کاهش خواسته چیست و چگونه انجام می گیرد؟

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

کاهش خواسته به معنای کم کردن خواسته اولیه خواهان است که در دادخواست قید نموده است ، قانون گذار کاهش خواسته را در قانون پیش‌بینی نموده است و ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی را به این امر اختصاص داده است اما کاهش خواسته زمانی مصداق پیدا می کند که میزان خواسته معلوم یا عین معین باشد.

در چه صورتی خواهان میتواند خواسته اولیه خود را که در دادخواست نوشته است، کم نماید؟

جهت کاهش خواسته وجود یکی از دو شرط ذیل ضروری می باشد.

  • خواسته معلوم باشد
    یا
  • خواسته عین معین باشد.

مثال: اگر خواسته تعدادی سکه باشد امکان کم کردن آن وجود دارد چرا که میزان خواسته معلوم است.

گاهی خواسته عین معین است مثل کاهش شش دانگ یک مغازه به سه دانگ آن ، که در این صورت کاهش خواسته امکان پذیر است.

کاهش خاسته در واقع نوعی اقرار ضمنی از طرف خواهان محسوب می‌شود مبنی بر اینکه بر عدم استحقاق خود بر مبلغ اولیه اقرار می نماید و از خواسته قبلی خود که در دادخواست قید کرده است عدول می نماید.

خواهان دعوا تا چه زمانی مهلت دارد که خواسته خود را کاهش دهد؟

قانونگذار در بند اول ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن مجاز اعلام کردن انجام کاهش خواسته ، مهلت آن را هم بیان نموده است و چنین عنوان کرده است:
“خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند.”

قانونگذار در بند اول ماده فوق کم کردن خواسته را در تمام مراحل دادرسی(بدوی ، واخواهی ،تجدید نظر) مجاز اعلام کرده است اما فرجام را از این دایره خارج نموده ، چرا که شآن دیوان عالی کشور بسیار ارجح است. و جز در موارد محدودی وارد رسیدگی ماهوی نمی شود و رسیدگی دیوان در اکثر مواقع شکلی می باشد ، از این جهت کم کردن خواسته که امری ماهوی است در مرحله فرجام امکان پذیر نمی باشد.

کاهش خواسته چه اثراتی را به همراه دارد؟

زمانی که خواسته کاهش پیدا می کند ، این عمل اثراتی را به همراه دارد از جمله اینکه:

  • تغییر در محدوده رسیدگی دادگاه:کاهش خاسته باعث می‌شود محدوده رسیدگی دادگاه تا حد خواسته جدید کاهش یابد و دادگاه دیگر مجاز نیست که به بیش از مبلغ جدید خوانده را به بهایی محکوم نماید.
  • دریافت خسارت بر مبنای خواسته جدید: کاهش خاسته در خسارت دادرسی که خواهان در صورت محکومیت بایستی به خوانده پرداخت نماید ، خود را نشان می دهد و خسارت بر مبنای خواسته جدید لحاظ می‌شود.
  • شکایت از رای بر اساس خواسته کاهش یافته: هنگامی که خواسته کاهش پیدا می‌کند ،امکان یا عدم امکان شکایت از رای بر اساس خواسته کاهش یافته ملاک عمل است.

آیا با کاهش خواسته از هزینه دادرسی کاسته میشود؟

هزینه دادرسی به هنگام تنظیم دادخواست با توجه به خواسته اولیه درج شده در دادخواست مشخص میشود فلذا کاهش خواسته پس از این مرحله موجب کاهش هزینه دادرسی نمی گردد و هزینه دادرسی با توجه به همان مبلغ درج شده سابق در نظر گرفته می شود.

آیا کاهش خواسته تاثیری در خسارات دادرسی دارد؟

برخلاف هزینه‌ دادرسی ، چنانچه خواسته کاهش پیدا کند، خسارت دادرسی نیز به تبع کم کردن خواسته کاهش می یابد و بر مبنای خواسته جدید محاسبه و به خوانده پرداخت می گردد.

چرا باید با وکیل متخصص مشاوره نمود؟

در مقاله مزبور کاهش خواسته ،اثرات آن ، مهلت کاهش خواسته ،هزینه دادرسی و… بیان گردید. البته شاید در بدو امر مراتب کاهش خواسته بسیار سهل به نظر بیاید ، اما لازم به ذکر است که تمامی اقدامات حقوقی ولو ساده ترین آن ها با ترفندهای خاص خود همراه می باشد که عدم رعایت آنها میتواند مشکلات عدیده ای را برای متقاضی در بر داشته باشد. از این رو توصیه می شود ضمن کسب اطلاعات کافی در دعاوی حقوقی ،از مشاوره وکلای مجرب و متعهد غافل نشوید.

گروه وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با دارا بودن کادری متخصص و متبحر و همچنین سابقه درخشان خود در دعاوی متفاوت با تمام علم و دانش وتجربه خود همچون همیشه آماده پاسخگویی و مشاوره به شما عزیزان می باشد و همچنین در صورت تمایل می‌توانید دعاوی خود را به ما بسپارید.با ما در تماس باشید….

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

یک نظر

  • مهسا اسماعیلی

    بسیار عالی و قابل فهم بود

    فروردین ۱۶, ۱۴۰۰ در ۲۳:۳۱
  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    5 × 2 =