یا تجارت ملک تملک شده در طرح های شهرداری

در صورتی که ملک تملک شده محل کسب و پیشه بوده، در صورتی به آن حق کسب یا پیشه یا تجارت تعلق خواهد گرفت که اشتغال به کسب و پیشه در آن محل، حداقل یک سال پیش از اعلام قصد تملک توسط شهرداری آغاز شده باشد. همچنین شهرداری مختار است در صورت رضایت صاحب حق کسب یا پیشه یا تجارت، به جای پرداخت این حق، پس از انجام طرح مصوب، محل کسبی مشابه ملک قبلی به صاحب حق واگذار نماید.بنابراین قرار گرفتن مغازه در طرح شهرداری که شخص در آن داری حق سرقفلی یا حق کسب و پیشه است با عث از بین رفتن حق مذکور نمی گردد.

مهلت کارشناسان جهت تعیین قیمت املاک واقع در طرح های شهرداری

هیات کارشناسان موظفند حداکثر ظرف یک ماه و بر اساس قانون جدید کارشناسی ملک ، قیمت مدنظر خود را اعلام نمایند. پرداخت نصف هزینه کارشناسی بر عهده مالک می باشد که از قیمت ملک کسر خواهد شد.

مقصود از بهای عادله روز

به حکم ماده واحده نحوه تقویم ابنیه، املاک و اراضی مورد نیاز شهرداری ها که به ماده واحده تملک اراضی توسط شهرداری معروف است ، قیمت اراضی و املاک مورد نیاز شهرداری ها در صورت عدم توافق طرفین، بر مبنای قیمت عادله روز و توسط هیات کارشناسی ۳ نفره تعیین خواهد شد. مقصود از بهای عادله روز، بهای ملک در زمان پرداخت می باشد؛ بنابراین در صورت عدم تعیین و پرداخت قیمت ملک توسط شهرداری در زمان تملک و طرح دعوا علیه شهرداری توسط مالک، قیمت عادله روز در زمان اقامه دعوا پرداخت خواهد شد؛ نه زمان تملک ملک و اجرای طرح توسط شهرداری.

لازم به ذکر است اگر شخصی اقدام به خرید ملک واقع در طرح شهرداری نماید بدون اینکه از وجود طرح اطلاعی داشته باشد قیمت زمین به مالک جدید پرداخت می شود.

تملک املاک توسط شهرداری در صورت فوریت اجرای طرح

مطابق ماده ۹ لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی، عمرانی و نظامی دولت، در صورتی که فوریت اجرای طرح با ذکر دلائل موجه به تشخیص وزیر دستگاه اجرایی ضرورت داشته باشد به نحوی که عدم تسریع در‌انجام طرح موجب ضرر و زیان جبران‌ناپذیری گردد، ‌شهرداری می‌تواند قبل از انجام معامله قطعی و با تنظیم صورت مجلس وضع موجود‌ ملک با حضور مالک یا نماینده وی و در غیاب او و نماینده دادستان و کارشناس رسمی نسبت به تصرف و اجرای طرح اقدام نماید لکن ‌شهرداری یا دستگاه‌ اجرایی مکلف است حداکثر تا سه ماه از تاریخ تصرف، نسبت به پرداخت یا تودیع قیمت عادله طبق مقررات این قانون اقدام نماید.

در صورت عدم پرداخت قیمت توسط شهرداری ظرف مهلت مقرر، مالک می تواند با مراجعه به دادگاه، تقاضای توقیف عملیات اجرایی را مطرح نماید. رسیدگی به این تقاضا در محاکم خارج از نوبت بوده و تا زمان پرداخت بهای ملک، عملیات اجرایی موقوف خواهد ماند. بلافاصله پس از پرداخت بها توسط شهرداری از دستور توقیف صادره، رفع اثر به عمل خواهد آمد.

تصرف ملک توسط شهرداری یا دستگاه اجرایی و خلع ید مالک، منوط به انجام معامله و پرداخت قیمت تعیین شده توسط هیات کارشناسی و سایر حقوق قانونی می باشد. در صورتی که انجام معامله با موانعی مثل شناسایی نشدن مالک یا در رهن بودن ملک مواجه شود، به منظور جلوگیری از ایجاد وقفه در اجرای طرح به شرح زیر اقدام می شود:

در صورتی که ظرف یک ماه از تاریخ اعلام قصد تملک شهرداری، مالک برای انجام معامله مراجعه نکرده باشد یا به هر نحو از انجام معامله استنکاف ورزد، مراتب مجددا اعلام شده و مهلت ۱۵ روز دیگر جهت انجام معامله به مالک اعطا خواهد شد. پس از انقضا مهلت اخیر و عدم مراجعه مالک، ارزش تعیین شده توسط دستگاه اجرایی نزد صندوق ثبت محل تودیع شده و تخلیه ملک و خلع ید مالک انجام خواهد شد.

ضمنا اسناد مالکیت سابق توسط اداره ثبت ابطال شده و اسناد مالکیت جدید به نام شهرداری یا دستگاه اجرایی صادر خواهد شد.

تملک موقوفات توسط شهرداری

اگر ملک مورد نیاز شهرداری ها از جمله املاک موقوفه باشد و به تشخیص سازمان اوقاف، تبدیل آنها به احسن، شرعا و قانونا مجاز باشد مطابق مقررات جاری اقدام خواهد شد.

موقوفاتی که تبدیل آنها مجاز نباشد، از طریق عقد اجاره طولانی مدت به شهرداری یا دستگاه اجرایی واگذار خواهد شد. اجاره بهای این موقوفات توسط هیات کارشناسی معین می شود. در صورت وجود اعیانی متعلق به غیر و یا وجود حقوق قانونی برای ثالث در موقوفه، بهای اعیانی و حقوق مذکور توسط هیات کارشناسی تعیین و از سوی دستگاه تملک کننده پرداخت خواهد شد.

وضعیت حقوق اشخاص ثالث در ملک تملک شده

چنانچه در ملک مورد نیاز شهرداری یا سایر دستگاه های اجرایی، برای اشخاص ثالث، حقوقی از جمله حق ارتفاق و حق انتفاع بر قرار شده باشد، حقوق صاحب حق نیز توسط هیات کارشناسی تقویم و توسط دستگاه تملک کننده پرداخت خواهد شد. همچنین در صورتی که ملک مورد نیاز در رهن بوده، به وثیقه گذاشته شده یا توقیف شده باشد، دستگاه اجرایی می تواند با پرداخت مبلغ دین که منجر به ترهین، توثیق یا توقیف ملک شده، ملک را تملک نماید.

مهلت اجرای طرح های شهرداری

شهرداری ها مکلفند ظرف ۱۸ ماه پس از تصویب طرح و اعلام آن جهت انجام معامله و انتقال اسناد مالکیت املاک مورد نیاز، اقدامات لازمه را معمول دارند. در صورت انقضاء این مهلت، مالک حق اعمال کلیه حقوق مالکانه خود را از قبیل تجدید بنا، تفکیک ملک ، فروش ملک واقع در طرح  را ….. خواهد داشت.

مطابق قانون تملک زمین توسط شهرداری ، پس از آن که شهرداری ها اقدامات لازمه را ظرف ۱۸ ماه جهت معامله انجام دادند باید ظرف پنج سال اقدام به شروع اجرای طرح نمایند. حال اگر ظرف مهلت مذکور اجرای طرح شروع نشود مالکین می توانند تقاضای ابطال طرح شهرداری را از دیوان عدالت در خواست نمایند.به عبارت دیگر عدم اجرای طرح شهرداری ظرف مهلت قانونی از موجبات ابطال طرح می باشد.

مهلت اجرای طرح های شهرداری
مهلت اجرای طرح های شهرداری

تغییر کاربری زمین واقع در طرح شهرداری

همانطور که بیان شد شهرداری ها باید ظرف پنج سال اقدام به اجرای طرح نمایند حال اگر ظرف پنج سال طرح اجرا نشد و کسی نیز تقاضای ابطال طرح را مطرح ننمود مالکین می توانند جهت توافق با شهرداری برای تغییر کاربری اقدام نمایند(برای مطالعه بیشتر به مقاله تغییر کاربری ناشی از عدم اجرای طرح های عمومی در مهلت قانونی مراجعه نمایید.)

