مطابق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ها، مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری، پروانه اخذ نمایند. اخذ پروانه ساختمان اصولا بر عهده مالک قرار دارد اما در قرارداد مشارکت در ساخت ، معمولا این وظیفه بر عهده سازنده قرار می گیرد و در صورت استنکاف او از اجرای تعهد، مالک می تواند الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان را از دادگاه تقاضا نماید.
نحوه طرح دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان
اخذ پروانه ساختمان از شهرداری یکی از اعمال ضروری جهت اجرای قرارداد مشارکت در ساخت است. مرسوم است که این وظیفه در قراردادهای مشارکت بر عهده سازنده قرار می گیرد و سازنده به وکالت از مالک جهت انجام اقدامات لازم به شهرداری مراجعه می نماید. فلذا یکی از مقدمات اخذ پروانه ساختمان، اعطای وکالت از سوی مالک به سازنده است و در صورتی که مالک از تنظیم وکالت نامه امتناع نماید، دعوای الزام به اخذ پروانه ساختمان از جانب او مسموع نخواهد بود. شایسته تذکر است سازنده در چنین مواردی می تواند دعوای الزام مالک به تنظیم وکالتنامه رسمی را اقامه نماید.
همچنین ضروری است مالک، کلیه اسناد و مدارک لازم جهت مراجعه سازنده به شهرداری و اخذ پروانه ساختمان را در اختیار او قرار دهد، در غیر اینصورت دعوای او رد خواهد شد.
زمان طرح دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان
معمولا در قراردادهای مشارکت در ساخت، مهلتی را برای سازنده در نظر می گیرند و سازنده مکلف است ظرف همین مهلت، پروانه ساختمان را اخذ نماید. قابل استماع بودن دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان منوط به انقضای این مهلت است و تا پیش از آن نمی توان علیه سازنده طرح دعوا کرد.
تاثیر قوه قاهره بر اخذ پروانه ساختمان
در صورتی که سازنده بتواند وجود قوه قاهره (فورس ماژور) را اثبات نماید، از ایفاء تعهد معاف خواهد شد. یکی از مصادیق مهم قوه قاهره در مورد اخذ پروانه ساختمان تغییر مقررات و قوانین در حوزه شهرداری و شهرسازی است که در برخی موارد مانع صدور پروانه ساختمان است و در چنین مواردی سازنده محکوم به اخذ پروانه نخواهد شد.
اخذ پروانه ساختمان توسط مالک
انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت و تفویض اختیار به سازنده جهت اخذ پروانه ساختمان، مانع از مراجعه مالک به شهرداری و تقاضای صدور پروانه ساختمان نیست. مالک می تواند راسا اقدام به دریافت پروانه ساختمان نماید اما لازم به تذکر است در صورتی که مالک بدون حکم دادگاه، پروانه ساختمان را دریافت نماید، حق مطالبه وجوه پرداختی از بابت صدور پروانه را نخواهد داشت. اگر مراجعه مالک به شهرداری و تقاضای صدور پروانه ساختمان بعد از صدور حکم دادگاه و به استناد آن باشد، مالک می تواند مبالغ پرداخت شده را به نسبت سهم سازنده از او مطالبه نماید.
بنا به مراتب فوق، بهتر است مالک پس از طرح دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان و صدور حکم به نفع خود و در صورتی که سازنده از اجرای حکم امتناع نمود، جهت اخذ پروانه ساختمان اقدام نموده و به استناد حکم دادگاه، وجوه پرداختی را از سازنده دریافت نماید.
طرفین دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان
این دعوا توسط مالک و به طرفیت سازنده، به استناد قرارداد مشارکت در ساخت اقامه می شود.
مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان
دعوای مالک علیه سازنده به خواسته الزام به اخذ پروانه اسختمان در دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک قابل رسیدگی است.
اجرای رای الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان
در عمل الزام سازنده به اخذ پروانه ساختمان میسر نخواهد شد اما صدور حکم محکومیت سازنده در این دعوا از دو جهت حائز اهمیت می باشد. یکی از جهت مطالبه هزینه های اخذ پروانه ساختمان توسط مالک و دیگری جهت اثبات تخلف سازنده از اجرای تعهدات قراردادی و فسخ قرارداد مشارکت در ساخت.
8 پاسخ
درود
مالک بدون دلیل و در بازه زمانی وکالت اعطایی اقدام به عزل وکیل که همان سازنده باشد کرده است. بنابراین سازنده نمیتواند اقدام به دریافت پروانه ساخت نماید.
۱- آیا امکان الزام مالک از طرف سازنده مبنی بر دریافت پروانه ساخت وجود دارد؟
۲- آیا این الزام قابلیت اجرا توسط اجرای احکام دارد؟
۳- آیا سازنده با حکم دادگاه میتواند به شهرداری مراجعه کند و اقدام به دریافت پروانه ساخت نماید؟
با سپاس
درود بر شما. دعوای الزام به تهیه و تمهید مقدمات اخذ پروانه ساخت و حضور در شهرداری جهت اخذ پروانه ساختمانی علیه مالک مطرح نمائید. پس از قطعیت حکم و عدم اخذ پروانه از سوی مالک می توانید در خواست صدور اجرائیه کنید و پس از آن می توانید با تشکیل پرونده اجرائی به شهرداری و دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کنید و پروانه ساختمانی دریافت نمائید.