انواع بیمه در قراردادهای پیمانکاری

بیمه در قراردادهای پیمانکاری از این رو حائز اهمیت میباشد که،پروژه های عمرانی بخش اعظم سرمایه های ملی کشور را تشکیل می دهند و انواع خطرها سرمایه ،نیروی انسانی ، مصالح ،ماشین آلات و به طور خلاصه منافع آن ها را تهدید می کنند . در این مورد با توجه به ماهیت صنعت بیمه که مدیریت خطر و ریسک می باشد و لزوم تعامل صنعت بیمه با امر ساخت و ساز آشکار می شود به همین دلیل سازمان تأمین اجتماعی پوشش انواع بیمه ها برای پروژه های عمرانی لازم می داند که در این مقاله به توضیح آنها میپردازیم.

۱- سازمان تأمین اجتماعی

سازمان تأمین اجتماعی بزرگ ترین سازمان بیمه ای کشور است و در زمینه پروژه های عمرانی ، بسیاری از امور را تحت پوشش خود قرار می دهد. در بیمه نامه های ارائه شده توسط این سازمان ، بیمه گذار که یکی از عوامل اصلی پروژه (کارفرما،مشاور،پیمانکار اصلی و فرعی و…) می باشد با پرداخت مبلغی به عنوان حق بیمه ، زیان را به سازمان منتقل می کند بنابراین سازمان مذکور،در انتقال ضرر و زیان اقتصادی یک پروژه که از حوادث گوناگون به وجود می آیند، نقش مهمی را ایفا می کند. بحث حق بیمه تامین اجتماعی در قراردادهای پیمانکاری دارای بحث و بررسی گسترده تری میباشد که در حوصله این مقاله که هدف بر شمردن انواع بیمه ها در قراردادهای پیمانی است نمیگنجد.

۲- بیمه پروژه ها در قراردادهای خدمات مشاوره

خدمات تهیه طرح از نظر نوع خطر ، دارای تفاوت اساسی با مرحله اجرا است و مهم ترین موضوع ،خطرات ناشی از طراحی غلط یا اشتباه است این احتمال در قالب بیمه مسئولیت قابل پوشش است.

۳- بیمه پروژه ها در قراردادهای پیمانکاری

با توجه به این امر که مرحله اجرا ، پرمخاطره ترین مرحله از دوره عمرانی طرح می باشد صنعت بیمه ، نقش تعیین کننده ای در حفاظت از سرمایه گذاری طرح ها در این مرحله را داراست براین اساس برحسب منشأ بروز خسارت ،که می تواند ناشی از عملیات موضوع پیمان یا حوادث طبیعی ، سرقت ، آتش سوزی و مانند آن باشد. در این صورت می توان ….

عملیات موضوع پیمان ، ماشین آلات ، مصالح ، پی کار ، اجناس به کار برده شد در کار تأسیسات و املاک مجاور کارگاه (متعلق به صاحب کار) اشخاص ثالث و اموال آن ها و غیره را بیمه کرد. و حدود و غرامت دریافتی و همچنین در هر مورد هزینه جایگزینی اموال و اشخاص تلف شده یا آسیب دیده را تعیین نمود.

۴- بیمه کارکنان

طبق ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی کارفرمایان مکلفند از حقوق و مزایای پرداختی کارگران و کارمندان ، حق بیمه را کسر و با افزودن سهم خود، به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نمایند در مواردی که انجام کار به طور مقاطعه به اشخاص حقیقی یا حقوقی واگذار می شود. کارفرما باید در قراردادی که منعقد می کند مقاطعه کار را متعهد نماید ،که کارکنان ،مقاطعه کاران فرعی را نزد سازمان تأمین اجتماعی بیمه نماید و کل حق بیمه را بپردازد. در مقاله حقوق و تکالیف پیمانکاران در پرداخت حق بیمه قراردادهای پیمانکاری به این وظیفه پیمانکاران به تفصیل پرداخته شده است.

میزان و مهلت پرداخت حق بیمه کارکنان

میزان حق بیمه کارکنان در حال حاضر ۳۰ درصد حقوق و مزایا بوده که از این مقدار۲۳ درصد آن توسط کارفرما و ۷ درصد آن به عنوان سهمیه کارگر یا کارمند از حقوق و مزایای آن ها کسر و به طور مستقیم از طریق امور مالی کارگاه ،به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می گردد. مهلت پرداخت و تأدیه حق بیمه مربوط به هر ماه حداکثر تا آخرین روز ماه بعد می باشد.