اعتراض به تملک ملک توسط شهرداری

همانطور که شرح آن گذشت، وجود طرح مصوب یکی از شرایط ضروری جهت تملیک املاک مورد نیازشهرداری ها است. در صورتی که تصویب طرح، مطابق قانون صورت نگرفته باشد، هر ذی نفع می تواند ابطال عملیات مربوط به تصویب و اقدامات راجع به آن را از دیوان عدالت اداری تقاضا نماید.

ممکن است تصویب طرح مطابق با قانون انجام شده باشد اما شهرداری یا سایر دستگاه های اجرایی در روند تملک املاک مورد نیاز، مقررات قانونی مربوطه را رعایت نکرده باشند، در این صورت نیز ذی نفع می تواند با مراجعه به دیوان عدالت اداری، ابطال اقدامات شهرداری یا سایر دستگاه های اجرایی را در خصوص سلب مالکیت از اشخاص و تملک املاک مورد نیاز را از آن مرجع بخواهد.

آراء صادره از سوی دیوان عدالت اداری ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ از سوی اشخاص مقیم ایران و ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ از سوی اشخاص مقیم خارج از کشور قابل اعتراض می باشد.

در صورت ابطال اقدامات شهرداری یا سایر دستگاه های اجرایی در خصوص تملک املاک واقع در طرح از سوی دیوان عدالت اداری، دستگاه مربوطه مکلف به استرداد ملک به مالک می باشد. در صورتی که به واسطه احداث بنا و ایجاد مستحدثات در ملک مزبور، استرداد ملک متعذر باشد، دستگاه اجرایی مکلف است با رعایت شرایط قانونی نسبت به تملک این قبیل املاک اقدام نماید.

در صورتی که به درخواست مالک، حکم خلع ید یا قلع و قمع بنا صادر شده باشد، به درخواست شهرداری، اجرای حکم متوقف خواهد شد. شهرداری مکلف است ظرف مدت شش ماه از تاريخ صدور دستور موقت نسبت به پرداخت يا توديع قيمت روز املاك يادشده اقدام نمايد.

کمیسیون تبصره ۵ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها

مطابق ماده ۹۶ قانون شهرداری ها، در صورتی که تامین احتیاجات شهری از قبیل ایجاد باغ های عمومی و تاسیسات برق و آب و …. که با هدف انجام اصلاحات شهری و رفع نیازمندی های عمومی انجام می شود منوط به تصرف کلی یا جزئی املاک و اراضی در محدوده شهر باشد، شهرداری می تواند با رعایت قوانین و مقررات مربوط نسبت به تملک و تصرف آن بخش از املاک فوق الذکر که مورد احتیاج است، اقدام نماید.

تبصره ۵ ماده اخیر اشعار می دارد در صورتی که املاک واقع در مسیر اجرای طرح های شهرداری، مجهول المالک یا فاقد سابقه ثبتی باشند، اجرای طرح متوقف نخواهد شد؛ بلکه شهرداری مکلف است با دعوت از اعضاء کمیسیون تبصره ۵ ماده ۹۶ رسیدگی به موضوع را تقاضا نماید.لذا قرار گرفتن ملک قولنامه ای در طرح شهرداری که همان املاک فاقد سابقه ثبتی می باشند تاثیری در روند اجرای طرح یا الزام شهرداری برای پرداخت قیمت عادله زمین نخواهد داشت.

کمیسیون مذکور پس از بازدید از محل، مشخصات کامل املاک واقع در مسیر برنامه های عمومی و عمرانی شهرداری را در قالب یک صورتجلسه تهیه و تنظیم می نماید. این صورتجلسه مبنای پرداخت خسارات مالک قانونی ملک خواهد بود. مدعی مالکیت می تواند پس از اثبات مالکیت خود از طریق مراجع صالح، به استناد صورتجلسه فوق، بها ملک را دریافت نماید.

کمیسیون تبصره 5 ماده 96 قانون شهرداری ها
کمیسیون تبصره ۵ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها

حد نصاب رسمیت و تصمیم گیری در جلسات کمیسیون تبصره ۵ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها

حضور هر ۴ عضو کمیسیون برای رسمیت جلسه ضروری است و تصمیم گیری با اکثریت آراء معتبر خواهد بود.

اعتراض به تصمیمات کمیسیون تبصره ۵ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها

مرجع تجدیدنظری جهت رسیدگی به اعتراضات مالکین نسبت به تصمیمات کمیسیون تبصره ۵ ماده ۹۶ قانون شهرداری ها در قانون پیش بینی نشده است؛ اما به حکم ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، تصمیمات این کمیسیون نیز به درخواست ذی نفع در آن مرجع قابل ابطال است.

تفاوت طرح هادی شهری با طرح های شهرداری

عده ای بر این تصور می باشند که طرح هادی شهری همان طرح شهرداری است در حالیکه بین این دو مفهوم تفاوت بسیاری وجود دارد. طرح هادی عبارت از طرحی است که در آن جهت گسترش آتی شهر و نحوه استفاده از زمین های شهری برای عملکردهای مختلف به منظور حل مشکلات حاد و فوری شهر و ارائه راه حل های کوتاه مدت و مناسب برای شهرهایی که دارای طرح جامع نمی‌ باشند تهیه می‌شود. در حالی که طرح های شهرداری صرف نظر از این که شهری دارای طرح هادی است یا طرح جامع تفصیلی در هر شهری بار عایت شرایط قانونی قابلیت اجرا دارد. مواردی مثل در خواست حذف معبر که مربوط به ساختار شکلی شهر می باشد در طرح هادی قابل بررسی است.

در واقع طرح هادی که پس از سال ۱۳۵۵ به صورت ده ساله تهیه می شوند جشم اندازی از آتیه شهر ارائه می دهد و رضایت مالک در اجرای طرح هادی تاثیری ندارد.اگر این سوال وجود دارد که از کجا بفهمیم زمین در طرح هادی است یا نه ؟ باید به شهرداری مراجعه نموده و نقشه طرح هادی را تهیه نمایید.

دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ده سال سابقه آماده ارائه خدمات مشاوره ای و قبول وکالت در دعاوی مرتبط با شهرداری می باشد.

۳.۲/۵ - (۶ امتیاز)
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

131 پاسخ

  1. سلام و عرض ادب
    ملکی در تعریض خیابانه و نیاز به عقب نشینی داره برای اجرای این طرح شهرداری بدون اینکه بهمون ابلاغ کنه و از طریق مراجع قضایی تعیین کارشناس بکنه با اجرای ماده ۹ قانون خودش کارشناس رسمی دادگستری رو برای ملکی که فقط از بیرون بررسی کرده قیمت گذاشته و بهمون اعلام کرده درحالی که این نظریه کارشناس و مخصوصا مبلغ اصلا مورد تایید ما نیست ما چه کاری میتونیم انجام بدیم؟

    1. سلام. کمیسیون موسوم به ماده ۹ در شهرداری می بایست با حضور مالک برگزار شود و تعیین کارشناس و یا کارشناسان ارزیابی می بایست نسبت به تأئید مالک و شهرداری برسد. و از آنجا که کارشناس نسبت به ارزیابی ملک اقدام می کند صرف قیمت گذاری از خارج ساختمان ملاک عمل نمی باشد. شما می توانید در دیوان عدالت اداری شکایت و نسبت به ابطال اقدامات شهرداری اقدام فرمائید و سپس دعوای مطالبه ارزش روز ملک خودتان را در دادگاه عمومی حقوقی مطرح کنید.

