تنظیم دادخواست دعاوی ارزی یکی از مسائل پیچیده و تخصصی در حوزه حقوقی است که نیازمند دانش و تجربه کافی در این زمینه میباشد. دعاوی ارزی به ویژه در زمینه تجارت داخلی و بینالمللی از جمله دعاوی پیچیده و تخصصی هستند که نیازمند دانش و تجربه کافی در زمینههای مختلف حقوقی، بانکی، گمرکی و تجاری میباشند. و این امر صرفا با داشتن وکیل دعاوی ارزی حاصل می شود.
دادخواست های دعاوی ارزی به جهت موضوع آن که مالی می باشند نیازمند دقت کافی و داشتن دانش حقوقی کافی و لازم در این زمینه می باشد. در غیر اینصورت می تواند خسارات مالی جبران ناپذیری به بار آورد. بنابراین یکی از ضروریات طرح دعاوی ارزی، تنظیم دادخواست دعاوی ارزی توسط وکیل متخصص در دعاوی ارزی می باشد.
نحوه تنظیم دادخواست دعاوی ارزی
دعاوی ارزی در زمره دعاوی تخصصی پیچیده بوده و تنظیم دادخواست دعاوی ارزی نیازمند رعایت اصول خاصی می باشد. در ادامه به برخی از نکات کلیدی که باید در تنظیم دادخواست دعاوی ارزی مد نظر قرار گیرند، اشاره میکنیم:
- تشخیص موضوع دعوا: ابتدا باید موضوع دقیق دعوا مشخص شود. آیا موضوع مربوط به اختلافات قراردادی است، یا مباحث مربوط به نرخ ارز، یا بدهیهای ارزی؟
- مستندات و مدارک: جمعآوری و ارائه مستندات و مدارک مربوط به دعاوی ارزی بسیار مهم است. این مستندات میتوانند شامل قراردادها، فاکتورها، مکاتبات، و هر نوع سند مالی دیگر باشند.
- تعیین صلاحیت دادگاه: پس از تنظیم دادخواست دعاو.ی ارزی، باید مشخص شود که کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد. این موضوع بستگی به محل وقوع قرارداد، محل اقامت طرفین و نوع دعوا دارد.
- محاسبه دقیق مطالبات: در تنظیم دادخواست دعاوی ارزی، محاسبه دقیق مطالبات با توجه به نرخ ارز و تغییرات آن بسیار مهم است. باید مشخص شود که مطالبات به چه ارزی هستند و نرخ تبدیل چگونه محاسبه میشود.
- استفاده از کارشناسان: در بسیاری از موارد، استفاده از کارشناسان مالی و اقتصادی برای محاسبه دقیق و ارائه نظر کارشناسی میتواند به تقویت پرونده کمک کند.
- اشاره دقیق به مستندات قانونی: هنگام تنظیم دادخواست دعاوی ارزی باید به تمامی ملاحظات قانونی، از جمله مقررات ارزی، قوانین بانکی و مالی، و مقررات بینالمللی توجه شود.
- تنظیم دادخواست دعاوی ارزی به صورت دقیق و کامل: دادخواست دعاوی ارزی باید به صورت دقیق و کامل تنظیم شود. باید تمامی جزئیات مربوط به دعوا، مطالبات، دلایل و مستندات بهصورت شفاف و واضح در دادخواست قید شوند.
- پیگیری مستمر: پس از تنظیم دادخواست دعاوی ارزی و ارائه آن، پیگیری مستمر و حضور در جلسات دادگاه برای دفاع از حقوق موکل بسیار مهم است.
استفاده از وکیل متخصص در تنظیم دادخواست دعاوی ارزی میتواند به افزایش احتمال موفقیت در این نوع دعاوی کمک کند، زیرا وکیل متخصص با تمامی جوانب حقوقی و مالی موضوع آشنایی دارد و میتواند بهترین راهکارها را ارائه دهد. هم چنین جهت مشاهده خواسته های دعاوی ارزی، می توانید به مقاله دعاوی ارزی مراجعه نمایید.
