واخواهی از رای تعزیرات یکی از موضوعات مطروحه در پرونده های تعزیرات حکومتی است که به جهت سکوت قانونگذار در این خصوص موجب بروز اختلاف نظرهای فراوانی در این زمینه گردیده است. تعزیرات حکومتی به عنوان یکی از نهادهای قانونی کشور، وظیفه نظارت بر تخلفات اقتصادی را بر عهده دارد. در صورت احراز تخلفات از سوی افراد و کسب و کارها اقدام به صدور حکم و تعیین مجازات های ان می نماید. در برخی از موارد ممکن است متخلف در جلسات رسیدگی حضور نداشته باشد و رای به صورت غیابی صادر شود در چنین مواردی می توان نسبت به واخواهی از رای تعزیرات اقدام نمود. در این مقاله سعی نموده ایم به بررسی فرآیند واخواهی از رای تعزیرات، شرایط و مراحل آن بپردازیم تا از این طریق بتوانید اطلاعات کامل در خصوص این موضوع حقوقی را کسب نمائید.
واخواهی از رای تعزیرات به چه معناست؟
واخواهی از رای تعزیرات حکومتی، حقی است که به متهم غایب در جلسه رسیدگی به دعاوی تعزیرات داده شده است. در واقع یکی از ارکان دادرسی عادلانه حضور طرفین دعوا در مرحله رسیدگی ماهوی می باشد. غایب بودن متهم به منزله عدم امکان دفاع در برابر اتهامات، استماع شهادت شهود، توسل به ادله اثبات ونظایر آن است. بنابراین حضور متهم در جلسه رسیدگی، از حقوق بلامنازع وی می باشد.
آیا واخواهی از رای تعزیرات حکومتی در قانون پیش بینی شده است؟
در ماده ۲۷ آئین نامه تعزیرات حکومتی قید شده است که رسیدگی و صدور رای بدوی پس از دفاعیات متهم صورت گیرد. در این مواقع متهم می تواند جهت دفاع از خویش، شخصا حضور پیدا کند یا توسط وکیل متخصص تعزیرات لایحه ارسال نماید.
در آئین نامه تعزیرات حکومتی اشاره ای به قابلیت واخواهی از رای غیابی نشده است. اما در آئین نامه آراء صادره به حضوری و غیابی تفکیک شده است. لذا این تفکیک بی جهت نیست و امکان واخواهی از رای غیابی می باشد.
در تبصره ۳ ماده ۷۲ قانون نظام صنفی کشور به صراحت در خصوص واخواهی به مقررات سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع شده است. این موضوع بیانگر امکان اعمال مقررات واخواهی در آرای غیابی صادره از شعب تعزیرات حکومتی است.
شرایط واخواهی از رای تعزیرات حکومتی
طبق ماده ۲۸ آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی برای اینکه رای غیابی محسوب شود دو شرط لازم دارد که به شرح ذیل می باشد:
- متهم در جلسه دادرسی حاضر نشده و از خود دفاع ننموده باشد. دفاع حضوری ممکن است از طریق شخص متهم یا وکیل او به عمل آمده باشد.
- متهم لایحه دفاعیه ای را تقدیم شعبه ننموده باشد. طبق همان ماده متهم می بایست ظرف ۵ روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه در قسمت تعیین شده حضور یابد.
مهلت واخواهی از آرا شعب تعزیرات حکومتی
آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص مهلت واخواهی سکوت نموده است. لذا می توان با استناد به ماده ۴۰۶ آئین دادرسی کیفری مهلت آن را تعیین نمود. طبق ماده مذکور رای صادره ظرف مهلت ۲۰ روز و یا ۲ ماه از تاریخ ابلاغ قابلیت واخواهی دارد.
چه اشخاصی دارای حق واخواهی از رای تعزیرات می باشند؟
در آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی اشاره گردیده است، صدور رای در صورت تخلفات تعزیراتی پس از استماع دفاعیات متهم صورت خواهد گرفت. و برای حضور متهم، مدت تعیین گردیده است. همچنین اشاره نموده درصورت عدم حضور متهم، غیابا درباره وی رسیدگی خواهد شد.
بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که فقط متهم حق واخواهی دارد و چنانچه شاکی حضور نداشته باشد حق واخواهی نسبت به رای صادره را ندارد. دفاع در مورد کسی که دادرسی علیه وی در جریان است از اهمیت بسیاری برخوردار است.
