اعسار

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

اعسار به معنای عدم توانایی مالی در پرداخت دیون میباشد .فرد معسر به کسی گفته می شود که توانایی پرداخت بدهی‌های خود را نداشته باشد.البته معسر به فرد غیر تاجر تعلق می گیرد و چنانچه فردی تاجر باشد و توانایی پرداخت دیون خود را نداشته باشد به چنین فردی ورشکسته گفته می شود. فلذا فرد تاجر نمی‌تواند از مقررات مربوط به اعسار استفاده نماید.

اعسار در حقوق ایران برچند نوع می باشد ؟

  • اعسار از پرداخت محکوم به
    قانون گذار اعسار از پرداخت محکوم به را در ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی آورده است ، درخواست مذبور در مواقعی انجام میگیرد که محکوم علیه توانایی پرداخت محکوم به (آنچه را که بدان محکوم شده است) را به صورت یکجا ندارد ،در چنین مواقعی چنانچه دادگاه تشخیص دهد که محکوم علیه توانایی پرداخت محکوم به را به صورت اقساط دارد متناسب با وضعیت مالی وی حکم بر تقسیط محکوم به را صادر می نماید .
  • اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
    روند دادرسی همیشه با هزینه‌هایی همراه است و فردی که قصد اقامه دعوا را دارد بایستی برای به جریان افتادن دادرسی متحمل هزینه‌های گردد اما ممکن است فردی که تقاضای مزبور را دارد توانایی پرداخت هزینه ها را نداشته باشد در چنین مواقعی قانونگذار به دلیل اینکه فرد توانایی پرداخت هزینه های دادرسی را ندارد او را از حق اقامه دعوا محروم نمی نماید و لذا در چنین مواقعی فرد می تواند درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را مطرح نماید، به چنین فردی معسر از پرداخت هزینه دادرسی گفته میشود.

درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی می تواند در ضمن دادخواست اصلی و یا به موجب دادخواستی جداگانه مطرح شود.

مرجع صالح به رسیدگی به دعوای اعسار کدام مرجع است؟

مستند به ماده ۲۴ قانون آیین دادرسی مدنی:
” رسیدگی به دعوای اعسار به طور کلی با دادگاهی که صلاحیت رسیدگی نخستین به دعوای اصلی را دارد یا ابتدا به آن رسیدگی نموده است”

ماده به وضوح بیان نموده است که رسیدگی به دعوای اعسار نباید جدای از دادگاه رسیدگی کننده نخستین باشد و چنانچه دعوا مربوط به مرحله بدوی باشد در صلاحیت دادگاه بدوی و چنانچه مربوط به درخواست تجدید نظر و یا فرجام باشد در صلاحیت همان دادگاهی است که در خواست تجدیدنظر و فرجام را صادر نموده است. این مورد را هم قانونگذار در ماده ۵۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی بیان نموده است.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫4 نظر

  • محمدی

    سلام وقت بخیر. سوالی داشتم. آیا دعوای اعسار در اسناد تجاری پذیرفته می شود؟

    شهریور ۹, ۱۴۰۱ در ۱۵:۴۳
    • دادپویان حامی

      سلام. با توجه به تعریف قانونی تاجر در قانون تجارت مبنی بر اینکه تاجر شخصی است که شغل معمولی خود را معاملات تجاری قرار بدهد، پذیرش دعوای اعسار از غیر تاجر به استناد اسناد تجاری منع قانونی نداشته، مسموع می باشد. حکم قانون راجع به عدم پذیرش دعوای اعسار از ناحیه تاجر می باشد و در مقررات قانونی به شخص تاجر توجه شده است نه به اسناد تجاری.

      شهریور ۹, ۱۴۰۱ در ۱۵:۴۷
  • محمدی

    سلام. سوالی داشتم. من قرار تامین خواسته را همراه اصل دعوا مطرح کردم و با طرح دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی اظهار عجز و ناتوانی کردم. میخواستم ببینم آیا دادگاه می تواند بلافاصله قرار تامین خواسته را صادر کند؟ یا باید بعد از رسیدگی به اعسار بنده قرار تامین خواسته صادر کرد؟ سوال دیگرم این است که اگر فقط تامین خواسته و اعسار مطرح شود تکلیف چیست؟ ممنون از پاسخگویی شما.

    شهریور ۵, ۱۴۰۱ در ۱۷:۲۲
    • دادپویان حامی

      با سلام. چون تامین خواسته از امور فوریتی است و دادگاه مکلف است بلافاصله قرار تامین خواسته را صادر کند و با توجه به طرح دعوای اعسار پرونده از نظر شکلی ناقص نیست، طبق ماده ۱۰۸ و ۵۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه تکلیف دارد ابتدا قرار تامین را صادر کرده و بعد به موضوع اعسار رسیدگی کند. وقتی دعوا صرفاً تامین خواسته و اعسار باشد ابتدا باید به اعسار رسیدگی کرد سپس راجع به تامین خواسته تصمیم گرفت.

      شهریور ۶, ۱۴۰۱ در ۱۰:۵۷

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    20 − 12 =