پرداخت حق سنوات کارگران پس ازانقضای مدت قرارداد کار،از جمله حقوقی است که قانون گذار در قانون کار برای کارگر در نظر گرفته است، و در این بین تفاوتی ندارد که کارگر چه مدت به کار اشتغال داشته باشد و متوالی یا متناوب بودن کار کارگر نیز در پرداخت حق سنوات به کارگر بی تاثیر است.به عبارت دیگر سنوات روز شمار است.
حق سنوات بر چه اساسی به کارگران تعلق میگیرد؟
حق سنوات بر اساس مدت کارکرد (چه کمتر و چه بیشتر از یک سال ) پرداخت میگردد. و اگر کارفرما از این امر امتناع نماید و حق سنوات کارگر را در قرارداد مزبور نپردازد و اقدام به انعقاد قرارداد جدید بلافاصله پس از پایان قرارداد اول نماید ، همچنان وظیفه پرداخت بر گردن او می باشد.
آیا در قراردادهای کاری موقت کوتاه مدت ، امکان پرداخت حق سنوات وجود دارد؟
هر قرارداد کاری که منعقد می شود یک شروع و یک پایان دارد که با توجه به نوع قرارداد می تواند مدت آن کم و زیاد شود.
قراردادهای کاری موقت می توانند یک ماهه ، دو ماهه ، یک ساله باشند و با توجه به توافق کارگر و کارفرما مشخص می شوند . اغلب در کارهایی که کارگر و کارفرما برای بار نخست قصد همکاری با یکدیگر را دارند مدت قرارداد را محدود تعیین مینمایند، تا هم کارگر و هم کارفرما متوجه شوند که آیا با کار مورد نظر هماهنگی لازم را دارند یا خیر؟
بسیار شایع است که در بسیاری از شرکت ها و موسسات خصوصی برای بار نخست قرارداد کار را یک ماهه ، سپس سه ماهه و بعد از آن ،۱ ساله منعقد می نمایند که البته یک ماهه و ۳ ماهه بودن قرارداد دلیل بر نبودن حقوق و بیمه برای کارگر نیست و تنها مدت است که محدود است.از این رو بر خلاف تصور بسیاری از افراد حق سنوات نیز به کارگران در قراردادهای موقت کوتاه مدت نیز تعلق میگیرد. و کارفرما بایستی پس از انقضا قرارداد کار حق سنوات چنین کارگرانی را نیز پرداخت نماید.
تجدید ضمنی قرارداد کار پس از انقضای مدت قرارداد
مسلم است که قرارداد موقت با رسیدن تاریخ انقضا منقضی می شود و خاتمه می یابد . مگر اینکه طرفین دوباره جهت انعقاد قرارداد توافق نمایند . اصل بر این است که با پایان یافتن مدت قرارداد ، قرارداد منقضی می گردد. اما گاهی با پایان یافتن قرارداد کار ، کارگر همچنان به کار خود در کارگاه ادامه می دهد و کارفرما هم از این امر آگاه می شود و هیچ اعتراضی نمی کند . در این صورت قانون از تجدید ضمنی قرارداد کار نام برده است و گاهی هم که با پایان قرارداد نخست ، قرارداد جدیدی با شکل جدید و توافقات جدید و یا با همان سبک و سیاق قبل منعقد می شود که قرارداد جدید نامیده می شود.
گاهی هم قرارداد کاری که منعقد می شود جهت انجام یک کار معین است که نمی توان زمان آن را پیش بینی کرد .
مثال: کاشی کاری یک ساختمان. این عمل از ابتدای روز کاشی کاری آغاز و تا روزی که آخرین جز از کار مزبورانجام شود ادامه می یابد و خاتمه آن با پایان کار است.
آیا حق سنوات در قراردادهای کار متناوب نیز پرداخت میشود؟
قانون گذار در ماده ۲۴ قانون کار، به کار متوالی و متناوب اشاره کرده است پس چه کارگری به صورت متوالی در قراردادهایی موقت برای کارفرما کار کند و چه قراردادهای او متناوب باشد حق سنوات به او تعلق می گیرد و بر گردن کارفرماست.
ذکر این نکته لازم است که، در قراردادهای متناوب این امکان وجود دارد که کارفرما مواردی همچون ترک کار کارگر را مطرح نماید یا اختلافاتی از این دست را برای امتناع از پرداخت سنوات عنوان کند . اما در چنین مواقعی مراجع رسیدگی کننده قانون کار با تحقیق و بررسی و کارشناسی علت بروز وقفه و برقراری مجدد رابطه استخدامی را مورد بررسی قرار دهند .
