دادپویان حامی

مالیات بر ارث

دعاوی-مالیات-بر-ارث
فهرست مطالب

مالیات بر ارث،تا قبل از اصلاحیه ۳۱/۴/۹۴ ،دارای هزینه اداری بالایی بود.لذا وصول این مالیات مقرون به صرفه نبود .از طرف دیگر دشواری هایی نیز برای وراث به همراه داشت.در اصلاحیه اخیر این کاستی ها از بین رفته و فرآیند پرداخت مالیات تسهیل شده است.هدف از تدوین این مقاله بررسی مالیات بر ارث تغییرات عمده آن در قانون جدید می باشد.

اهم تغییرات مالیات بر ارث پس از اصلاح این بخش از قانون شامل چه مواردی میگردد؟

تغییر زمان محاسبه مالیات بر ارث

یکی از عمده ترین تغییرات اصلاحیه در بخش مالیات بر ارث تغییر زمان محاسبه این مالیات است.
در قانون سابق ، محاسبه مالیات بر مبنای زمان فوت متوفی بود که این مبنا مشکلات بسیاری ایجاد می کرد ،با توجه به اصلاحیه اخیر قانون تا زمانی که وراث نسبت به انتقال ما ترک به خود یا دیگران اقدام نکنند مالیاتی وصول نخواهد شد.

مالیات بر ارث
مالیات بر ارث

عدم نیاز به محاسبه همه دارایی متوفی به صورت یکجا و پرداخت مالیات آن

در اصلاحیه قانون جدید نیازی نیست بر خلاف گذشته ،همه دارایی های متوفی به صورت یکجا محاسبه و برای پرداخت مالیات آن اقدام شود. بلکه ورثه می توانند نسبت به تعیین تکلیف بخشی از اموال و دارایی های متوفی تصمیم گرفته و مالیات آن را پرداخت نمایند.

ساده شدن فرایند محاسبات مالیات بر ارث

از دیگر ویژگی های اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم ساده شدن فرایند محاسبات مالیات بر ارث است.
در قانون پیشین، مبنای محاسبه ارزش دارایی ها به ارزش روز فوت بود که ممیز بایستی مبنای محاسبه را برای بیشتر مودیان به دلیل عدم مراجعه به موقع ارزش روز سالهای قبل قرار می داد که امکان سلیقه شخصی وجود داشت و محاسبات را پیچیده می کرد و برای مودیان ایجاد انگیزه می نمود که مالیات را به تعویق بیندازد.

کاهش نرخ های مالیات بر ارث

از بارزترین موردی که در قانون جدید به نفع وراث است ،کاهش نرخ های مالیات بر ارث می باشد. مطابق ماده ۱۷ برای محاسبه مالیات وراث طبقه اول کاهش اساسی داشته ، همچنین طبقه دوم و سوم به ترتیب معادل ۲ و ۴ برابر نرخ وراث طبقه اول است.

میزان مالیات برای هر کدام از دارای های متوفی چه مقدار می باشد؟

  • نسبت به سپرده های بانکی، اوراق مشارکت ، سایر اوراق بهادار و سودهای متعلق به آنها و سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد.
  • نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک نیم برابر نرخ های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۴۳ این قانون، طبق۵ مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
  • نسبت به حق امتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است به نرخ ده درصد ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث.
  • نسبت به انواع وسایل نقلیه موتور،زمینی،دریایی و هوایی به نرخ دو درصد بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
  • نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم برابر نرخ های مذکور در ماده ۵۹ این قانون به ماخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به ماخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد ،در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
  • نسبت به اموال و دارایی های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد ارزش ماترک که ماخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است.

ذکر چند نکته تامل بر انگیز…

نرخ های مذکور در ماده۱۷ مالیات بر ارث مربوط به وراث طبقه اول است .در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهاربرابر خواهد شد.

چنانچه متوفی و وراث ،تبعه خارجی باشند،اموال و دارایی های متوفی که در ایران واقع می باشد،مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.

درصورتی که وراث سهم خود از اموال متوفی را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند علاوه بر مالیات بر ارث ،مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند شد.

چه اموالی مشمول مالیات بر ارث نمی شوند؟

  • وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج،بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه های عمر و زندگی ،خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب مورد که یک جا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می گردد.
  • اموال منقول متعلق به مشمولین بند ۴ ماده ۳۹ قرارداد وین مورخ ۱۳۴۰ و ماده ۵۱قرارداد وین مورخ اردیبهشت ۱۳۴۲ و بند ۴ ماده ۳۸ قرارداد وین مورخ اسفند ۱۳۵۳ با رعایت شرایط مقرر در قرارداد مزبور با شرط معامله متقابل.
  • اموالی که برای سازمان ها و موسسه های مذکور در ماده ۲ قانون مالیات های مستقیم مورد وقف یا نذر یا حبس واقع گردد.به شرط تائید سازمان ها و موسسه های مذکور .
  • اثاث البیت محل سکونت متوفی
امتیاز دهید
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *