سازمان امور مالیاتی کشور

اداره مالیاتی

اولین مراجع حل اختلاف مالیاتی ،اداره امور مالیاتی می باشد.همچنین از دیگر وظایف اداره امور مالیاتی تشخیص،تعیین،مطالبه،وصول و اجرای مالیات ،ابلاغ برگه های مالیاتی و انجام دادرسی های مالیاتی می باشد.

اداره امور مالیاتی چگونه سازمانی است؟

اداره امور مالیاتی ،در آئین نامه اجرایی موضوع ماده ۲۱۹قانون مالیات های مستقیم ،اصلاحی مصوب ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ ،تعریف شده است.در بند د ماده ۱ آئین نامه یاد شده چنین بیان شده:
“منظور از اداره امور مالیاتی در موارد مختلف قانون ،واحد سازمانی مشخصی است که شامل تقسیمات اداری کوچک تری به نام واحد مالیاتی می باشد و براساس محدوده جغرافیایی ،منابع مالیاتی ،نوع مودیان ،یا براساس نوع وظیفه یا تعداد کافی واحد مالیاتی تشکیل می شود.”

مراجع حل اختلاف مالیاتی

مراجع حل اختلاف مالیاتی

رفع اختلافات مالیاتی از طریق اداره امور مالیاتی

اداره امور مالیاتی علاوه بر تشخیص و تعیین مالیات ،صدور و ابلاغ برگ تشخیص و یا مطالبه مالیات ،نخستین مرجع رفع اختلاف با مودی مالیاتی به شمار می آید.از این رو،در نخستین مرجع حل و فصل اختلافات مالیاتی باید فرصت زمانی مشخص و محدودی را برای طرح موافقت مودی با تشخیص مالیات تعیین کرد.

شیوه رسیدگی اداره امور مالیاتی به اعتراض مودی

شیوه رسیدگی اداره امور مالیاتی به اعتراض مودی نسبت به برگ غیرقطعی تشخیص مالیات، شیوه ای غیرقضایی و کاملا اداری می باشد.این شیوه دسترسی آسان به عدالت و پائین بودن هزینه ها در سنجش یا رسیدگی قضایی و شبه قضایی با خود به همراه دارد.ضمن زمان قطعیت، مالیات تشخیص داده شده را کاهش داده، در نتیجه مایه ی وصول مالیات در پایین ترین زمان ممکن با کم ترین هزینه می شود.

طبق مواد ۲۳۸ و ۲۳۹ قانون مالیات های مستقیم مقرر گردیده است مودی مالیاتی می تواند اعتراض کتبی خود را همراه دلایل و اسناد و مدارک به اداره امور مالیاتی تحویل و تقاضای رسیدگی مجدد نماید.و مسئول مربوط اداره ی امور مالیاتی نیز ،مکلف شده تا پیش از گذشت سی روز از تاریخ مراجعه ی مودی،به اعتراض و درخواست مودی رسیدگی کند.

اصول رسیدگی به اعتراض مودی در اداره امور مالیاتی

رسیدگی و حل اختلافات مالیاتی دارای اصول و قواعدی هستند که بر کارآیی فرآیند دادرسی های مالیاتی و عملکرد دستگاه مالیات ستانی دولت می افزاید.این اصول در واقع دادرسی های مالیاتی را منصفانه تر و عادلانه تر می کند.اصول رسیدگی به اعتراض مودی توسط اداره امور مالیاتی به شرح ذیل می باشد:

  • آزادی عمل مقام مالیاتی برای سازش و توافق با مودی

در راستای افزایش کارآیی، در سراسر روند حل اختلاف مالیاتی ،مقام مالیاتی باید از آزادی عمل لازم برای رفع اختلاف موجود با مودی برخوردار باشد.

  • بی طرفی و استقلال ماموران اداره امور مالیاتی

ماموران اداره امور مالیاتی در رسیدگی به اعتراض مودی در حل اختلاف مالیاتی باید کاملا بی طرف و مستقل باشند.

  • قانون مداری

ماموران اداره امور مالیاتی در رسیدگی های خود، باید خود را به رعایت چهارچوب های قانونی ملزم بدانند.چراکه سازمان امور مالیاتی کشور و زیر مجموعه های آن ، ماموران مالیاتی و دادرسان مالیاتی می باشند و دستورات اداری و اجرایی خود را از قانون دریافت می کنند.

ماموران مالیاتی علاوه بر رعایت قوانین اساسی و عادی مکلف به رعایت آئین نامه های اجرایی،شیوه نامه ها و بخش نامه های اداری نیز هستند.و باید قوانین و مقررات یاد شده را در هنگام رسیدگی به اعتراض مودی مالیاتی رعایت نمایند.

  • اصل تفسیر مضیق قوانین مالیاتی

اصول کلی حقوقی تفسیر قوانین مربوط به حقوق عمومی و حقوق مالیاتی ایجاب می کند که در هنگام تفسیر قوانین مالیاتی،ابهامات ،اجمال ها و کاستی های موجود در مواد قانونی باید به نفع مودی مالیاتی و به اصطلاح تفسیر محدود صورت گیرد.

مراحل رسیدگی در اداره امور مالیاتی

  • ابلاغ برگ تشخیص.
  • اعتراض کتبی ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ توسط مودی یا وکیل (مهلت اعتراض به اوراق مطالبه یا استرداد مالیات بر ارزش افزوده ۲۰ روز می باشد.)
  • ثبت اعتراض در دفتر مربوطه.
  • رسیدگی به اعتراض ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ ثبت اعتراض.
  • در صورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابراز شده برای رد مندرجات برگ تشخیص یا مطالبه کافی باشد، مسئول مربوطه آن را رد و مراتب را ظهر برگ تشیص درج و امضا می نماید.
  • درصورتی که دلایل و اسناد و مدارک ابرازی را موثر در تعدیل ماخذ مالیات تشخیص دهد و نظر او مورد قبول مودی قرار گیرد،مراتب ظهر برگ تشخیص منعکس و به امضای مسئول مربوط و مودی خواهد رسید.
  • هرگاه مسئول ذیربط دلایل و اسناد و مدارک ابرازی مودی را برای رد برگ تشخیص موثر تشخیص ندهد باید مراتب را مستدلا در ظهر برگ تشخیص منعکس و پرونده را برای رسیدگی به هیات حل اختلاف ارجاع نماید.
  • در مواردی که برگ تشخیص مالیات طبق مقررات تبصره ماده ۲۰۳ و ماده ۲۰۸ قانون ابلاغ شده باشد و مودی بشرح مقررات ماده ۲۳۹ اقدام نکرده باشد در حکم معترض به برگ تشخیص مالیات شناخته می شود.در این صورت و همچنین در مواردی که مودی ظرف مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ کتبا به برگ تشخیص اعتراض نماید پرونده امرجهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع می گردد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + دو =