  2. سلام ما با شهرداری یک صلح نامه تنظیم کردیم بند ۶صلح نامه نوشته که این صلح نامه بعد از تصویب ماده ۵در شورای استان قابل اعتبار و اجراست و شهرداری به دلیل نبودسند نتونسته ماده ۵ رو تصویب کنه و ۵قطعه از زمینها ۴۵۰۰متر خیابان احداث کرده داخل زمین ما ۵قطعه زمین را هم با صلح نامه به اشخاص واگذار کرده از نظر قانون میشه ان صلح نامه رو باطل کرد ممنون میشم راهنمایی کنید

  3. سلام و عرض ادب
    شهردای منطقه زمین مرا بدون هماهنگی صاف کرده و کل زمین من درمسیر جاده جدید قرار گرفته با توجه به اینکه کل دارایی من همین زمین است چکار باید بکنم؟با سپاس

  4. زمین ۷۵۰ متر در منطقه ۲۲ تهران از اراضی ازگی شهرداری می‌گوید در حریم است سند منگوله دار وضعیت زمین توسط کارشناس رسمی دادگستری زمین پست برق بنا شده و کارشناس دیگری کمی دورتر از پست برق زمین را درحریم در نقشه خود مهر و امضا کرده حالا چگونه ثابت می‌شود که سند و دو نقشه کارشناس دادگستری و شهرداری و مالک حق دارد یا ندارد

  5. سلام
    برای ثبت و صدور سند مالکیت زمینم اقدام نمودم و از اداره ثبت استعلامی از شهرداری شده و شهرداری در پاسخ به ثبت از صدور سند مالکیت به دلیل (در معبر بودن زمین) جلوگیری کرده
    سوال اینجاست آیا شهرداری میتواند از صدور سند جلوگیری کند

    1. سلام. شهرداری ممانعتی در صدور سند نمی تواند انجام دهد. بلکه اداره ثبت به علت استعلام ازشهرداری که گفته است ملک در معبر عمومی است، ممانعت نموده است. مدارک باید بررسی شود.

  6. سلام وقت بخیر شهرداری در بوستان ملی باراجین که کاربری گردشگری هست میخاد زمین مارو که چسبیده بهش تملک کنه کاربری زمین ما کشاورزی الان شهرداری باید طبق کاربری خودش زمین مارو برداره یا طبق زمین خودمون ؟؟؟؟مچکرم

    1. سلام. تملک و پرداخت بهای زمین شما بر اساس کاربری موجود یعنی کشاورزی صورت خواهد پذیرفت.

  7. سلام .بنده در منطفه بافت فرسوده مجوز ساخت گرفتم. و از سال ۱۳۹۰شروع به ساخت مجتمع نموده در سال ۱۳۹۳به اتمام رسانیدم جهت پایان کار مراجعه نمودم گفتن در طرح جانمایی شهر در فضای سبز قرار گرفته من میبایست پایان کار جهت تقسیط وام بانک میبردم .بدلیل عدم پایان کار بانک سود ۱۱درصدمشارکت به فروش اقساطی تبدیل نمود .من متحمل ضرر وزیان شدم طبق چه قانونی باید شکایت مطرح نمایم؟ با تشکر.

  8. سلام ودرود
    خسته نباشید
    مطابق ماده واحده قانون نحوه تقویم ابنیه واراضی مورد نیاز شهرداریها
    منظور از پرداخت بهای ملک(زمین)به قیمت روز آیا همان قیمت روز بازار میباشد؟؟؟
    به فرض مثال همان قیمت مشاورین املاک(بنگاهی )منطقه میباشد یا اینکه نزدیک به قیمت مشاورین املاک (بنگاهی)میباشد؟؟؟
    ممنون از مشاوره خوبتون

    1. سلام. قیمت روز ملک بر اساس نظریه کارشناسی تعیین می شود که کارشناسی از طریق عرف منطقه و استعلام از بنگاه ها تعیین می گردد.

  9. سلام وعرض ادب خسته نباشید وقتتون بخیر
    بنده قطعه زمینی داریم که درطرح تعریض
    (خیابان۲۰متری، معبر)قرار گرفته،آیا قیمت گذاری باتوجه به تاثیر طرح باید انجام شود یا بدون تاثیر طرح؟؟؟
    آیا در قیمت گذاری لحاظ تاثیر طرح بهتر است یا بدون لحاظ تاثیر طرح؟؟؟
    سوال دوم:مطابق آخرین طرح تفصیلی مصوب کاربری زمین(ملک)موردنظر مسکونی میباشد آیا مسکونی بودن ملک تو قیمت گذاری وارزش گذاری تاثیری خواهد داشت؟؟؟
    ممنون از راهنماییتون

    1. سلام. قیمت گذاری بدون تاثیر طرح صورت می گیرد. بله؛ قیمت گذاری طبق کاربری ملک که مسکونی می باشد انجام می شود.

      1. سلام ودرود
        خسته نباشید
        مطابق ماده واحده قانون نحوه تقویم ابنیه واراضی مورد نیاز شهرداریها
        منظور از پرداخت بهای ملک(زمین)به قیمت روز آیا همان قیمت روز بازار میباشد؟؟؟
        به فرض مثال همان قیمت مشاورین املاک(بنگاهی )منطقه میباشد یا اینکه نزدیک به قیمت مشاورین املاک (بنگاهی)میباشد؟؟؟
        ممنون از مشاوره خوبتون

      2. سلام. قیمت روز ملک بر اساس نظریه کارشناسی تعیین می شود که کارشناسی از طریق عرف منطقه و استعلام از بنگاه ها تعیین می گردد.

  10. درودبرشما.من یک مغازه تجاری سند تکبرگ دارم و شغلم تراشکاری جواز کسب هم دارم ۶ساله ک تو این مغازه تراشکاری دارم الان مغازه در طرح پهن کردن خیابانه شهرداری میتونه بدونه رضایت من و ب زور یا با حکم دادگاه منو از کار بیکار کنه و مغازمو ازم بگیرن. باید چکار کنم من چندین ساله ک اونجا کار نیکنم و مشتری جمع کردم الان بخوان مغازه رو بگیرن از هستی ساقط میشم.لطفا راهنمائیم کنید .ممنونم

    1. سلام. در راستای اجرای طرح های عمرانی شهرداری و دولت، که ممکن است به جهت تعریض خیابان یا محل عبور، ملک شما در طرح قرار بگیرد و تخریب شود، شهرداری حسب مورد می بایست حقوق قانونی شما را بابت تملک بر اساس نظر کارشناسی پرداخت کند و شما با مبلغ تحصیلی آن می توانید در جای دیگر اقدام به فعالیت نمائید. به هر صورت ادعای شما مبنی بر اینکه مشتریان و کار خود را از دست می دهید دلیلی برای عدم اجرای طرح نیست. و این نکته حائز اهمیت است که تحت وجود شرایطی امکان مطالبه حق کسب و پیشه برای مالک ملک تجاری از شهرداری وجود دارد.

  11. سلام منزل مسکونی ما در طرح تعریض خیابان قرارگرفته شهرداری چندبار اخطار اورده ولی ما حاضر نیستیم ب هیچ وجه واگذار کنیم چون باپولی که شهرداری میده نمیسه خونه خریدچجوری شهرداری رو منصرف کنیم یا شکایت کنیم؟

    1. سلام و درود. با تصویب طرح های عمرانی شهرداری، اشخاصی که ملک ایشان داخل در طرح قرار می گیرد چاره ای جز تخلیه و تحویل ملک به شهرداری ندارند. البته طبق ساز و کارهای حقوقی و قانونی امکان دریافت قیمت روز ملک خود را طبق گزارش کارشناس رسمی دادگستری خواهید داشت، انشاالله بتوانید نسبت به تهیه مسکن اقدام نمائید.

  12. سلام درملک مسکونی خریداری شده در۲۰سال قبل بنده مطب دایر نموده ام ملک در طرح تعریض شهرداری میباشد سند ملک قولنامه میباشد و به نام خودم است باتوجه به ۲۰سال سابقه کسب طبابت حق کسب و پیشه ویا حق دیگری تعلق میگیرد تا بتوان مبلغ بیشتری از شهرداری گرفت؟

  13. با سلام وبا تشکر از مطالب مفیدتون.
    من زمینی رو در سال۹۳ به صورت قولنامه ای خریداری کردم ،امسال قصد ساخت اون رو داشتم که با مراجعه به شهرداری متوجه شدم بر روی طرح خیابان ۲۴ متری قرار گرفته (طرح طبق اسناد شهرداری مربوط به سال۹۶ هستش)طبق قول نامه هم ادعای شخص ثالث بر عهده ی فروشنده است لطفا راهنماییم کنید که چطور میتونم حقمو بگیرم ،لازم به ذکر است که تا قبل از من فروشنده طبق قولنامه های قبلی مشکلات و ادعای شهرداری رو به عهده گرفته ودر متن قولنامه اینجانب با فروشنده چنین مطلبی قید نشده است.

