بعد از انعقاد قرارداد خرید خودرو که به اصطلاح به آن قولنامه ماشین ممکن است به هر دلیلی نیاز به فسخ معامله پیدا کنید. در عالم حقوق، یکی از راه های به هم زدن معامله را خیار می گویند. در شرایط زیر میتوان یک معامله را فسخ کرد:
خیار مجلس
هر گاه دو طرف معامله هنوز در محل قرارداد نوشتن و انعقاد قرارداد، حضور داشته باشند می توانند معامله را فسخ کنند. مثلاً شما برای معامله یک خودرو با فروشنده صحبت می کنید، قرارداد می نویسید اما در همان حین متوجه می شوید پولتان جور نشده یا خودرو ایرادی دارد که دیگر میلی به خرید آن خودرو ندارید و یا هر دلیل دیگری…
در این صورت همان جا میتوانید با اتکا به خیار مجلس، معامله را فسخ کنید.
خیار غبن
خیار غین به این معناست که هر گاه یکی از دو طرف معامله از این معامله و خرید و فروش ضرری کرده باشد، اختیار دارد و می تواند معامله را فسخ کند. مثلاً کسی خودرویی را فروخته و بعد متوجه میشود زیر قیمت فروخته و متضرر شده است، در اینجا میتواند به حکم خیار غبن معامله را فسخ کند. اگرچه که طبق عرف در بیشتر قرارداد ها ممکن است ببینید نوشته می شود که: اسقاط کلیه یا کافه خیارات حتی غبن، ولو احفش، به این ترتیب کسی نمی تواند معامله ای را که انجام داده است را فسخ کند؛ که شما می توانید بخواهید که چنین عبارتی درج نشود که جلوی خسارات احتمالی شما در آینده گرفته شود.
خیار تدلیس
تدلیس یعنی این که فروشنده، مال را بهتر از آنچه که هست نشان دهد و با فریبکاری باعث شود شما عیب و ایراد های مورد معامله که در اینجا منظور خودرو می باشد را متوجه نشوید. اگر کسی اینطور خریدار را فریب دهد، خریدار میتواند بهصورت قانونی قرارداد را فسخ کند، البته به شرطی که این امکان در قولنامه از دو طرف گرفته نشده باشد، که منظور همان اسقاط کافه خیارات است.
خیار شرط
یعنی خریدار و فروشنده در ضمن عقد و معامله، شرط کنند که هر دو یا یکی از آنها تا مدت مشخصی حق فسخ معامله را داشته باشند.
خیار تخلف شرط
در این مورد، اگر فروشنده یا خریدار شرط کرده باشد که کارى انجام دهد، مثلا پول را به شیوه ای مشخص بدهد یا سند را در روز مشخصی ثبت کند و بعد خلاف آن شرطی که در عقد قید کرده اند عمل کند، طرف مقابل می تواند و اختیار دارد به حکم خیار تخلف از شرط، معامله را فسخ کند.
خیار تأخیر
اگر در معامله ای خودرویی را خرید و فروش کنید و در قراردادتان اشاره ای به زمان پرداخت وجه آن قید نشده باشد، تا سه روز فروشنده اختیار دارد و میتواند منتظر شما باشد که پول را بپردازید. در غیر این صورت بایع می تواند معامله را فسخ کند.
هم چنین این اختیار برای خریدار نیز در صورت عدم تحویل مورد معامله که در این جا منظور خودرو می باشد، نیز وجود دارد.
خیار تعذر تسلیم
برعکس مورد قبل، اگر خودرویی را معامله کنید اما فروشنده نتواند آن را تحویل بدهد معامله با خیار تعذر تسلیم فسخ میشود. فرض کنید خودرویی را معامله می کنید اما فردای معامله و هنگام تحویل خودرو در پارکینگ فروشنده مشکلی برایش پیش بیاید و از بین برود، در این صورت معامله فسخ میشود.
مواردی که در فوق گفته شد، عمده خیاراتی هستند که ممکن است در معاملات خودرو و وسایل نقلیه و به طور کل معاملات اموال منقول پیش آید و به آن ها بر بخورید. اما موارد دیگری نیز هستند که حسب مورد ممکن است مورد نیاز و استفاده ی شما قرار بگیرند.
شما می توانید پیش از تنظیم قرارداد خرید و فروش و یا به اصطلاح قولنامه، از وکلای قراردادی متخصص ما در این حوزه مشورت بگیرید تا از خسارات احتمالی جلوگیری نمایید.