۱)نحوه تنظیم دادخواست الزام به رفع تعهد ارزی
دعوای الزام به رفع تعهد ارزی یکی از انواع دعاوی ارزی می باشد که می توان گفت رایج ترین دعوای ارزی در مراجع قضایی می باشد. در دعوای الزام به رفع تعهد ارزی، خواهان، واردکننده یا صادرکننده می باشد و خوانده نیز بانک عامل می باشد. در خصوص اینکه آیا بانک مرکزی نیز به عنوان خوانده قرار گیرد یا خیر، اختلاف نظر وجود دارد. اما اکثریت بر این نظر هستند که با توجه به اینکه قرارداد فی ما بین بانک عامل و وارد کننده می باشد و اینکه بانک عامل وجوه دریافتی را به چه بانک یا ارگان یا سازمانی واریز می نماید ارتباطی با وارد کننده نداشته و نیازی به خوانده قرار دادن بانک مرکزی در دعاوی ارزی نیست. در دعوای الزام به رفع تعهد ارزی، ذکر سبب یا اسباب و جهات طرح دعوا باید مشخص و معین باشد. از جمله جهات طرح دعوای الزام به رفع تعهد ارزی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- الزام به رفع تعهد ارزی به جهت عدم تعلق مابه التفاوت نرخ ارز به کالاهای خاص
- الزام به رفع تعهد ارزی به جهت تولیدی بودن واردکننده
- الزام به رفع تعهد ارزی به جهت عدم تعلق مابه التفاوت نرخ ارز به دلیل فروش کالای وارداتی به دستگاه های اجرایی
- الزام به رفع تعهد ارزی به جهت عدم تلق مابه التفاوت نرخ ارز به واسطه وجود قاعده فورس ماژور
- الزام به رفع تعهد ارزی به جهت عدم شمولیت تعلق مابه التفاوت نرخ ارز به لحاظ رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری
- الزام به رفع تعهد ارزی به جهت وجود و ارائه قبض انبار
- و سایر دعاوی مرتبط با رفع تعهد ارزی
دعوای الزام به رفع تعهد ارزی را می توان با خواسته های الزام به رفع مسدودی حساب یا الزام به آزاد سازی وثایق و یا الزام به فک رهن در یک دادخواست مطرح نمود.
دعوای الزام به رفع تعهد ارزی دعوایی مالی می باشد که می توان آن را مقوم نمود. دادگاه صالح رسیدگی به دعوای الزام به رفع تعهد ارزی، دادگاه محل وقوع بانک عامل می باشد.
۲) نحوه تنظیم دادخواست استرداد وجوه مازاد پرداختی
دادخواست استرداد وجوه مازاد پرداختی از سوی واردکننده علیه بانک عامل مطرح می شود. در برخی موارد واردکننده جهت ترخیص کالای وارداتی و جلوگیری از ورود خسارت ناچار می شود مابه التفاوت نرخ ارز که از سوی بانک تعیین شده را پرداخت نماید. پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز به معنای پذیرش آن از سوی واردکننده نمی باشد و چنانچه دلایل قانونی مبنی بر عدم تعلق مابه التفاوت نرخ ارز به کالای وارد شده وجود داشته باشد، واردکننده می تواند، علیه بانک عامل دعوای استرداد وجوه مازاد پرداختی را اقامه نماید.
دعوای استرداد وجوه مازاد پرداختی دعوایی مالی بوده و با توجه به مشخص بودن مبلغ مورد درخواست نمی توان آن را مقوم نمود.
دادگاه صالح رسیدگی به دعوای استرداد وجوه مازاد پرداختی، دادگاه محل وقوع بانک عامل می باشد.
۳) نحوه تنظیم دادخواست الزام بانک به آزاد سازی وثایق
دادخواست الزام بانک به آزاد سازی وثایق یکی دیگر از دادخواست های ارزی می باشد که از سوی واردکننده یا راهن و ضامنین علیه بانک عامل مطرح می گردد. چنانچه واردکننده پروانه گمرکی را به بانک ارائه نماید، اما رفع تعهد ارزی منوط به پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز باشد، بانک ها می توانند به میزان مبلغ ما به التفاوت نرخ ارز از واردکننده وثایق معتبر اخذ نماید. در صورتی که وارد کننده ادعای عدم تعلق ما به التفاوت نرخ ارز را داشته باشد می تواند همزمان با دعوای رفع تعهد ارزی، دعوای الزام بانک به آزاد سازی وثایق را نیز درخواست نماید.
دعوای الزام به آزادسازی وثایق دعوایی مالی می باشد که می توان آن را مقوم نمود.
۴) نحوه تنظیم دادخواست ابطال نرخ جریمه مازاد دریافتی اعتبار اسنادی یا بروات اسنادی و حواله های انجام شده از محل حساب ذخیره ارزی یا صندوق توسعه ملی
دادخواست ابطال نرخ جریمه مازاد دریافتی اعتبار اسنادی یا بروات اسنادی و حواله های ارزی از سوی وارد کننده علیه بانک عامل مطرح می شود. جریمه عدم رفع تعهد ارزی ناشی از اعتبارات اسنادی یا بروات اسنادی یا حواله های ارزی انجام شده چنانچه از محل حساب ذخیره ارزی باشد به میزان ۱۲ درصد و در صورتی که از صندوق توسعه ملی باشد ۶ درصد از تاریخ معامله اسناد تا زمان ارائه پروانه گمرکی محاسبه و از متقاضی اخذ می گردد. چنانچه بانک ها بیش از این جریمه را از متقاضی اخذ ن
مایند می توان دادخواست ابطال نرخ جریمه مازاد دریافتی را مطرح نمود. در صورتی که جریمه مازاد از واردکننده دریافت شده باشد می توان خواسته استرداد وجوه مازاد پرداختی را نیز در دادخواست اضافه نمود.
دادخواست ابطال نرخ جریمه مازاد دریافتی دعوایی مالی می باشد که قابل تقویم نمودن می باشد.
۵) نحوه تنظیم دادخواست دعاوی تسهیلات ارزی
تسهیلات ارزی جهت بهبود واردات و صادرات کالا و خدمات از محل تامین منابع بانکی، منابع بانک توسعه اسلامی، از محل منابع حساب ذخیره ارزی و یا از محل صندوق توسعه ملی قابل پرداخت می باشد.
دعاوی تسهیلات ارزی از سوی بانک ها علیه اشخاص و یا از سوی اشخاص علیه بانک ها مطرح می گردد. رایج ترین دعاوی تسهیلات ارزی با عناوین ذیل اقامه می شود:
- الزام بانک به صدور مفاصا حساب در قبال تادیه باقی مانده دیون احتمالی خواهان به بانک ناشی از تسهیلات ارزی موضوع مصوبه شماره….. مورخ….. هیات وزیران و قرارداد جعاله مربوطه با تعیین دقیق میزان بدهی
- ابطال شرط مندرج در قراردادهای تسهیلات ارزی مبنی بر نرخ سود و نرخ جریمه مازاد و مغایر با مصوبات بانک مرکزی
- الزام بانک به اعمال کاهش نرخ ارز و بخشودگی شماره ۵۶۰۴/ ت/۹۳ مورخ ۱/۱۰/۱۳۹۳ و پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز و جرائم و بخشودگی متعلقه بر اساس مفاد بخشنامه مذکور
- الزام بانک به استرداد وجوه مازاد دریافتی در تسهیلات ارزی
- استرداد وثایق و تضامین قرارداد تسهیلات ارزی
- الزام به فک رهن
مرجع صالح رسیدگی به دعاوی تسهیلات ارزی بر حسب موضوع دعوا، دادگاه محل اقامت خوانده، دادگاه محل انعقاد قرارداد تسهیلات ارزی و محل استقرار شعبه بانک عامل می باشد.
۶) نحوه تنظیم دادخواست ابطال ضمانت نامه ارزی
یکی دیگر از دعاوی ارزی ابطال ضمانت نامه های ارزی می باشد. ضمانت نامه های ارزی در موارد ذیل باطل می گردد:
درخواست کتبی ذینفع مبنی بر ابطال ضمانت نامه
انقضای سررسید ضمانت نامه
پرداخت کل وجه ضمانت نامه به ذینفع
به صفر رسیدن مبلغ ضمانت نامه ناشی از تقلیل اتوماتیک مندرج در متن ضمانت نامه
نکات مهم در تنظیم دادخواست دعاوی ارزی
از جمله نکات مهم در تنظیم دادخواست دعاوی ارزی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱) در صورتی که خواهان شخص حقوقی می باشد و وکیل اقدام به اقامه دعوا از سوی شرکت می نماید می بایست وکالتنامه توسط تمامی اعضای هیات مدیره امضا گردد مگر اینکه در اساسنامه شرکت حق طرح دعوا و اخذ وکیل به مدیرعامل یا یکی از اعضای هیات مدیره تفویض شده باشد. در صورت عدم توجه به این نکته و ایراد از سوی خوانده موجب صدور قرار رد دعوا می شود.
۲) خواندگان دعوا باید به نحو صحیح انتخاب شوند در غیر اینصورت نسبت به اشخاصی که دعوا به آنها ارتباط ندارد قرار عدم استماع دعوا صادر می گردد.
۳) تشریح دقیق، منجز و کامل خواسته ها
۴) قید تمامی خواسته ها در ستون خواسته و عدم ذکر خواسته اضافی ضمن شرح خواسته
۵) دقت در شماره و تاریخ اسناد عادی و رسمی و قراردادها
۶) درج تمامی جهات شکلی و ماهوی
۷) استناد به مواد قانونی، آراء وحدت رویه، مجموعه مقررات ارزی، دستورالعمل ها و بخشنامه های مربوطه
نمونه دادخواست دعاوی ارزی
دادخواست های مربوط به دعاوی ارزی در زمره دادخواست های تخصصی بوده و به جهت موضوعات مختلف دعاوی ارزی نمی توان از نمونه دادخواست دعاوی ارزی برای تمامی دعاوی ارزی استفاده نمود. در صورتی که نیاز به تنظیم دادخواست دعاوی ارزی دارید می توانید از وکیل متخصص در دعاوی ارزی تقاضای تنظیم دادخواست نمائید. وکیل دعاوی ارزی با مطالعه اسناد و مدارک و بررسی موضوع و اخذ توضیح از متقاضی می تواند دادخواست را تنظیم نماید و با ارائه دادخواست تنظیمی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می توانید نسبت به ثبت دعوای خود اقدام نمائید.
دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه دعاوی ارزی و بهره مندی از وکلای متخصص و متبحر در این زمینه آماده ارائه خدمات حقوقی تخصصی خویش از جمله تنظیم دادخواست دعاوی ارزی به شما عزیزان می باشد.