    1. سلام با توجه به اینکه در متن مبایعه نامه شما با فروشنده، مسئولیت این موضوع که بر عهده فروشنده است، درج نگردیده ، باشد؛ مهم نیست، بلکه طبق قواعد عمومی قراردادها و قاعده ضمان درک مبیع، مسئولیت فروشنده نسبت به فساد معامله باقی است. لیکن شما فرمودید تصویب طرح تعریض خیابان به سال ۱۳۹۶ است و شما ملک را در سال ۱۳۹۳ خریداری نموده اید. در این فرض و با این اوصاف، به نظر می رسد فروشنده مسئولیتی در قبال وقوع ملک فروخته شده در طرح شهرداری را ندارد.

  14. باسلام وخداقوت درصورتی که دولت طبق قانون زمین شهری وبا رعایت بندهای آن املاکی(دایر مزروعی) را تملک کرده باشد (به نمایندگی زمین شهری) ولی پس از۳۱سال اقدامی انجام نشده باشدو کماکان در تصرف مالکان باشد آیا اجرا نشدن طرح می‌تواند دلیلی برای ابطال اقدامات تملکی دولت باشد یاخیر لطفا راهنمایی بفرمایید

    1. سلام. چنانچه بیش از ۵ سال از زمان اجرای طرح گذشته باشد و دستگاه مربوطه در خصوص آن اقدامی نکرده باشد و در تصرف مالکان باشد، می توانید حسب مورد نسبت به استیفای حقوق مالکانه خود و یا اعتراض در دیوان عدالت اداری اقدام کنید.

  15. برای پرداخت خسارت آیا کاربری که روی سند نوشته محاسبه میشه یا کاربری که در طرح جامع شهر هست؟؟
    ملک من وقتی که سند گرفتم حدود ۳۰ سال پیش زمین زراعی بوده یعنی کلا اطراف همش زراعی بوده ولی الان چندین سال آمدن داخل طرح جامع کاربری آنها هم مسکونی شده. همه اطراف ما ساخته شده

    الان یکمقدر از زمین من رفته داخل خیابان برای گرفتن خسارت با شهرداری مراجعه کردم گفتن اون مقداری که رفته توی خیابان را بزارین برای سهم وسرانه شهرداری و زمینتون را تفکیک کنیدولی بنده قصد تفکیک زمین را نداشتم و گفتم من خسارت میخوام حالا میگن چون کاربری تو سندتون ۳۰ سال پیش نوشته شده زارعی الانم که مسکونی شده ما خسارت زمین زراعی بهتون میدیم ! آیا واقعا شهرداری میتونه اینکارو کنه و خسارت منو بر اساس کاربری ۳۰ سال پیش که زراعی هست بده؟؟؟ ممنون میشم راهنمایی کنید منو با تشکر

    1. سلام. در صورت طرح مصوب تملک؛ شهرداری می بایست قیمت روز را پرداخت نماید. و ملاک پرداخت بهای زمین همانطور که گفته شد علاوه بر آنکه باید به قیمت روز باشد بر اساس آخرین تعیین کاربری طبق طرح جامع شهری می بایست صورت گیرد.

  16. سلام ما زمینی خریداری کرد ک سند تک برگ داره ،شهرداری از فروشنده تعهد گرفته ک اگه این زمین در طرح شهرداری بود تعهداتش ب عهده توعه،الان تکلیف زمین ما چجوریه ،اینو بعد از انتقال سند ب ما گفت؟

    1. سلام. اگر شرط فسخ در مبایعه نامه شما وجود داشته باشد می توانید تنفیذ فسخ قرارداد به جهت شرط خیار را مطرح نمائید. البته در سوال شما مشخص نشده آیا زمین در طرح شهرداری قرار گرفته یا خیر. جهت دریافت پاسخ صحیح می توانید با دفتر تماس حاصل فرمائید.

    2. سلام. بهتر است ابتدا با مراجعه به شهرداری نسبت به اخذ توضیح در مورد طرح تفصیلی و زمان اجرای آن اقدام کنید. در صورت تثبیت طرح تفصیلی در ملک شما بهتر است بر اساس شرایط قراردادی اگر امکان پذیر باشد نسبت به فسخ قرارداد اقدام کنید.

  17. با عرض سلام . خانه بنده داری پروانه ساخت و پروانه پایان کار از شهر اری می باشد .و نیز دارای سند تک برگ . اکنون شهرداری اعلام کرده به بنده که شما رعایت خیابان ۱۴متری رو بر اساس طرح تفضیلی نکرده اید و باید دو متر عقب نشینی انجام بدید .اگر بنده عقب نشینی نکنم،شهرداری بدون رضایت بنده می تواند کاری انجام دهد ؟و اینکه ایا باید از شهرداری شکایت کنم؟

    1. سلام. چنانچه بر اساس طرح تفصیلی، گذر مشمول طرح تعریض گردد، در هر صورت عقب نشینی باید صورت گیرد و البته امکان دریافت بهای روز آن مقدار را خواهید داشت.

  18. سلام
    من یه ملک تجاری دارم که الان حدود ۲۰سال هست که در طرح تعویض بلوار قرار گرفته ،تا الان چند بار از طرف شهرداری جهت تملک ملک به من ابلاغیه دادن ،حتا یک بار هم کارشناسی شد،دوباره امسال بعد از چند سال دوباره از طرف شهرداری جهت تملک ملک به من ابلاغیه دادن،
    سوال من این است که۱- با توجه به اینکه این از درآمد این مغازه دو خانواده امرار معاش می کردند اون ۱۵%مازاد بر کارشناسی بهش تعلق میگیره؟
    ۲-هزینه انتقال سرقفلی در اداره دارایی و دیگر هزینه های نقل و انتقال به عهده شهرداری هست یا بنده؟
    ممنون از اینکه توجه میفرمایید🌹🌹

    1. سلام. بستگی به نوع طرح و شرایط ملک مبحوث عنه دارد که آیا ۱۵ درصد مازاد کارشناسی تعلق می گیرد یا خیر. و همچنین هزینه های نقل و انتقال بر عهده شما می باشد.

  19. سلام بنده زمینی خریداری کردم که در طرح قبلی شهرداری عقب نشینی نداشته ولی در طرح جدید نصف زمین بنده درطرح قرگرفته،البته بنده برای ملک سند مادهه ۲۲ شش دانگ گرفتم و سقف زیر زمین این ملک تجاری زده شده،طرح شهرداری معلوم نیست کی اجرا بشه ولی الان شهرداری حکم قلع و قم و تخریب روش گذاشته و من نه میتونم بفروشم ونه بسازم باید چکار کنم؟؟ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. با سلام. با توجه به اینکه ملک شما در طرح قرار گرفته است شما می توانید قیمت ملک خود را طبق ارزیابی کارشناسی از شهرداری مطالبه نمائید. در مقاله تعیین وضعیت املاک واقع در طرح های دولتی و شهرداری در این خصوص توضیحات لازم ارائه شده است.

  20. باسلام بنده ملکی در سال ۸۵ خریدم که هم سند ثبت داشت هم گواهی پایان کار شهرداری. ملک من در حریم رودخانه است. تاسال ۹۴ مشکلی نداشت بعداز ان به اسم طرح تفصیلی و تعریض و حریم رودخانه تعریض به ملک بنده وارد شد و جلوی فروش خونه ام رو گرفتن. بعد از گذشت چن سال تازه متوجه شدیم از طریق شکایت سازمان بازرسی که امور آب منطقه ای اعلام کرده شهرداری بدون گرفتن استعلام برای ملک پایان کار صادر کرده. حالا خواستم بدون از چه راهی پیگیر این تخلف و ضرر بشم؟ تشکر از سایت خوبتون.

    1. سلام. مدارک و مستندات باید بررسی شود. در صورت وجود شرایط می توانید از شهرداری مطالبه خسارت کنید.

