قانون گذار در راستای حفظ محیط زیست، گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درختان، هر عملی را که به هر نحو منجر به قطع یا نابودی هر نوع درخت در معابر، میادین، بزرگراه ها، پارک ها، بوستان ها، باغات و اماکنی که به نظر شورای اسلامی شهر، باغ شناخته می شوند اصولا ممنوع کرده است؛ مگر به تشخیص کمیسیون تشخیص باغات و شرایط خاص که در قانون مقرر شده است.
وظایف کمیسیون تشخیص باغات
ضوابط حاکم بر قطع درختان در قانون اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها و آیین نامه اجرایی آن تعیین شده است و نظارت بر حسن اجرای قانون مذکور و آیین نامه آن و همچنین تشخیص باغات در محدوده شهری از وظایف کمیسیون تشخیص باغات می باشد.
به منظور اجرای وظایف قانونی کمیسیون، هرگونه درخواست جهت قطع درختان باید به این کمیسیون ارجاع شود و درخواست کننده اعم از اینکه مالک خصوصی بوده یا خود شهرداری، باید طبق نظر کمیسیون عمل نماید.
هر ذینفع می تواند از کمیسیون تشخیص باغات، اجازه قطع درختان را تقاضا نماید؛ اما هر عملی که بدون اخذ مجوز از کمیسیون تشخیص باغات سبب اتلاف درختان شود، موجبات مسئولیت کیفری و جبران خسارات وارده را برای عامل فراهم می آورد.
شهرداری مکلف است پیش از صدور پروانه ساختمانی در خصوص عرصه های با مساحت بیش از ۵۰۰ متر مربع که در محدوده شهر واقع شده است، نظر کمیسیون تشخیص باغات را اخذ نماید. همچنین در کلان شهرها، صدور پروانه ساختمانی در عرصه های با مساحت بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متر مربع واقع در محدوده شهر منوط به تایید کمیسیون متشکل از نماینده شورای شهر، مدیر منطقه شهرداری و نماینده مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری می باشد.
شرایط تصویب قطع درختان در کمیسیون تشخیص باغات
به موجب ماده ۵ آیین نامه اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها برای قطع و جابجایی هر گونه درخت در معابر و اماکن عمومی، دولتی و خصوصی واقع در محدوده و حریم شهر، با درخواست مالکین، متولیان، متصدیان و اشخاص مسئول این اماکن، در موارد زیر پس از تصویب کمیسیون تشخیص باغات، شهرداری مکلف به صدور مجوز می باشد:
- درخت غیرمثمری که به سن بهره وری رسیده باشد و به قصد انتفاع از جوب آن درخواست قطع داده شده باشد که در این صورت باید به جای آن توسط مالک یا متقاضی، مجدداً درخت غرس شود. چنانچه شهرداری مایل به حفظ درخت باشد، بهای عادله چوب آن را با توافق با مالک پرداخت می نماید و در صورت اختلاف بهای آن طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری تعیین و به مالک پرداخت خواهد شد.
- درختی که به علت آفت زدگی، بیماری، انگل و یا علل غیر عمد دیگر خشک شده و یا احتمال سرایت آفت و بیماری از آن به دیگر درختان و گیاهان وجود داشته باشد ویا احتمال سقوط آن برود که در این صورت باید بجای آنها نهال به میزان دو برابر محیط بن درخت غرس شود.
- درخت در محل احداث ساختمان و یا مسیر راه، کانال و مجاری آب، خطوط انتقال برق، لوله کشی نفت،گاز، تلفن و نظایر آن قرار گرفته باشد و یا به هر نوعی مانع از اجرای طرح های عمرانی و عمومی باشد.
- درخت واقع در معابر و یا میادین مانع عبور و مرور طبیعی باشد و یا وجود آن برای مالکین و ساکنین مزاحمت ایجاد کرده باشد.
اعضاء کمیسیون تشخیص باغات
کمیسیون تشخیص باغات در هر شهرداری مرکب از اشخاص ذیل تشکیل میشود:
- یکی از اعضای شورای اسلامی شهر به انتخاب شورا
- یک نفر به انتخاب شهردار ترجیحاً معاون شهرسازی و یا معاون خدمات شهری شهرداری
- مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز و در صورت عدم وجود سازمان پارک ها و فضای سبز در شهرداری، مسئول فضای سبز شهرداری
حد نصاب رسمیت تصمیم گیری در جلسات کمیسیون تشخیص باغات
حضور هر ۳ عضو برای رسمیت جلسه ضروری است و برای اخذ تصمیم در خصوص درخواست های مطروحه، موافقت اکثریت اعضا مناط اعتبار می باشد.
رسیدگی در کمیسیون تشخیص باغات
هر ذینفع که قصد قطع و امحای درختان را داشته باشد، خواه مالک ملک باشد یا خود شهرداری باید درخواست خود را به انضمام مدارک لازم جهت کسب مجوز، به کمیسیون تشخیص باغات تسلیم نماید. کمیسیون اقدام به تشکیل جلسه نموده و ظرف یک ماه نظر خود را در خصوص درخواست، اعلام و ابلاغ خواهد نمود.
اعتراض به آرا کمیسیون تشخیص باغات
ذی نفع می تواند ظرف ۲ ماه پس از ابلاغ نظر کمیسیون تشخیص باغات، اعتراض خود را به شهرداری اعلام نماید. مراتب اعتراض ذی نفع جهت رسیدگی، از سوی شهرداری به شورای شهر ارجاع می شود. نظر شورای شهر، غیر قابل اعتراض و قطعی می باشد.
چنانچه ذی نفع به نظر کمیسیون اعتراض نکند و یا خارج از مهلت دو ماهه اعتراض نموده باشد، رای کمیسیون قطعی و لازم الاجرا است.
به موجب مصوبه شورای شهر تهران، در صورت اعتراض ذی نفع ظرف ۱۵ روز از زمان ابلاغ رای، کمیسیون تجدیدنظر تشخیص باغات مجددا به موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید. آراء صادره از سوی کمیسیون تجدیدنظر ظرف ۲ ماه قابل اعتراض و رسیدگی مجدد در شورای اسلامی شهر تهران می باشد.
همچنین آراء صادره از سوی کمیسیون های تشخیص باغات و شورای شهر به تقاضای ذی نفع، در صورت وجود شرایط قابل ابطال در دیوان عدالت اداری می باشد.
دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ده سال سابقه و با تکیه بر دانش و تجربه وکلای متخصص و متبحر ،آماده ارائه خدمات مشاوره ای و قبول وکالت در دعاوی مرتبط با شهرداری می باشد
2 پاسخ
سلام و عرض ادب. ملکی دارم به متراژ ۳۴۰ متر مربع واقع در منطقه یک، که داخل آن ۴۰ اصله درخت وجود دارد که در سال ۱۳۹۲ اعلام شده که زمین حفظ و نگهداری و تملک شود. حال که برای پروانه ساختمانی اقدام نموده ایم و با توجه به اینکه تمامی درخت ها خشک شده کمیسیون باغ ها می گوید تملک شود و املاک شهرداری می گوید تملک می کنیم و بودجه نداریم چرا که ۳۰۰ متر مربع زمین داخل کوچه بدردمان نمی خورد و پهنه زمین R122 می باشد. حال باید چه کنیم؟
با سلام. موضوع بستگی به کاربری ملک دارد. اگر باغ نباشد، باید دادخواست الزام به صدور پروانه ساخت در دیوان عدالت اداری مطرح گردد.