نحوه واخواهی از رای تعزیرات حکومتی
واخواهی یکی از طرق اعتراض به رای تعزیرات می باشد اما تفاوت های اساسی با سایر روش ها دارد. متهم می تواند در مهلت مقرر اقدام به واخواهی از رای غیابی نماید. در اینصورت شعبه پس از واخواهی، با تعیین وقت رسیدگی طرفین را دعوت می کند.
موضوع با اهمیتی که نباید از نظر دور داشت، مرجع صالحی است که به واخواهی رسیدگی می نماید. به خاطر داشته باشید که شعبه صادر کننده رای بدوی (غیابی) همان مرجع صالح جهت واخواهی می باشد.
پس از بررسی ادله و دفاعیات واخواه، تصمیم مقتضی اتخاذ می نماید. البته ناگفته نماند که عدم حضور طرفین یا هریک ازآنان مانع رسیدگی نیست.
رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص حق رسیدگی غیابی در تعزیرات حکومتی
در تبصره ۱ ماده ۲۸ آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی مقرر گردیده بود در تخلفات گران فروشی، کم فروشی، عدم درج قیمت، تقلب در کسب و عدم صدور فاکتور، لزومی بر احضار متهم نیست و با احراز تخلف می توان رای صادر نمود. لذا این آراء غیابی محسوب نمی شدند که امکان واخواهی از آن وجود داشته باشد.
در رای شماره ۲۶۱۱ مورخ ۱۴۰۱/۱۰/۲۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری این بخش به شرح ذیل نقض گردید:
به موجب بند ۴ اصل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای همه از وظایف دولت است و بر اساس اصل ۲۲ قانون اساسی، حقوق اشخاص جز در مواردی که قانون تجویز می کند، از تعرض مصون بوده و بر مبنای اصول مذکور، رعایت اصول دادرسی عادلانه که امکان اعمال حق دفاع توسط متهمین از مهمترین مصادیق آن به شمار می رود، در مراجع قضایی و شبه قضایی الزامی است.
بنا به مراتب فوق آن بخش از بند ۳ تصویب نامه شماره ۱۶۵۵۴۵ ت ۵۹۵۹۱ ه ۱۴۰۰/۱۲/۱۸ هیات وزیران که بر اساس آن مقرر شده است در تخلفات گرانفروشی، کم فروشی، عدم درج قیمت، تقلب در کسب و عدم صدور فاکتور، رسیدگی بدون لزوم احضار مشتکی عنه و صرفا با احراز صحت مستندات تخلف و استماع اظهارات مشتکی عنه به نحو مقتضی انجام می شود، از آن جهت که موجب تحدید حقوق دفاعی متهمین به ارتکاب تخلفات مذکور می گردد، مغایر با اصول دادرسی عادلانه و مغایر با بند ۴ اصل سوم و اصل ۲۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ ابطال می شود.
در این مقاله سعی نمودیم شما را با موضوع واخواهی از رای تعزیرات و شرایط و مراحل آن بیشتر آشنا نمائیم تا با استفاده از این اطلاعات بتوانید از حقوق قانونی خود استفاده نمائید. اما با توجه به تخصصی بودن موضوعات پرونده های تعزیراتی، بهتر است با وکیل متخصص در حوزه تعزیرات مشاوره نمائید تا بتوانید بهترین اقدام قانونی را انجام دهید. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی بابیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه پرونده های تعزیراتی و با بهره مندی از وکلای متخصص و با تجربه در این زمینه آماده ارائه خدمات حقوقی تخصصی خویش به شما عزیزان می باشد. می توانید از طریق شماره های مندرج در وب سایت با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
واخواهی از رای تعزیرات چیست؟
واخواهی به معنای اعتراض به رأی غیابی صادره از سوی تعزیرات حکومتی است که فرد یا کسب وکار معتقد است به ناحق صادر شده یا نیاز به تجدیدنظر دارد.
چه کسانی میتوانند درخواست واخواهی دهند؟
واخواهی از رای تعزیرات حکومتی صرفا از سوی متهم قابل درخواست می باشد.
مهلت قانونی برای واخواهی چقدر است؟
معمولاً مهلت قانونی برای اعتراض به رأی تعزیرات حکومتی ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رأی است. البته ممکن است این مهلت در شرایط خاص متفاوت باشد، بنابراین بهتر است با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
مراحل واخواهی از رای تعزیرات چگونه است؟
مراحل واخواهی شامل ارائه درخواست کتبی به مرجع صادرکننده رأی، ارائه مستندات و دلایل اعتراض، و پیگیری پرونده تا رسیدگی نهایی است.
