واخواهی از آرا شعب تعزیرات حکومتی

واخواهی از آرا شعب تعزیرات حکومتی ،حقی است که به متهم غایب در جلسه رسیدگی داده شده است.در واقع یکی از ارکان دادرسی عادلانه حضور طرفین دعوا در مرحله رسیدگی ماهوی میباشد.غایب بودن متهم به منزله عدم امکان دفاع در برابر اتهامات،استنطاق شهود،توسل به ادله اثبات ونظایر آن است.بنابراین حضور متهم در جلسه رسیدگی،از حقوق بلامنازع وی میباشد.

آیا واخواهی در قوانین تعزیرات حکومتی پیش بینی شده است؟

در ماده ۲۷ آئین نامه تعزیرات حکومتی قید گردیده رسیدگی وصدور رای بدوی پس از دفاعیات متهم صورت گیرد.در این مواقع متهم میتواند جهت دفاع از خویش،شخصا حضور پیدا کند یا لایحه ارسال نماید.
درآئین نامه تعزیرات حکومتی اشاره ای به قابلیت واخواهی از رای غیابی نشده است.اما در آئین نامه آراء صادره به حضوری و غیابی تفکیک شده است.لذا این تفکیک بی جهت نیست و امکان واخواهی از رای غیابی میباشد.
در تبصره ۳ ماده ۷۲ قانون نظام صنفی کشور به صراحت در خصوص واخواهی به مقررات سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع شده است.که این بیانگر امکان اعمال مقررات واخواهی در آرای غیابی صادره از شعب تعزیرات حکومتی است.

چه آرایی قابلیت واخواهی از سازمان تعزیرات حکومتی را دارا میباشد؟

طبق ماده ۲۸ آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی برای اینکه رای غیابی محسوب شود دو شرط لازم دارد
۱- متهم در جلسه دادرسی حاضر نشده و از خود دفاع ننموده باشد.دفاع حضوری ممکن است از طریق شخص متهم یا وکیل او به عمل آمده باشد.
۲- متهم لایحه دفاعیه ای را تقدیم شعبه ننموده باشد.طبق همان ماده متهم میبایست ظرف ۵ روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه در قسمت تعیین شده حضور یابد.

مهلت واخواهی از آرا شعب تعزیرات حکومتی

آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص مهلت واخواهی سکوت نموده است.لذا میتوان با استناد به ماده ۴۰۶ آئین دادرسی کیفری مهلت آن را تعیین نمود.طبق ماده مذکور رای صادره ظرف مهلت ۲۰ روز و یا ۲ ماه از تاریخ ابلاغ قابلیت واخواهی دارد.

چه اشخاصی دارای حق واخواهی میباشند؟

در آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی اشاره گردیده است صدور رای پس از استماع دفاعیات متهم صورت خواهد گرفت.و برای حضور متهم،مدت تعیین گردیده است.
همچنین اشاره نموده درصورت عدم حضور متهم،غیابا درباره وی رسیدگی خواهد شد.

بنابراین میتوان چنین نتیجه گرفت که فقط متهم حق واخواهی دارد.و چنانچه شاکی حضور نداشته باشد حق واخواهی نسبت به رای صادره را ندارد.چراکه دفاع در مورد کسی که دادرسی علیه وی در جریان است از اهمیت بسیاری برخوردار است.

نحوه رسیدگی به واخواهی از آراء شعب تعزیرات حکومتی

متهم میتواند در مهلت مقرر اقدام به واخواهی از رای غیابی نماید.در اینصورت شعبه پس از واخواهی،با تعیین وقت رسیدگی طرفین را دعوت میکند.
موضوع با اهمیتی که نباید از نظر دور داشت،مرجع صالحی است که به واخواهی رسیدگی مینماید.

به خاطر داشته باشید که شعبه صادر کننده رای بدوی (غیابی) همان مرجع صالح جهت واخواهی میباشد.

پس از بررسی ادله و دفاعیات واخواه، تصمیم مقتضی اتخاذ مینماید.البته ناگفته نماند که عدم حضور طرفین یا هریک ازآنان مانع رسیدگی نیست.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • ابوالقاسمی

    سلام
    پس از یکسال دوندگی ،امکان واخواهی در پرونده ها ،باعث میگردد متهم تعمدا در جلسه هیئت بدوی حضور نیابد بعد از ۴۰ روز رای صادر میگردد تا ابلاغ شود ۲۰ روز میگذرد قبل از اتمام مهلت قانونی ،متهم یا وکیلش می اید تقاضای واخواهی میکند. مدت طولانی جهت تشکیل جلسه هیئت زمان میبرد .اگر رای بدوی تایید شود .تقاضای تجدید نظر میدهد چندین ماه باید منتظر دادگاه بود ورای آن .
    اگر رای به نفع شاکی تایید گردد پروسه اجراء حکم است که خود داستان مفصلی دارد.
    بی دلیل نیست که صدها میلیون پرونده کلاهبرداری وتقلب وجود دارد وفساد جامعه را خفه کرده است .افرادی که قانون را رعایت میکنند شدیدا متضرر میشوند .

    ایا برای این وضعیت ناهنجار چاره ای است ؟

    شهریور ۲۵, ۱۳۹۹ در ۱۵:۱۰
    • مدیریت

      سلام طبق اصل تناظری بودن دفاع حق واخواهی و تجدید نظر خواهی از اصول اساسی دادرسی محسوب میشود

      مرداد ۱۱, ۱۴۰۰ در ۱۲:۴۸

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    چهار × یک =