  21. سلام بنده ۴۰ سال پیش ملکی را اجاره کردم و بعد از مدتی سر قفلی آن را خریدم آن هم به روال گذشته دست به دست ولی قانونی با اجاره نامه رسمی که صاحب سرقفلی قبل تر از من آن را به من انتقال داد با آگاهی صاحب خدا بیامرزملک و سالها مبلغی ناچیز به صاحب ملک اجاره میدادم و بعد از فوت ایشان به حساب دولت میریزم ملک من %۷۰ملک من در طرح خیابان است الان وضعیت آینده من چه خواهد شد با این تعاریف لطفا راهنمایی کنید .درود بر شما و این کار خوبتان

    1. با سلام. در صورتی که شما دارای حق سرقفلی باشید شهرداری می بایست مبلغ حق سرقفلی را به شما پرداخت نماید. موضوع را باید از طریق شهرداری پیگیری نمائید. در صورت عدم اخذ نتیجه از طریق دادگاه علیه شهرداری شکایت نمائید.

  22. سلام زمینی در طرح جامع شهری بعنوان کوچه توسط شهرداری در نظر گرفته شده است و زمین فاقد سند می باشد. آیا مالک می تواند از شهرداری تقاضای خسارت و دریافت وجه نماید؟

    1. با سلام. باید دید مالک دارای چه مدارکی است که نشان دهنده مالکیت وی می باشد. اگر مبایعه نامه یا قولنامه یا سندی ندارد باید در ابتدا در دادگاه دعوای اثبات مالکیت را مطرح نماید و سپس از شهرداری مطالبه خسارت یا قیمت زمین را بنماید.

  23. با سلام، ملک ما بیش از ۳۰ سال است در طرح تعریض خیابان سبلان شمالی واقع است. بخشی از ملک تجاری وسرقفلی آن به غیر واگذار شده است.با مراجعه به شهرداری منطقه اعتبار مالی برای اجرای طرح وجود ندارد. ملک قابل سکونت نیست و ما توان خرید ملک جدید نداریم. سنگ نما در حال افتادن است وخطر برای عابرین دارد. لطفا راهنمایی فرمایید از نظر قانونی چه باید بکنیم؟ ممنون.

    1. با سلام. یا باید دعوای ابطال طرح را مطرح کنید یا از شهرداری مطالبه قبمت روز ملک را بخواهید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله آثار طرح های مصوب شهرداری در حقوق مالکانه مراجعه نمائید.

  24. سلام. ۱۲۰۰ متر مربع زمین دارم که در طرح تفصیلی کل زمین خیابان و کوچه و فضای سبز تعریف شده، حالا شهرداری نه آن را تصرف می کند نه اجازه ساخت به ما می دهد. راهکار چیست؟

    1. با سلام. باید دادخواست الزام به صدور پروانه (با کاربری مدنظر و مطابق عرف یا پهنه منطقه) علیه شهرداری ارائه گردد.

    2. سلام قطعه زمینی را ۱۳سال پیش قولنامه و مشاعی خریدیم که در طرح شهرداری قرار گرفت شهرداری با مالکین عمده مصالحه کتبی و با مالکین جزئ مصالحه شفاهی نمود و از ما مالکین جزئ وکالت گرفت که ملک را بنام خود بزند و پس از اجرای طرح به ما قطعه زمین بدهد که اکنون بعد از ۱۳ سال هنوز به تعهد خود عمل نکرده امکان اثبات مصالحه شفاهی و الزام شهرداری به تنظیم سند رسمی ممکن است ایا?

      1. سلام. نسبت به طرح دعوای الزام به ایفای تعهدات علیه شهرداری در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک اقدام نمائید.

  25. با سلام
    چند ماه قبل با هزار مکافات و قرض زمین مسکونی را خریداری کردم. سند را هم به تک برگ تغییر دادم و کاربری مسکونی است. خانه های روبه رو ساخته شده اند. جهت دریافت جواز ساخت به شهرداری مراجعه کردم گفتند زمین شما در طرح فضای سبز قرار دارد. نه مجوز می دهند و نه تکلیفم را مشخص می کنند.
    این چه ظلمی است در حق مردم می کنند.
    الان تکلیف بنده با این وضعیت مسکن چیست؟

      1. درود
        زمینی رو سال ۱۳۹۷ دارای پروانه و اجاره از آستان قدس خریدم ، در این مدت فقط دو طبقه روی پیلوت برابر با پروانه به مرحله سفتکاری رسوندم
        جدیداً جهت افزایش تعداد طبقات به دفتر پیشخوان شهرداری مراجعه داشتم که متوجه شدم ملک بنده در طرح جامع شهرداری منطقه ۳ مشهد قرار گرفته ، و دقیقاً وسط ۳۵ متری واقع شده است ، لذا با توجه به احتمال تخریب ملک جهت اجرای طرح شهرداری طبقه مازاد نداده و از ادامه ساخت و ساز دلسرد شده ام ، شایان ذکر است با توجه به عدم وجود سرپناه شخصی و مستأجر بودن متضرر میگردم
        راهنمایی و مشاوره
        ممنونم

      2. سلام ودرود. در صورت وجود طرح مصوب که از مدت تصویب آن ۵ سال بیشتر نگذشته باشد بهتر است به شهرداری مراجعه کنید. شهرداری بابت تملک ملک شما و اعمال طرح عمرانی در آن می بایست قیمت ملک شما را طبق نظر کارشناسی پرداخت کند. در صورت اعلام شهرداری مبنی بر اینکه بودجه نداریم، لطفا با دفتر تماس حاصل فرمائید.

  26. با سلام
    در خصوص قطعه زمینی(بدون سند-قولنامه ای) که تماما در تعریض طرح تفصیلی واقع شده و شهرداری نیز هیچ اقدامی بابت خرید یا تهاتر آن نمیکند،تکلیف مالک چیست؟لازم به ذکر است زمین مذکور دارای پروانه ی ساخت از شهرداری در سالیان قبل بوده است که به دلیل عدم اقدام از سوی مالک در مدت زمان مقرر،ابطال گردیده است

  27. سلام ما یک قطعه زمین ۴۰۰ هکتاری سمت …..داریم و قبلا در حریم شهر و کاربریش کشاورزی بود و جدیدا با کاربری فضای سبز اومده داخل محدوده شهری ، و شهرداری میگه بابت قرار گرفتن داخل محدوده شهری طبق تبصره ۴ باید ۲۰ درصد زمین رو بدید در حالی که زمین فوق نسبت به قبل ارزش افزوده ای پیدا نکرده که ما ۲۰ درصد زمین رو به شهرداری بدیم ، بهر حال آیا ۲۰ درصد حق شهرداری هستش ؟ تشکرما بابت اثبات این موضوع که ۲۰ درصد نباید به شهرداری بدیم چقدر باید تقدیم تون کنیم ؟ تشکر

    1. سلام. خانه ایی به متراژ ۴۰ متر دارم که از سال ۶۰ در قولنامه گفته شده که بخشی در طرح هست تا الان که سال ۱۴۰۱ هست حالا میخوام بدونم میشه ملکم و تخریب کنم از نو بسازم؟ ممنون.

  28. سلام وقت بخیر
    بنده یک زمین را در مزایده خریداری کردم با قیمت کارشناسی دادگستری
    این زمین دور میدان ورودی شهر هست ،سند ۶ دانگ مالکیت دارد
    و کاربری که سال ۱۳۷۲ تصویب شده
    کاربری فضای سبز محافظتی هست
    تمام این منطقه با این کاربری در طول سالیان قبل ساخته شدن و زمین بنده و چند مورد از همسایه ها ساخته نیست
    الان متوجه شدیم شهرداری در صدد هست که طرحی رو در کل آن منطقه مصوب کند و شروع به تملک کند
    حال با توجه به تحقیق بنده چند حالت پیش رو داریم
    یا با شهرداری توافق کنیم و یک بخش تجاری یا … در وردی پارک بگیریم
    یا اینکه شهرداری اقدام به خرید کند
    حال اگر اقدام به خرید کند باید قیمت کارشناسان دادگستری سال قبل در مزایده رو در نظر بگیرد و قیمت بالاتری بزند؟
    اگر به صورت ریالی توافق نکنیم
    چطور میتوانیم جلوگیری کنیم از ضرورت طرح گرفتن شهرداری ؟
    متراژ زمین من ۶۰۰ متر هست و همسایگان بالای ۳۰ هزار متر
    آیا قیمت کارشناسی بنده به دست همسایگان برسد برای آنها قابل استناد هست که قیمت منطقه جوری افزایش پیدا کند که شهرداری توان پرداخت هزینه رو نداشته باشد؟
    آیا در طول این مدت که قراره این طرح تصویب شود میتوانیم تقاضای درخواست صدور پروانه از شهرداری کنیم و با در دست داشتن جواب منفی شهرداری و چون از سال ۱۳۷۲ طرح فضای سبز تا کنون اجرا نشده در دیوان شکایت کنیم و حکم ساخت بگیریم؟