آیا داشتن وکیل برای واخواهی از رای تعزیرات ضروری است؟
اگرچه داشتن وکیل الزامی نیست، اما بهرهگیری از تخصص و تجربه وکیل میتواند شانس موفقیت در واخواهی را افزایش دهد و روند کار را تسهیل کند.
چه مدارکی برای واخواهی لازم است؟
مدارک لازم شامل کپی رأی صادره، مستندات و دلایل اعتراض، و هرگونه سندی است که میتواند در نتیجه پرونده کمک کند.
4 پاسخ
سلام. با عـرض ادب ک خسته نباشید.
منو مسافری که با من بود رو همراه با ۲۲عدد کارت سوخت بردن تعزیرات نهبندان اونجا ازم سوال پرسید که این کارتارو از کجا اوردی من گفتم اینارو نزدیک به پمپ میدا کردم بجز ۴عدد کارت که مال خودرو های خودمون هستند ولی بقیه رو پیدا کردم.همچنین قاضی پرسیدند.
280لیتر سوخت داشتی من گفتم نه یک لیتر هم من نداشتم.چه برسه به ۲۸۰. چنتا گالن خالی با من بود ولی ۲۸۰لیتر سوخت رو منو منو جریمه کرد یعنی به عنوان گالن خالی جریمم کرد.. ۱۰۰ملیون تومن از من پول گرفتند و هم ریس اداره و هم منشیش قاسمی و همه آدمای اونجا گفتند اگر پول بدی هم خودت و هم ماشینت امروز آزاد میکنیم اما اگه سند بزاری فقط خودت آزاد میشی. من نتونستم واقعا ۱۰۰ملیون پول رو جور کنم منو بخاطر کارت سوخت بردن زندان یه هفته بعد خانوادم به هر جوری ک بود منو آزاد کردن ۱۰۰ملیونم گذاشتند پیشـشون بعد واسه آزادی ماشینم رفتم اونجا بهم میگن ماشینت باید ۳ ماه پارکینگ بخابه تا وقتی که از کارت ها پرینت گرفته بشه که چه لیترازی استفاده شده و تا امروزم که ۲۰روز شده اونا بمن نه برگه ایی دادن نه رسیدی دادن نه چیزی فقط میگن با سیستم اینور اونور میفرستیم حالا تکلیف من چیه حالا به چه زبونی بگم که اینا بفهمن کارت هارو من پیدا کردم چرا ماشینمو آزاد نکردن من شاهد دارم که گفت ازاد میکنیم و با اسم دولت گول زدنمون اینا چرا با زبون دولت دارن سر مردمو شیره میمالنند ماشین من هیچ مشکلی نداره حتی تعقیر وضیعت هم برام نوشتن..
. من حتی از اون افسری که روز اول توی پاسگاه گزارششو نمیخاستم امضا کنیم ما چون خلاف واقع بود اما تعدید کرد که نکنی بیچارت میکنم ولی اگه بکنی الان ازادت میکنم بری ازت تعد میگیرم ازم درخاست پول گرد گفت ۲۰تومن بده الان گزارشو پاره میکنم میفرستم بری. خلاصه.
وقتی ملت رو از همه جا نا امید میکنید.
لا حقل شما پیگیری کنید لطفا مشکل مارو.
که الکی الکی با ما اینجور کارا نکنن لطفا کاری کنید که به اسم قانون و عدالت اعتماد کنیم نه اینکه شک
سلام. جهت مشاوره حقوقی با دفتر تماس حاصل نمائید.
سلام
پس از یکسال دوندگی ،امکان واخواهی در پرونده ها ،باعث میگردد متهم تعمدا در جلسه هیئت بدوی حضور نیابد بعد از ۴۰ روز رای صادر میگردد تا ابلاغ شود ۲۰ روز میگذرد قبل از اتمام مهلت قانونی ،متهم یا وکیلش می اید تقاضای واخواهی میکند. مدت طولانی جهت تشکیل جلسه هیئت زمان میبرد .اگر رای بدوی تایید شود .تقاضای تجدید نظر میدهد چندین ماه باید منتظر دادگاه بود ورای آن .
اگر رای به نفع شاکی تایید گردد پروسه اجراء حکم است که خود داستان مفصلی دارد.
بی دلیل نیست که صدها میلیون پرونده کلاهبرداری وتقلب وجود دارد وفساد جامعه را خفه کرده است .افرادی که قانون را رعایت میکنند شدیدا متضرر میشوند .
ایا برای این وضعیت ناهنجار چاره ای است ؟
سلام طبق اصل تناظری بودن دفاع حق واخواهی و تجدید نظر خواهی از اصول اساسی دادرسی محسوب میشود