جرایم ارسال لیست و پرداخت حق بیمه

در صورتی که اطلاعات مربوط به کارکنان با تأخیر ارسال شوند ، پیمانکار مشمول جریمه تأخیر بر مبنای حق بیمه ماه مربوطه می شود و در صورتی که به طور کلی از ارسال لیست کارکنان شاغل در قرارداد (ظرف مهلت قانونی) به سازمان تأمین اجتماعی خودداری نماید مشمول جریمه عدم ارسال لیست بر مبنای کل حق بیمه کارکنان خواهد بود و هنگام محاسبه حق بیمه ، جریمه مذکور نیز محاسبه و از آن مطالبه و وصول می گردد.

۵- بیمه قراردادها

سازمان برای هر نوع فعالیت که به طور قراردادی انجام می گیرد حداقل ضریبی را تعیین و حق بیمه را براساس آن مطالبه می کند.این قراردادها به دو دسته تقسیم می شوند:

الف) حق بیمه قراردادهای عمرانی

۱- قراردادهای مشاوره ای : حق بیمه قراردادهای مشاوره ای مقطوعاً ۱۴ درصد ناخالص کارکرد می باشد.
۲- قراردادهای پیمانکاری : حق بیمه قراردادهای پیمانکاری مقطوعاً ۶ درصد ناخالص کارکرد می باشد.

حق بیمه کلیه قراردادهای مشاوره ای که قبل از ۱۳۶۳/۰۴/۱۶ شروع و بعد از آن خاتمه یافته اند ، طبق حسابرسی از دفاتر قانونی و در مورد قراردادهای پیمانکاری به مأخذ سه و دو دهم درصد محاسبه می شود.

به دلیل اهمیت این موضوع، حق بیمه قراردادهای طرح های عمرانی را در مقاله ای مجزا تدارک دیده ایم.چنانچه تمایل به کسب اطلاعات کامل تری در این زمینه دارید ،مطالعه مقاله مزبور را به شما توصیه مینماییم.

ب) حق بیمه قراردادهای غیرعمرانی

روش تعیین میزان حق بیمه این قراردادها به شرح زیر می باشد.
۱- قراردادهای منعقده قبل از ۲۴/۱/۷۰ براساس ضرایب دستمزدی که با توجه به نوع عملیات قرارداد و نحوه تهیه مصالح تعیین شده است:

بیست هفت درصد * ضریب دستمزد عملیات قرارداد * کل ناخالص کارکرد = حق بیمه قرارداد

۲- قراردادهای منعقده از ۲۴/۱/۷۰ به بعد مأخذ واحدی همانند طرح های عمرانی برای محاسبه قراردادهای غیرعمرانی در نظر گرفته شده است.
این امر تسهیلات زیادی را در جهت آگاه کردن پیمانکار و کارفرما از میزان حق بیمه قرارداد و همچنین تعیین و وصول حق بیمه و صدور مفاصا حساب پیمانکاران فراهم آورده است.
حق بیمه قراردادهای غیرعمرانی نیز از مطالب پر اهمیتی میباشد که بحث و بررسی آن نیازمند توضیحات مفصلی است که در این بحث نمیگنجد،از این رو این موضوع را به صورت جداگانه ای در مقاله ای مجزا تدارک دیده ایم.چنانچه تمایل به کسب اطلاعات کامل تری در این زمینه دارید ،به مقاله مورد نظر مراجعه نمایید.

۶- بیمه کارگران ساختمانی

کارگران شاغل در کارهای ساختمانی اعم از ایجاد ، توسعه ، تجدید بنا، تعمیرات اساسی و یا تخریب ساختمان ، نزد سازمان بیمه های اجتماعی در مقابل حوادث ناشی از کار بیمه می شوند ، تعهدات موضوع این قانون شامل موارد زیر است که به بیمه شده در صورت احراز شرایط لازم ارائه می شوند:
الف- حوادث و بیماری ها
ب- غرامت دستمزد
ج- ازکار افتادگی
د- بازنشستگی
ه- فوت
حق بیمه سهم بیمه شده معادل هفت درصد دستمزد ماهانه ای است که طبق قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ برای کارگران تعیین می شود.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • امیدی

    سلام. من کارمند یک شرکت بازرگانی(خصوصی) هستم..متاًسفانه هر وقت اسم بیمه رو میآورم کارفرما به هر دلیلی از بحث خارج میشدند..امشب هم بعد از ۱۵ سال کار اخراجم کرد…قرارداد هم ندارم..ولی مدرک و شاهد دارم.لطفاً راهنمایی کنید.

    مرداد ۹, ۱۴۰۱ در ۱۲:۳۵
    • دادپویان حامی

      با سلام. بابت کلیه حقوق قانونی تان میتوانید در اداره کار شکایت نمایید.

      مرداد ۹, ۱۴۰۱ در ۱۴:۱۰

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    هفت + ده =