  29. سلام خسته نباشید ممنون از وقتی که میزارید
    پدر بزرگ بنده ۳۵ساله پیش یک زمینی و به شهرداری فروخته چند ساله پیش متوجه شدیم بیشتر از مقدار زمینی که پدر بزرگم فروخته توسط شهرداری تصرف شده طرح دعوا دادیم و خلع ید شهرداری رو گرفتیم و دادگاه زمین روبا حکم خلع ید تحویل ما داد ولی زمین تو طرح تفصیلی شهری کاربری تاسیسات خورده از کدوم اداره باید عدم نیاز و بگیرم ممنون میشم راهنمایی کنید

  30. با سلام و سپاس از راهنمایی های ارزنده تان
    ما زمینی را به شکل قولنامه ای خریداری کردیم. سپس برای این زمین سند مشاع هم گرفتیم. در قولنامه قطعه زمین مشخص هست اما در سند مشاع صرفا سهم ما از پلاک مورد نظر تعیین شده. برای پروانه اقدام کردیم شهرداری گفت که زمین شما کاملا در طرح خیابان ۴۵ متری است. شهردای به ما می گوید چون سند شش دانگ ندارید تنها ۲۰ درصد از میزان ارزش زمین به شما تعلق می گیرد.
    به نظر شما به بهانه قولنامه ای بودن زمین، شهرداری می تواند ۸۰ درصد ارزش زمین را نادیده بگیرد آیا باید اقامه دعوا کنیم یا حق با شهرداری است.

  31. سلام مغازه تجاری بنده در طرح توسعه معابر از سال۱۳۸۷ قرار گرفته و مهلت قانونی اجرای طرح و ۵ ساله ان منقضی شده است حال چنانکه شهرداری در ظرف ۱۸ ماه نتواند به خرید و اجرای طرح اقدام نماید مالکین طبق قانون از اعمال حقوق مالکانه جهت استفاده از ملک خود برخوردارند ولی متاسفانه شهرداری جهت حفظ مسیر طرحهای خود از تجدید بنا ملک اینجانبان خوداری نمودند و حتی بصورت فیزیکی. الان ملک مغازه بنده ۱۳ سال است بصورت مخروبه باقی مانده است و این موجب خسارت به اینجانب در منفعت از ملک فوق شده است بنده ادعای خسارت هستم که این مورد باید طرح دعوی بشود اولا راهنمایی بفرمایید ازکدام دادگاه مورد را مدعی شوم و خواسته بنده از داداگاه با چه عنوانی باشداحراز وقع تخلف طبق ماده ۱۰ یا احراز ورود خسارت یکبار احراز وقع تخلف طبق ماذه ۱۰( تصدیق ورود خسارت )رانمودم که دیوان عدم استماع را صادر فرموده اند ممنون میشم که در اینمورد یعنی در طرح دعوی اصل خواسته بنده را راهنمایی بفرمایید

  32. سلام بنده زمینی درحاشیه اتوبان دارم که در طرح ۱۲۲/۵متر جزو حریم استحفاظی راه کار دارد اخیرا متوجه شده ام که مالک زمین پشت زمین من از اداره راه تقاضای جواز ساخت پمپ‌بنزین کرده است آیا مالک زمین پشتی می‌تواند از زمین من عبور کند یا ابتدا اداره راه باید زمین من را تملک کند برای جلوگیری از صدور جواز ساخت زمین پشتی از چه ا گان واز چه ماده قانونی باید استفاده کنم

    1. سلام در هر صورت ابتدا باید زمین شما تملک شود
      مدارک باید بررسی شود
      لیکن اجمالا میتوانید از دیوان عدالت اداری دستور موقت مبنی بر صدور جواز ساخت حسب مورد اخذ نمایید

    2. سلام بنده یک خونه سه سال پیش به صورت قولنامه ای خریدم که الان در طرح تعریض شهرداری میباشد میتونم از معامله رو فسخ کنم

      1. سلام و درود. بله چنانچه در مبایعه نامه (قولنامه)، چنین شرطی مندرج باشد که در صورت مستحق للغیر بودن مبیع و یا مصادره و یا در رهن بودن و یا بازداشتی بودن و یا در طرح های عمومی شهرداری یا دولتی قرار گرفتن ملک (مبیع)، قرارداد منفسخ و یا خریدار حق فسخ خواهد داشت شما می توانید معامله (قرارداد) را فسخ نمائید.

  33. سلام
    خانه ما افتاده طرح شهرداری،تلفنی من را خواستند و برگه ای را نوشتند که من امضأ کنم برای توافق کارشناسی توسط دادگستری.منم ترسیدم امضأ نکردم.می‌توانید راهنمایی کنید.

  34. سلام بنده یک قطعه زمین مسکونی دارم که از سال ۹۸در طرح تفصیلی قرار گرفت البته حدود ۷۰متر از زمین ۲۵۰متری بنده در همان سال قصد ساختن زمین را داشتم که متاسفانه به دلیل این طرح موفق به ساخت وساز نشدم واز ان سال تا الان هزینه ساخت چندین برابر شده ایا میتوانم خسارتی از شهرداری بگیرم ممنون

  35. سلام شهرداری برای طرح خود قریب ۲ سال با ما درگیر بوده و توافق نامه امضا کرد ودر شورای تطبیق و سپس شورای شهر فرمانداری موضوع خرید ملک ما مورد تصویب ودر نهایت به شهرداری ابلاغ شد که پس از تهیه صلح نامه و اخذ امضا ما و مسئولین شهرداری قبل از امضای شهردار بدلیل مخالفت یکی از اعضای شورای شهر دستور توقف وعدم نیاز صادر شد آیا ما میتوانیم شکایت نطلب ضرر وزیران کنیم

  36. سلام یک قطعه زمین خریده ام که سند مالکیت آن مزروعی است و در طرح فضای سبز شهرداری قراردارد
    همجوار من با ماده واحده پروانه ساخت گرفته ولی نن درخواست ماده واحده و پروانه ساخت کردم اداره املاک دستور به تملک داده از زمان طرح تفضیلی فضای سبز تا الان ۲۰ سال میگذرد و شهرداری هیچ اقدامی نکرده از چه راهی میتونم پروانه ساختمانی بگیرم

      1. ملکی داشتم که در سال نود جواز گرفتم سی متر عقب نشینی داشت پروانه گرفتم شهرداری هم تراکم داد ، ساختمان را ساختم سپس برای پایان کار اقدام کردم گفتند باید اصلاح سند کنید آن سی متر عقب نشینی را از سندم کسر کردند اما سال نودوسه طرح عقب نشینی در کوچه از طرف شهرداری حذف شد و تنها ملک من عقب نشینی کرده حالیه مراجعه کرده ام تا سی متر ملکم را به سند اولی خودم الحاق کنم شهرداری می گوید باید پول این سی متر را بدهید ، من باید چه کنم

      2. سلام حق با شماست با طرح دعوا علیه شهرداری حتما به نتیجه میرسید .

  37. سلام حدود ۲۴ متربع زمین از زمین بنده توسط شهرداری از سند جدا شده جهت طرح ایجاد کوچه ولی بعدا طرح ایجاد کوچه حذف شده الان تکلیف زمین چه خواهد شد آیا می توانم زمین خود را از شهرداری پس بگیرم.سپاسگزارم

  38. باسلام
    بنده چند سال پیش زمینی رو قلنامه کرد و تمام استعلام های زمین رو گرفته و گفتن مشکل نداره و هیچ کدوم از زمین های اون قسمت سند نداشتن حال که ما میخواهیم سروع به ساخت کنیم شهرداری جلو ساخت رو گرفته و میگه در محدوده موتور شهرداریست و شما اجازه ساخت ندارید ؟به نظر شما راهی وجود دارد؟

  39. سلام
    زمین من مشاعی و در طرح شهرداری است و از طریق دفتر ثبت با وکالتنامه تام که زمان خرید از مالکان گرفته بودم، دفترخانه مذکور بنام من سند قطعی غیرمنقول گرفت و استعلام ثبت هم بنام من دادند و در زمان تعیین حدود اربعه و تهیه نقشه، متوجه شدم در طرح شهرداری است و بعد از مراجعه جهت تملک زمین برای اجرای طرح ، گفتند چون مشاعی است باید احراز و اثبات مالکیت کنید تا شهرداری بتونه تملک کنه، میخواستم بدونم با وجود سند قطعی غیرمنقول و استعلام ثبتی و نقشه و تعیین حدود، نیاز به ااثبات مالکیت هست؟

  40. با سلام ایا شهرداری برای اجرای خیابانی که بر اساس طرح هادی روستایی ومتعاقب ان طرح هادی شهری خیابان ۲۰ متری است میتواند درخواست تملک از شهرداری برای اجراء داشته باشد

      1. سلام ما دو تا زمین کنار هم داریم یعنی ی زمین ۹۰۰ متری ی زمین ۴۰۰ متری که دو قباله جدا دارن

        حالا زمین افتاده تو طرح شهرداری
        و اونا اومدن جدول و قرار بوده ی خیابون ۱۶ متری از حریم زمین ما و همسایه بغلی رد بشه که این اتفاق نیفتاده
        همسایه بدون رعایت حریم و با گرفتن مجوز غیرقانونی از شهرداری و لابی بازی خیابان را بن بست کرده و الان که ما میخوایم اقدام ب تفکیک زمین کنیم شهرداری میگه باید ی کوچه از داخل زمینتون رد بشه

        جدای از همه اینها شهرداری گفت زمین بالای هزار متر ۳۸ درصدش مال شهرداری میشه

        درصورتیکه این ها دو تا زمین با دوقباله جدا گانه هستن

        سوال من این هست که ما باید چکار کنیم

        وطور باید جبران خسارت کنیم
        ایا ب ما زمین و پول بابتش میدن؟

      2. سلام. جهت طرح دعوا در دیوان عدالت اداری مبنی بر صدور مجوز جهت انجام امورات مربوط به تفکیک راجع به دو رقبه مجزا از یکدیگر می بایست مدارک بررسی شود، لطفا با دفتر تماس حاصل فرمائید.

  41. باعرض سلام و ادب
    مازميني داريم بخشي كاربري آموزش عالي و بخشي در مسير طرح خيابان شهرداري قرارگرفته كه شهرداري بدون سيرمراحل قانوني تملك زمين درمسير طرح رااجراكرده آسفالت و خيابان و كوچه شده الان هم حاضر نيست پول درمسير بده يا پروانه تجاري مسكوني بده آموزش عالي هم نامه عدم نياز زمين رابه ماداده ما تقاضاي ماده واحده قانون تعيين وضعيت املاك كرديم برخيابان٣٠ متري هستيم به همه ٥ طبقه با٦٠ درصد تجاري دادن شهرداري ميگه فقط مسكوني بهتون ميديم تجاري جزحقوق مالكانه شما و متن ماده واحده نيست!درست ميگن يا غلط؟(لطفا بااشاره به آدرس متن قانون بهم بگين) ماچيكاركنيم؟ ممنون ميشم١٠ ساله گرفتاريم. تشكر

    1. باسلام خدمت شما. تشکر از مطالب مفید و واضحتون. بنده سال۸۵خونه ای رو خریداری کردم که هم سند ثبت۶ دانگ داره وهم گواهی پایان کاراز شهرداری. بعداز گذشت چندسال توطرح تفصیلی قرار گرفته جوری که بامراجعه بنده به شهرداری و گرفتن استعلام ۳۴متر بنده رو انداختن تو طرح(خونه های روبرو اومدن جلو تعریض و تماما انداختن طرف ما)میخواستم بدونم باوجود اعلام رسمی طرح تفصیلی و اینکه بنده پایان کار دارم میتونم از شهرداری مطالبه خسارت کنم باوجود اعلام طرح اما اجرا نشدنش؟۲-رای وحدت رویه ۷۴۷میتونه مانع گرفتن خسارت بنده بشه؟ ممنون میشم راهنماییم کنید

      1. سلام بله میتوانید طبق قانون تملک اراضی توسط شهرداری ها مطالبه بهای طرح نمایید و چون بحث خسارت نیست نیازی به طرح دعوای تصدیق خسارت در دیوان عدالت نیست و بالتبع ارتباطی به رأی وحدت رویه ۷۴۷ ندارد.

      2. سلام.ایاشهرداری خانه مسکونی واقع شده در طرح تعریض راباکمک دادگاه میتواندباواریز بهای ناعادلانه خانه آن را تخریب نماید.باتشکر

  42. با عرض سلام. بنده زمینی را سالها پیش خریداری کرده بودم. بخشی از ملک در زمان مالکیت فروشنده ما در طرح تعریض خیابان قرار گرفته بود. منتهی بدون ابلاغ به مالک و توافق و جبران خسارت به مالک توسط شهرداری. به نوعی شهرداری بصورت عدوانی زمین را تصرف کرده و در طرح جاده ای قرار داده است. البته املاک مجاور ما هم به همین شکل در طرح قرار گرفته بودند ولی شهرداری از طریق اعطای تراکم جبران خسارت کرده. ولی در خصوص ملک خسارت پرداخت نشده است. و در شهرداری هم مدارکی دال بر پرداخت خسارت به مالک یا ابلاغ جهت توافق وجود ندارد.
    بعد از عدم حضور مالک ما در دفترخانه بنده بصورت انتقال اجرایی در سال ۹۶ سند تک برگ گرفتم ، البته در سال ۹۴ رای به نفع مبنی برای انتقال سند رسمی صادر شده بود.
    اکنون در طرح تفصیلی جدید بخش کوچک دیگری از ملک ما مجدد در طرح قرار گرفته است حدود ۲۵ متر مربع
    حال شهرداری مقدار مساحت اصلاحی فعلی را قبول به جبران خسارت دارد ، اما مقدار مساحت اصلاحی که در سالهای قبل انجام شده که حدود۰۶۴ متر مربع است قبول نمیکند پرداخت کند. واحد حقوقی شهرداری به ما می‌گوید ، چون زمان اصلاحی شما مالک رسمی نبودید ما خسارت پرداخت نمی‌کنیم.
    از واحد مربوطه سوال کردم مگر یک ملک به مالک دیگری منتقل میشود با تمام منافع عرصه و اعیانی منتقل نمی‌شود؟ مگر با انتقال مالکیت چه سند عادی و چه رسمی آثار و منابع آن از بین می‌رود؟ متاسفانه جواب درخور و شایسته ای به ما نمی‌دهند.

    سوال بنده این است، ابتدا آیا بابت مقدار مساحت اصلاحی (۶۴متر) که در زمان مالکیت ، مالک قبلی میتوانم مطالبه جبران خسارت کنم یا خیر؟
    آیا آرای وحدت رویه ای در این زمینه وجود دارد که به آن در جلسه استناد کرد؟
    راهکار قانونی و اقدام عملی در این خصوص چبست؟

    سپاسگزارم

    1. سلام شما قائم مقام خاص فروشنده یا همان مالک قبلی میباشید و تمام حقوق به شما منتقل گرديده هست
      میبایست علیه شهرداری طرح دعوا کنید

  43. مغازه من در طرح تعریض شهرداری قرار دارد وشهرداری اجازه بازسازی ونوسازی به ما نمیدهد در نتیجه ما با عنوان الزام شهرداری به صدور پروانه ساختمانی در دیوان طرح دعوی کردیم ودیوان به نفع ما شهرداری را ملزم به صدور پروانه ساختمانی نمود ولی شهرداری می گوید پروانه صادر نمی کند ومی خواهد لایحه خرید وتملک اراضی واملاک را اقدام نماید . سوال ..آیا شهرداری میتواند رای دیوان را اجرا نکند وطبق لایحه تملک اراضی عمل کند وملک را از بنده بخرد (من اکنون تمایل به فروش ندارم خواستار اجرای حکم هستم)؟

    1. سلام بله گفته شهرداری درست هست و لیکن میبایست سریعا نسبت به اخذ مصوبه و تشکیل کمیسیون اقدام نماید
      در صورت عدم انجام میتوانید اجرای رای دیوان را بخواهید

  44. با عرض سلام و خسته نباشید
    شهرداری زمین کشاورزی مارو سال ۷۰جهت اجرای طرح پارک با تبصره ۶ ماده ۹ تملک کرده و پولش رو ظاهرا داده به ثبت و ما تا کنون دریافت نکرده ایم.
    تا امروز طرحشونو اجرا نکردن زمین هم دست خودمونه.
    العان از زمین ما راه میگذره
    شهرداری ادعا میکنه ک زمین برای منه.
    آیا ما میتونیم کاری کنیم یا نه؟
    تملک رو چطور میشه شکست؟
    با تشکر

    1. سلام اگر مراحل قانونی طی شده باشد بله شهرداری مالک محسوب می‌شود
      لیکن این دست پرونده ها فروشی مختلفی داردکه باید مدارک شما بررسی شود

  45. سلام.