چنانچه مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما دوره های متناوب را معمول کارگاه یا کار بدانند در این صورت دستور به کارگیری مجدد کارگر به کار را می دهند . یا در صورت تمایل کارگر به تسویه حساب ، باید با کارگر تسویه حساب صورت گیرد، در این صورت چنانچه با کارگر برای سوابق کار قبلی هم تسویه صورت نگرفته باشد،آن موارد محاسبه و به دوره های کاری متناوب اضافه می شود و با هم پرداخت می گردد.
همه دوره های کاری چه متناوب و چه متوالی مشمول حق سنوات هستند . فقط در مورد کارهای متناوب فاصله های متناوب را از آن کم کرده و بقیه همگی جزء سوابق کار کارگر قرار می گیرد و به عنوان کار کلی او محاسبه می شود.
انقضای قرارداد کار و پرداخت حق سنوات کارگر
قانون گذار درماده ۲۴ قانون کار چنین بیان داشته است:
“در صورت خاتمه قراردادکار، کار معین یا مدت موقت کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد ، یکسال یا بیشتر ، به کار اشتغال داشته است برای هرسال سابقه اعم از متوالی یا متناوب براساس آخرین حقوق ، مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت نماید.”
آنچه در ماده ۲۴قانون کار بیشتر خودش را نشان می دهد، سابقه کار اعم از متوالی و متناوب است که در هر صورت حق سنوات به کارگران تعلق می گیرد.
و آنچه مسلم است با پایان کار یا مدت قرارداد ، قرارداد مزبور منقضی می شود . اما باید دید کارگری که در خلال این مدت به کار مشغول بوده است پس از پایان کار معین یا قرارداد کار از چه حقوق و مزایایی برخوردار می شود.
نکته مهم:
تبصره ۴ بند الف ماده ۸ قانون آزمایشی رفع برخی از موانع تولید و سرمایه گذاری صنعتی مصوب ۱۳۸۷ که به ماده ۷ قانون کار الحاق شده است کارفرمایان را موظف کرده است که به کارگران با قرارداد موقت هم به نسبت مدت کارکردشان مزایای قانونی پایان کار اعطا کند. در چنین مواردی به کارگران جهت مزایای پایان کار هرسال ، یک ماه آخرین مزد تعلق می گیرد.
متاسفانه در اینگونه دعاوی( مطالبه حق سنوات کارگران) به وفور مشاهده شده است که به دلیل عدم آگاهی ، کارگران از حق سنوات دوره های کاری خود محروم شده اند . جهت پیشگیری از این موارد بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، اما اگر احیانا ناخواسته درگیر چنین مواردی شده اید ، جای نگرانی نیست چرا که با یک مشاور و راهنمای خوب و در نهایت سپردن روند رسیدگی به یک وکیل متخصص اداره کار می توانید حق خود را بازستانید.
30 پاسخ
سلام بنده در یک شرکت حدود ۲۴ سال کار کردم و بعد اسعفا دادم در صورت اینکه قرارداد داشتم ولی با وعده های الکی حدود یکسال سنوات من را ندادند و بعد از یک سال شکایت کردم و رای اداره کار را بعد از یک سال و نیم گرفتم و شکایت قضایی کردم تا اینکه حسابهای شرکت را بستند و اصل سنوات من را دادند ولی حدود سه سال گذش و الان دنبال تاخیر و تادیه ان هستم ایا محاسبه از روزی که استعفا دادم محاسبه میشود یا از روزی که در اداره کار شکایت کردم؟ ممنونم که پاسخ من را بدهید
سلام. مطالبه خسارت تأخیر در تأدیه مطابق ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی، از تاریخ مطالبه رسمی یا همان تاریخ طرح شکایت در اداره کار محسوب می شود.
با سلام و احترام اینجانب به صورت بیمه موقت به مدت ۱۷ سال در کارخانه مشغول کار بودم به دلیل ورشکستگی کارخانه تعطیل شد شش ماه حقوق عقب افتاده و ۱۷ سال سنوات چگونه محاسبه میشود سنوات یه ماه میشود یا سه ماه ممنونم از رهنمایی شما
با سلام. پاسخ سوال شما در مقاله سنوات کارگر داده شده است. برای اخذ پاسخ می توانید به این مقاله مراجعه نمائید.