اعتراض به رای کمیسیون اختلافات گمرکی

اعتراض به رای کمیسیون اختلافات گمرکی در قانون قدیم در صورتی امکان پذیر بود که بر اساس بند ۳ ماده ۳۲۰ آ.ا.ق.ا.گ مبلغ مورد اختلاف بیش از ۵ میلیون ریال می بود و طرفین  ( گمرک یا صاحب کالا ) ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ نسبت به آن تجدید نظر خواهی می کردند.

بحث مربوط به  تجدید نظر خواهی از رای بدوی کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی  ، در قانون جدید عینا تکرار شده و طبق تبصره ۴ ماده ۱۴۴ ، حداقل مورد اختلاف از پنج میلیلون ریال به پنجاه میلیون ریال تغییر کرده که به دلیل گذشت حدود چهل سال از تاریخ تصویب قانون قبل (تا سال ۱۳۹۰ ) آنچنان دور از ذهن نیست .

چه کسی حق اعتراض به رای کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی را دارد ؟

بر  اساس قانون جدید تنها مودی  می تواند  در جایگاه تجدید نظر خواه قرار گیرد و  به نظر می رسد به موجب قسکت اخیر تبصره (۴) ماده ۱۴۴ گمرک حق تجدید نظرخواهی  ندارد، زیرا متنن قانون  فقط مدعی را محق به تجدید نظر خواهی دانسته است.

 هر چند در حوزه قاچاق کالا و ارز چنانچه مامور کاشف یا ضابط ( به عنوان مامور وصول درامد دولت)  گمرک باشد ، نسبت به احکام صادره حق اعتراض دارد.

شرایط قانونی ، صلاحیت و زمان تشکیل کمیسیون تجدید نظر رسیدگی به اختلافات گمرکی

در صورت وجود چند شرط کمیسیون تجدید نظر مکلف به تشکیل جلسه می باشد.

  1. حضور تمام اعضا برای رسمیت بخشیدن به جلسه لازم است و مصوبات با رای اکثریت کل یعنی سه نفر معتبر می باشد ؛
  2. صلاحیت ریالی کمیسیون برای امکان ورود در پرونده ها ، بر اساس ما به التفاوت بین مبلغ رای کمیسیون و مبلغ مورد قبول مودی بدون احتساب جریمه است که باید بالاتر از پنج میلیون ریال باشد؛
  3. آراء کمیسیون بدوی در مهلت بیست روزه مورد اعتراض قرار گرفته باشد زیرا به درخواست تجدید نظر خارج از موعد قانونی ترتیب اثر داده نمی شود.

اعضا کمیسیون تجدید نظر

اعضا کمیسیون تجدید نظر رسیدگی به اختلافات گمرکی  شامل اشخاص زیر می باشد:

  1. یکی از کارمندان ارشد و عالی رتبه  وزارت اقتصاد و امور دارایی به انتخاب شخص وزیر ؛
  2. یکی از قضات عالی رتبه به انتخاب رئیس قوه قضائیه ؛
  3. یک کارمند عالی رتبه از وزارت صنعت و معدن و تجارت به انتخاب وزیر ؛
  4. یک نفر از اعضا هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و یا یک نفر از اعضا هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و یا یک نفر از اعضا هیات رئیسه اتاق تعاون به انتخاب روسای اتاق ها ؛
  5. یکی از معاونین گمرک ایران به انتخاب رئیس گمرک

بر اساس ماده ۱۴۷ قانون جدید این اعضا به موجب احکام رسمی اداری برای مدت دوسال انتخاب می شوند .

هزینه دادرسی تجدید نظر

طرح اختلاف در کمیسیون تجدید نظر مستلزم سپرده نمودن  یک درصد مبل مورد اختلاف می باشد و در صورت تایید درخواست معترض یعنی  انطباق ادعای تجدید نظر خواه با نظر کمیسیون ، مبلغ سپرده شده به وی بازگردانده می شود.

آیین رسیدگی در کمیسیون تجدید نظر

کمیسیون ها به منزله دادگاه اداری عمل می کنند و اصولا تنها  در خصوص موضوع اختلافی که گزارش شده و به در خواست صاحب کالا برای طرح در کمیسیون ارجاع شده رسیدگی و اظهار نظر می نمایند ، لذا نمی توانند جای گمرک یا صاحب کالا قرار گیرند یا اینکه در چنین چنین مواردی کسب تکلیف از رئیس کل گمرک ایران نمایند. این مراجع بی طرف و دارای استقلال رای با وظایف قانونی خود هستند .

حضور تمام اعضا برای رسمیت بخشیدن به جلسه ضروری بوده و مصوبات با رای اکثریت کل یعنی سه نفر معتبر می باشند .

کسانی که به عنوان عضو در کمیسیون بدوی بوده و در اتخاذ تصمیم ماهوی در پرونده نقش داشتند ، حق شرکت و اظهار نظر در کمیسیون تجدید نظر را نسبت به آن پرونده ندارند ؛ در غیر این صورت  رای کمیسیون وجاهت قانونی نخواهد داشت.

رای صادره شده توسط واحد امور کمیسیون ها جهت استحضار رئیس گمرک برای ایشان ارسال و پس اینکه رای توسط رئیس گمرک ایران ملاحظه شد و  در خصوص مواردی که ارجاع پرونده مسبوق به شکایت مودی بوده ، رونوشت رای از طریق دفتر ستادی مربوطه به ایشان ابلاغ گردید ،  متعاقبا اقدامات مقتضی و عنداالزوم اجرایی صورت می پذیرد.

فرجام خواهی از  آراء کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی در دیوان عدالت اداری

می توان صلاحیت دیوان عدالت اداری به رسیدگی نهایی نسبت به آراء گمرکی را نوعی رسیدگی فرجامی با ماهیتی ناشی از نظارت قضایی تلقی نمود .

چنانچه رای مورد اعتراض در دیوان نقض شود ، پرونده به کمیسیون هم عرض گمرکی ارجاع و رسیدگی ثانویه با توجه به استدلال و نظر دیوان ، انجام می پذیرد.

مهلت اعتراض به رای کمیسیون ها گمرکی ، ظرف سه ماه ( طبق قانون جدید دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ) از تاریخ ابلاغ بوده و رسیدگی فرجامی در این فقره صرفا شکلی است.

دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ده سال سابقه و با بهره گیری از وکلای متخصص امور گمرکی آماده ارائه خدمات در خصوص مشکلات و دعاوی گمرکی می باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 4 =