دادپویان حامی

درخواست عزل قیم

درخواست عزل قیم
فهرست مطالب

هرگاه معلوم گردد قیم، توانایی و صلاحیت لازم برای اداره اموال محجور را ندارد یا پس از قیمومت، صلاحیت خود را از دست دهد، هر ذی نفع می تواند در راستای حمایت ، حفظ و نگهداری اموال محجور، درخواست عزل قیم را در دادگاه مطرح نماید.

عزل قیم به سبب فقدان وصف امانت

قیم، مسئول حفظ و نگهداری اموال محجور است؛ به همین منظور لازم است دادگاه، فردی را به عنوان قیم انتخاب نماید که امین بوده و مرتکب تعدی و تفریط در اموال مولی علیه نگردد. بنابراین ضروری است قیم تا بقاء وصف قیمومت دارای وصف امانت باشد ؛ در غیر این صورت هرگاه  ذی نفع، مطلع گردد که قیم فاقد وصف امانت است یا این صفت از او سلب شده است، می تواند عزل قیم را از دادگاه درخواست نماید.

عزل قیم به سبب عدم قید اموال  در صورت دارایی

قیم مکلف است قبل از هرگونه مداخله در دارایی مولی علیه، صورت جامعی از اموال او تهیه کرده و به دادسرای امور سرپرستی که مولی علیه در حوزه آن سکونت دارد ارسال نماید؛ در غیر این صورت چنانچه محرز گردد قیم با سوء نیت ،مالی را که جزء اموال مولی علیه است، در صورت دارایی قید نکرده و یا باعث شده است در صورت دارایی قید نشود، مسئول کلیه خساراتی خواهد بود که  بدین سبب به محجور وارد می شود .همچنین هر ذی نفع می تواند عزل او را از دادگاه درخواست نماید.

عزل قیم به سبب عدم ارائه تضمین

دادسرای امور سرپرستی می تواند در صورت وجود موجبات موجه از دادگاه درخواست نماید در جهت حفظ اموال مولی علیه از قیم تضمیناتی را اخذ کند.چنانچه دادگاه، دلایل ارائه شده را معتبر بداند به قیم ابلاغ می کند تا برای ارائه تضمین حاضر گردد، در صورتی که قیم برای دادن تضمین در دادگاه حاضر نشود از قیمومت عزل می شود.

عزل قیم به سبب عدم ارائه حساب تصدی سالانه

قیم موظف است سالی یک مرتبه و ظرف یک ماه از تاریخ مطالبه دادستان یا نماینده او حساب تصدی خود را ارائه دهد؛ در غیر این صورت به درخواست دادستان از قیمومت عزل می شود.

عزل قیم به سبب کوتاهی در تربیت و نگهداری طفل

صلاحیت قیم عام است و او مسئول نگهداری و تربیت محجور است. در صورتی که قیم در نگهداری و تربیت مولی علیه کوتاهی کند یا هزینه های زندگی او را پرداخت نکند، محجور ممیز و دادستان می توانند عزل قیم را از دادگاه درخواست نمایند.

عزل قیم به سبب ورشکستگی

یکی از وظایف مهم قیم، اداره اموال محجور می باشد، بدین منظور قیم باید صلاحیت لازم برای اداره اموال مولی علیه را داشته باشد، هنگامی که شخصی ورشکسته می شود از مداخله در اموال خود ممنوع می گردد و صلاحیت لازم برای اداره اموال محجور را نخواهد داشت، بدین جهت قانون گذار، ورشکستگی را یکی از اسباب عزل قیم می داند.

عزل قیم به سبب ارتکاب جرم

اگر قیم مرتکب سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، اختلاس، هتک ناموس، منافیات عفت، جرم نسبت به اطفال و ورشکستگی به تقصیر یا تقلب شده و به موجب حکم قطعی محکوم گردد یا به غیر اعمال مذکور، محکوم به حبس گردد و بدین جهت نتواند امورحقوقی و مالی مولی علیه را اداره کند، از سمت قیمومت عزل می شود.

عزل قیم به سبب ازدواج

طبق ماده ۱۲۵۱ قانون مدنی هرگاه زن بی شوهری ولو مادر مولی علیه که به سمت قیمومت انتخاب شده است ازدواج نماید، باید مراتب را ظرف یک ماه از تاریخ وقوع نکاح به دادسرای امور سرپرستی حوزه اقامت خود اطلاع دهد.درغیر این صورت دادسرای امور سرپرستی می تواند درخواست عزل او را نماید.

طرفین درخواست عزل قیم

محجور یا هر ذی نفعی می تواند سبب عزل قیم را به دادسرای امور سرپرستی  اطلاع دهد، در صورتی که دادسرای امور سرپرستی دلایل ارائه شده را موجه تشخیص دهد ، عزل قیم را از دادگاه  درخواست می نماید.

مرجع صالح جهت درخواست عزل قیم

مرجع صالح جهت عزل قیم  و تعیین قیم جدید، دادگاه خانواده ای است که ابتدائا اقدام به نصب قیم نموده است.

اعتراض به قبول یا رد درخواست عزل قیم

قیم، به تصمیم دادگاه راجع به عزل خود و دادستان، به رد درخواست عزل قیم می توانند اعتراض نمایند و مادامی که حکمی قطعی صادر نشده باشد، امور محجور به وسیله دادسرای امور سرپرستی یا قیمی که موقتا برای محجور معین می شود، انجام خواهد شد.

امتیاز دهید
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

2 پاسخ

  1. با سلام همسرم قیم پدرشان هست و پدر همسرم ۱۰ ماه پیش فوت شده وکالت تام دارن از سمت پدر مادر پدر از همسرم تقاضای حق شیر کرده آیا میشود با داشتن وکالت وقیمیت پرداخت نکند یا نه ممنونم؟

    1. سوالتان ابهام دارد، تا جایی که برداشت نمودم با فوت پدر همسرتان وکالت نامه و قیمومت بلااثر خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *