مالیات-بر-درآمد-اتفاقیییییی

مالیات بر درآمد اتفاقی

مالیات بر درآمد اتفاقی ،مالیاتی است که به درآمدهای نقدی یا غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلا عوض و یا از طریق معاملات محاسباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می نماید تعلق می گیرد.

درآمد مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی

ماده ۱۲۰ قانون مالیات های مستقیم ،درآمد مشمول مالیات بردرآمد اتفاقی را به این شرح تعیین می نماید.که عبارتست از:

”  صد در صد درآمد حاصله و در صورتی که غیر نقدی باشد به بهای روز تحقق درآمد طبق مقررات این قانون تقویم می گردد،مگر در مورد املاکی که در اجرای مفاد ماده ۶۴ این قانون برای آنها ارزش معاملاتی تعیین شده است که در این صورت ارزش معاملاتی ماخذ محاسبه مالیات قرار خواهد گرفت.̎

مالیات در صلح معوض

صلح عقدی است که در آن طرفین توافق بر امری از امور کنند بدون اینکه توافق آنها معنون به عنوان یکی از عناوین معروف عقود باشد.

تبصره ماده ۱۲۰ صلح معوض را مشمول مالیات بردرآمد اتفاقی می داند.طبق آن میزان مالیات درصلح معوض عبارتست از : ̎  مابه التفاوت ارزش عوضین که براساس مقررات این ماده تعیین می شود،نسبت به طرف معامله ای که از آن منتفع شده است.̎

همچنین لازم به ذکر می باشد صلح با شرایط خیار فسخ از نظر مالیاتی قطعی تلقی می گردد. ولی در صورتی که ظرف ۶ ماه از تاریخ وقوع عقد معامله فسخ یا اقاله شود وجوهی که به عنوان مالیات موضوع این فصل وصول شده است قابل استرداد می باشد.

مالیات بر درآمد اتفاقی

مالیات بر درآمد اتفاقی

در صورتی که در فاصله بین وقوع عقد و فسخ یا اقاله منتقل الیه از منافع آن استفاده کرده باشد نسبت به آن منفعت مشمول مالیات این فصل خواهد بود.

صلح مالی که منافع آن مادام العمر یا برای مدت معین به مصالح یا شخص ثالث اختصاص داده می شود بهای مال به ماخذ جمع ارزش عین و منفعت در تاریخ تعلق منافع ، ماخذ مالیات متصالح از تاریخ مزبور خواهد بود.

در صورتی که قبل از تاریخ تعلق منفعت انتقالاتی صورت گیرد،قیمت مذکور در سند ماخذ مالیات انتقال دهنده قرار خواهد گرفت.که طبق مقررات این فصل مشمول مالیات خواهد بود.لکن ماخذ مالیات آخرین انتقال گیرنده عین،که منافع مال نیز به او تعلق بگیرد ،عبارت خواهد بود از مابه التفاوت بهای مال به شرح حکم فوق و مبلغی که طبق سند پرداخته است.

مالیات در هبه معوض

هبه تملیک عین بدون عوض و به طور منجز می باشد.طبق قانون مدنی هبه عقدی است به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به دیگری تملیک می کند.هبه عقد غیر معوض است.و معنی معوض بودن هبه این نیست که تملیکی در مقابل تملیکی صورت گیرد و ارزشی در مقابل ارزشی قرار گیرد.آنچنان که در بیع و اجاره دیده می شود.بلکه هبه ای بشرط هبه دیگر و در نتیجه هبه ای جوابگوی هبه دیگر است نه مالی جوابگوی مال دیگر.

تبصره ماده ۱۲۰ قانون مالیات های مستقیم هبه معوض را نیز در زمره درآمدهای مشمول مالیات بردرآمد اتفاقی آورده است.بنابراین نحوه محاسبه مالیات در هبه معوض همان مابه التفاوت ارزش عوضین که براساس مقررات این ماده تعیین می شود نسبت به طرف معامله ای است که از آن منتفع شده است.

تکالیف صاحبان درآمد اتفاقی

ماده ۱۲۶ قانون مالیات های مستقیم ، تکلیف صاحبان درآمد موضوع فصل مالیات درآمد اتفاقی را مشخص نموده است.که براساس آن مودیان مالیاتی مذکور مکلف هستند در هرسال اظهارنامه مالیاتی خود را در مورد منافع موضوع ماده ۱۲۳ این قانون تا آخر اردیبهشت سال بعد  و در سایر موارد تا پایان ماه بعد از تاریخ تحصیل درآمد یا تعلق منافع به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم و مالیات متعلق را بپردازند.چنانچه معامله در دفاتر اسناد رسمی انجام و مالیات وصول شده باشد تکلیف تسلیم اظهارنامه ساقط خواهد شد.

مواردی که مشمول مالیات اتفاقی نمی باشد.

طبق ماده ۱۲۷ قانون مالیات های مستقیم ،موارد زیر مشمول مالیات اتفاقی نخواهد بود:

الف)کمک های نقدی و غیر نقدی بلاعوض سازمان های خیریه یا عام المنفعه یا وزارتخانه ها یا موسسات دولتی و شرکت های دولتی یا شهرداری ها یا نهادهای انقلاب اسلامی به اشخاص حقیقی غیر از مواردی که مشمول مالیات فصل حقوق باشد.

ب)وجوه یا کمک های مالی اهدایی به خسارت دیدگان جنگ،زلزله،سیل ،آتش سوزی و یا حوادث غیرمترقبه دیگر.

ج)جوایزی که دولت برای تشویق صادرات و تولید و خریدمحصولات کشاورزی پرداخت می نماید.

نرخ مالیات بردرآمد اتفاقی اشخاص حقوقی

در مورد نرخ مالیات بردرآمد اتفاقی جهت اشخاص حقوقی، شورای عالی مالیاتی به موجب رای اکثریت تحت شماره ۱۴۳۰۲/۲۰ مورخ ۳/۸/۸۸ اعلام نموده است: ̎  که ضمن اینکه درآمد مشمول مالیات اشخاص حقوقی ناشی از درآمدهای اتفاقی طبق مقررات قانون از طریق رسیدگی به دفاتر تشخیص خواهد شد،به نرخ ۲۵ درصد موضوع ۱۰۵ اصلاحی مورخ ۲۷/۱۱/۱۳۸۰ مشمول مالیات خواهد بود.̎

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • فرید مرغی

    با سلام پدرم میخواهد ملک خود را به نام من کند ( البته بصورت صلح عمری) هزینه نقل و انتقال ان چگونه محاسبه میشود؟ و این مشمول کدام ماده نقل و انتقالی میشود؟

    آذر ۲۱, ۱۴۰۰ در ۱۱:۵۴
    • مدیریت

      باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید

      آذر ۲۷, ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۷

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یازده + 13 =