    خانه ما نزدیک به سی و چند سال است که میگویند در طرح شهرداری قرار گرفته ولی اقدام به خرید نمیکنند و حتی زمانی که ما میخواهیم ملک را به فروش بگذاریم؛ به خریدار میگویند این ملک در طرح شهرداری قرار دارد و مانع از فروش ملک میشوند. در این چندین سال تنها یک بار نامه نگاری کردند که ملک شما را خریداری خواهیم کرد و با مراجعه به شهرداری و نرخ گذاری قرار شد که ملک را به اندازه خرید از قرار خرید به ارزش یک متر مربع موکت از ما خریداری کنند که راضی به فروش نشدیم و از این کار حدود چهار سال میگذرد. هماسیه ما هم که خواستار فروش خانه اش شده به او گفتند باید اول هزینه تغییر کاربری از باغ به مسکونی را پرداخت نمایید و ان هم به نرخ روز. ایا ملک ۱۰۰ ساله هم شامل تغییر کاربری میشود؟ تکلیف ما چیست نه میخرند و نه اجازه فروش میدهند. ما چه کار میتوانیم انجام بدهیم.
    از اینکه راهنمایی میفرمایید سپاسگذارم

    1. سلام باید علیه شهرداری طرح دعوا نمایید و مبلغ ثمن رو مطالبه کنید البته این در شرایطی است که شهرداری به شما اعلام نموده باشد ملک در طرح شهرداری است

      1. سلام وقت بخیر. خونه ی ما چند ساله تو طرح شهرداری هم اصلا خونه رو نمیخره الان ما باید چیکار کنیم؟

  46. سلام ، لطفا راهنمایی کنید
    در جنب خانه ما و همسایگی ما زمینی قرار دارد که متعلق به شهرداری هست، شهرداری بنای فروش آن زمین را دارد از طریق مزایده ، چندین بار جهت خریدن زمین به شهرداری مراجعه کردیم منتهی اول گفتن که اولویت با شماست و زمین زیر ۲۰۰ متر نمیتونه بره تو مزایده ولی الان میگن ما گذاشتیم تو مزایده، و ما هم هر هفته توسط شهرداری پاس کاری میشیم ، لطفا راهنمایی کنید از نظر حقوقی چیکار باید کنیم؟

      1. با عرض سلام و خسته نباشيد
        امكان اخذ مجوز بازسازي اساسي
        مغازه اي قديمي كه در طرح شهرداري است
        اما ديوار و كف آن تخريب شده
        وجود دارد؟

  47. من جدیدا خانه ای خریداری کردم به صورت قولنامه ای و بعد از تسویه کامل متوجه شدم که خانه کاملا در طرح شهرداری قرار گرفته
    آیا در زمان اجرای طرح می تونم خسارتم رو بگیرم و یا از فروشنده شکایت کنم ؟ چی کار باید بکنم ؟

    1. سلام
      زمینی خریداری شده از طرف پدر مرحومم، متاسفانه اهمال کاری کردند دنبال سند و یا قولنامه نرفتند، مربوط به سال ۶۲
      از طرف اداره ثبت اسناد ۱۵ سال پیش تمتس گرفته شد که به نام شما زمین ثبت شده برای تعیین تکلیف پرونده مراجعه کنید که متاسفانه باز هم پدر تشریف نبردن.
      بر اساس نقشه هوایی قدیمی و یک سری مدارک حدود زمین را پیدا کرده ام.
      در محدوده طرح تفصیلی نیست اما پلاک مجاور آن در طرح می باشد.
      برای ثبت درخواست سند نیاز به پلاک ثبتی دارم و چون چهارمیخ زمین و به عبارتی محل دقیق ملک را نمیدانم به هر ارگانی رفتم به در بسته خوردم.
      راهنمایی میخواهم که چگونه پلاک ثبتی را پیدا کنم

      1. سلام. بهتر است در ابتدا از کارشناسان نقشه برداری محل جهت تهیه نقشه utm و جانمایی استفاده کنید.

  48. با سلام‌ خانه ما در طرح شهرداری قرار گرفته و الان سال هاست ما رو بلاتکلیف گذاشتند و اتفاقی نمی افته و ما نه پولی برای خرید خانه جدید داریم و نه می تونیم خانه خودمان را بفروشیم قبلا هم که شهرداری منطقه مبلغی برای به توافق رسیدن به ما نداد چی کار می تونیم بکنیم ؟

    1. قطعه زمینی در طرح شهرداری خریدم و الان میخوام پروانه ساخت بگیرم شهرداری میگه باید تعهد بدی که اگه طرح در کمتر از ۵ سال اجرا شود حق مطالبه نداری آیا ۵ سال از تاریخ تصویب طرح یا از تعهدی که‌ میدم‌ حساب میشه در ضمن تاریخ اعلام وجود طرح سال ۱۳۹۶ می باشد ؟؟؟

    1. سلام. خرید و فروش مقدار واقع در طرح‌های شهرداری که در میان مردم به عقب‌نشینی معروف است بستگی به توافق افراد دارد. هر چند در سند رسمی ملک متراژ مشخص است ولی معمولاً افراد این میزان را از متراژ کل ملک کسر کرده و مبلغ باقیمانده را به فروشنده پرداخت می ‌نمایند.

    2. سلام بنده ملكى درمنطقه ٧ دارم كه در طرح تعريض ٤٦ مترى است الان مدتى است هرچه جهت تعيين تكليف به شهردارى منطقه مراجعه ميكنيم جوابگو نيستن اخيراً باساخت ملك مجاور ملك بنده طبق نظركارشناس نشست كرده و كاملاً خطرساز است با ارجاع موضوع به شهردارى و پيگيريهاى متعدد ملك خطرساز و غيرقابل سكونت تشخيص داده شده ولى هيچ اقدامى جهت روشن شدن تكليف مالك نميكنن تكليف بنده چيست.!؟

      1. درود
        ملکی دارم به مساحت ۱۰۰ با سند آستان قدس در محدوده الماس شرق
        تاریخ صدور پروانه برای سال ۹۲ هست
        و از اون زمان تا الان به مرحله سفت کاری رسوندم که آبان ۱۴۰۲ متوجه شدم کاملآ در طرح بلوار حدودا ۳۵ متری قرار گرفته و هیچ چیز از ملک باقی نمی‌ماند
        با این خرج سنگین موندم چکار کنم
        راهنماییم کنید
        با تشکر

      2. سلام. مدارک و مستندات باید مطرح شود. لطفاً با دفتر تماس حاصل فرمائید.

    3. با سلام و عرض ادب
      پدر من سال ۵۶ قطعه زمینی جلوی بلوار اصلی شهر به صورت قولنامه ای خریداری می‌نمایید که بعداز حدودا ۷سال شهرداری بدون هیچ گونه توافقنامه ای دقیقا زمین مارو در طرح هادی شهری به خیابان تبدیل می‌کند. باید بر علیه شهرداری طرح دعوی کنیم یا فروشنده؟ و آیا رای وحده رویه وجود دارد؟
      ناگفته نماند شهرداری می‌گوید چون سند رسمی ندارید و بعد از ۴۶ سال پیگیری کردین هیچ غرامتی پرداخت نمیگردد.
      ممنون میشم راهنمایی‌ بفرمایید.

      1. سلام. با طرح دعوا در دادگاه عمومی محل وقوع ملک، درخواست مطالبه بهای روز زمین را حسب نظر کارشناس رسمی دادگستری به طرفیت شهرداری مطالبه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *