دادپویان حامی

آشنایی با تخلفات بهداشتی رایج و راهکارهای مقابله با آنها

تخلفات بهداشتی
فهرست مطالب

در دنیای امروز، رعایت استانداردهای بهداشتی نقشی کلیدی در حفظ سلامت عمومی و پیشگیری از شیوع بیماری‌ ها ایفا می‌کند. با این حال، تخلفات بهداشتی همچنان به‌ عنوان یکی از چالش‌ های اساسی در جوامع مختلف مطرح هستند. این تخلفات می‌توانند از عدم رعایت اصول بهداشتی در محیط ‌های عمومی و کاری تا تخطی از مقررات بهداشتی در صنایع غذایی و دارویی متغیر باشند. در این مقاله، به بررسی جامع انواع تخلفات بهداشتی، پیامدهای آن ‌ها بر سلامت جامعه و روش‌ های مؤثر برای مقابله با این معضلات خواهیم پرداخت. هدف ما این است که با ارائه اطلاعات دقیق و کاربردی، به شما کمک کنیم تا با افزایش آگاهی و دانش خود، نقشی فعال در ارتقاء بهداشت عمومی ایفا کنید. با ما همراه باشید تا با شناخت بهتر این تخلفات، بتوانیم گامی مؤثر در جهت بهبود کیفیت زندگی و سلامت جامعه برداریم.

منظور از تخلفات بهداشتی چیست؟

منظور از تخلفات بهداشتی چیست؟

تخلف بهداشتی اشاره به نقض قوانین، مقررات و استانداردهای مربوط به بهداشت عمومی و محیط دارد که می‌تواند سلامت و ایمنی افراد جامعه را به خطر بیندازد. این تخلفات می‌توانند در زمینه‌ های مختلفی رخ دهند، از جمله در صنایع غذایی، بهداشت محیط، بهداشت عمومی، و بهداشت حرفه‌ای.

انواع تخلفات بهداشتی و آرایشی در تعزیرات حکومتی

انواع تخلفات بهداشتی در فصل سوم قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی به شرح ذیل دسته بندی شده است:

  • تولید مواد غذایی، بهداشتی و آرایشی بدون پروانه ساخت

طبق ماده ۳۱ قانون فوق تولید مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی منوط به اخذ پروانه ساخت از وزارت بهداشت می باشد. تخلف از آن جرم بوده و متخلف از آن به مجازات مقرر در ماده ۳۱ محکوم می شود.

  • تولید مواد غذایی، بهداشتی و آرایشی بدون حضور مسئول فنی

طبق ماده ۳۲ قانون تخلفات تعزیرات حکومتی، تولید مواد غذایی، آرایشی بهداشتی باید با حضور مسئول فنی انجام شود. همچنین علاوه برحضور می بایست مسئول فنی نظارت دائم در امر تولید نیز داشته باشد. درغیر اینصورت متخلف محسوب می شود و به مجازات مقرر در ماده های ۳۲ و ۳۳ محکوم می شود.

  • عدم درج مشخصات بهداشتی بر روی کالا (تاریخ تولید و مصرف و شماره پروانه)

یکی از تخلفات تعزیرات بهداشت ، عدم درج مشخصات بهداشتی بر روی کالا است. کلیه تولیدکنندگان باید برچسب اطلاعاتی بر روی کلیه محصولات الصاق نمایند و شماره پروانه ساخت و مهلت اعتبار مصرف را نیز روی محصول درج نمایند. درصورت عدم رعایت این موضوع متخلف محسوب می شوند و به مجازات مقرر در ماده ۳۴ محکوم می شوند.

انواع تخلفات بداشتی و آرایشی

  • عدم رعایت فرمول ساخت و تولید در تولید مواد غذایی،بهداشتی و آرایشی

تولیدکنندگان باید فرمول تائید شده در پروانه ساخت را رعایت نمایند. چنانچه عدم رعایت بر اساس کاهش مواد متشکله آن باشد از مصادیق کم فروشی است. همچنین می تواند از مصادیق گرانفروشی محسوب گردد. متخلف به مجازات مقرر در ماده ۳۵ محکوم می شود.

  • عرضه کالاهای فاقد پروانه ساخت توسط واحد ها و شرکت های پخش

اماکنی که حق فروش یا توزیع کالاهای خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی را دارند برای عرضه کالا باید نکاتی را رعایت نمایند. آنها مجاز به عرضه و فروش کالاهایی هستند که دارای پروانه ساخت معتبر باشد. یا دارای مجوز ورود از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشند.

  • عدم رعایت ضوابط بهداشتی

موضوع عدم ضوابط بهداشتی به دلیل اهمیت آن در سه ماده آمده است.

  • طبق ماده ۳۷ قانون، فروشگاهها باید از عرضه و تحویل کالاهای غیربهداشتی خودداری نمایند. عرضه و تحویل کالا با علم به غیر بهداشتی بودن آن تخلف محسوب می شود.
  • در ماده ۳۸ قانون هم درخصوص سازمانها و شرکتهای واردکننده و تولیدکننده مواد اولیه می باشد. آنها درصورتی می توانند کالای خود را به تولیدکنندگان عرضه نمایند که آن واحدها، دارای مجوز باشند. یا پروانه ساخت معتبر از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته باشند.
  • همچنین طبق ماده ۳۹ تولیدکنندگان ملزم به رعایت ضوابط و مقررات بهداشت محیطی در محل فعالیت خود می باشند. متخلفین از این ماده به ازای هر سه مورد نقض بهداشتی به مجازات مقرر در این ماده محکوم می شوند. چنانچه نقایص بهداشتی را رفع ننماید پروانه کسب متصدی لغو می گردد و محل کسب تعطیل می شود و ادامه کار منوط به اخذ پروانه جدید و رفع نقص می باشد.

جریمه کارت بهداشت

کارت بهداشت به کارتی گفته می شود که برای افراد مشمول آئین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، مطابق دستورالعمل معاونت وزارت بهداشت صادر می شود.

جریمه کارت بهداشت

در ماده ۱۳ قانون مذکور، جریمه نداشتن کارت بهداشت تعیین گردیده است که به شرح ذیل می باشد:

  • جریمه نقدی از ۱۹۰ هزار ریال تا سه میلیون و هفتصد هزار ریال
  • در صورتی که متخلف اقدام به اخذ یا تمدید کارت بهداشت ننماید، دستور تعطیل محل و مهر و موم و یا لاک و مهر آن صادر می شود.

مجازات عدم رعایت بهداشت محیط کار

مجازات عدم رعایت بهداشت محیط کار در قانون مواد خوردنی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی معین گردیده که شامل جریمه نقدی و تعطیلی محل کسب می باشد.

نحوه اعلام تخلفات بهداشتی

در صورتی که با تخلفات بهداشتی مواجه گردید می توانید با شماره ۱۹۰ که مربوط به وزارت بهداشت می باشد تماس حاصل نموده و گزارش را ثبت نمایید. پس از اعلام گزارش از سوی شما، بازرسین وزارت بهداشت به محل مذکور مراجعه و در صورت رویت تخلف بهداشتی، اقدامات قانونی را انجام خواهند داد.

مجازات عدم رعایت بهداشت محیط کار

نحوه رسیدگی به تخلفات بهداشتی

طبق ماده ۲۵ آئین نامه اجرایی ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، مالکین، مدیران و متصدیان مراکز و امکان مشمول این آئین نامه باید شرایط بهداشتی و به سازی محل فعالیت خود را بر اساس ضوابط ابلاغی معاونت بهداشت وزارت اظهار نماید.

  • اماکنی که دارای یک نقص بحرانی باشد و در مدت ۴۸ ساعت بر طرف نشود، آن مکان تا رفع کامل نواقص تعطیل خواهد شد. پس از رفع نقص و تائید مسئول بهداشت، از واحد مربوطه رفع تعطیل و فک مهر و موم خواهد شد. مسئول بهداشت محل به منظور رفع نواقص بهداشتی با اخذ تعهدنامه محضری از مالک، مدیر یا متصدی اجازه فک پلمپ موقت را به منور انجام اقدامات اصلاحی صادر می نماید.
  • اگر نواقص از نوع غیربحرانی باشد و تا ۶۰ روز برطرف نگردد، مکان مذکور تا رفع کامل نواقص تعطیل خواهد شد.
  • در صورتی که بازرسین شاهد مواد تاریخ مصرف گذشته یا فاقد مجوز از وزارت بهداشت باشند، ضمن معرفی متخلف به مراجع قضایی، مواد مذکور را توقیف و جمع آوری نموده و در صورتی که مواد توقیف شده دارای ارزش حداکثر تا ۵ میلیون ریال باشند، طبق نظر کارشناس راسا با تهیه صورت مجلس و یا رضایت صاحب کالا معدوم نمایند و یا برای مصارف داکی با مجوز سازمان دامپزشکی کشور و موارد مصارف غیرمستقیم انسانی با مجوز ارگان های ذیصلاح ارجاع دهند.
  • در صورت عدم رضایت صاحب کالا و یا ارزش بیش از ۵ میلیون ریال، پرونده منخلف منضم به کلیه مستندات توسط مسئول بهداشت محل به مراجع قضایی جهت بررسی و اقدام مقتضی ارسال خواهد شد.

مراجع صالح رسیدگی به تخلفات بهداشتی

طبق ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی، مرجع صالح رسیدگی به تخلفات بهداشتی در مرحله اول، مسئول بهداشت محل می باشد. مسئول بهداشت باید به صاحب مرکز اخطار نماید تا نسبت به رفع نواقص بهداشتی اقدام نماید. در صورت عدم رفع موارد تخلف، دستور تعطیل محل و مهر و موم ان را صادر می نماید و پرونده را به دادگاه صالحه ارجاع می کند. مرجع رسیدگی به تخلفات بهداشتی دادسرای محل وقوع محل کسب می باشد.

نحوه رسیدگی به تخلفات بهداشتی

تخلفات بهداشتی یکی از مهم ‌ترین چالش‌ های جامعه امروزی است که نه تنها سلامت عمومی را به خطر می‌اندازد، بلکه می‌تواند به اعتبار و شهرت کسب ‌وکارها نیز آسیب برساند. با رعایت استانداردهای بهداشتی و نظارت دقیق بر فرآیندهای کاری، می‌توان از وقوع تخلفات بهداشتی جلوگیری کرد و محیطی سالم و ایمن برای همه فراهم آورد.

دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه تخلفات بهداشتی و با بهره مندی از بهترین وکیل تعزیرات متخصص آماده ارائه راهکارهای موثر و متناسب با نیازهای شما است. با ما تماس بگیرید تا با کمک کارشناسان مجرب، به بهبود فرآیندهای بهداشتی خود بپردازید و از تخلفات احتمالی جلوگیری کنید.

سوالات متداول

تخلفات بهداشتی چیست؟

تخلفات بهداشتی به مجموعه‌ای از رفتارها و فعالیت ‌هایی اطلاق می‌شود که با استانداردها و مقررات بهداشتی مغایرت دارند و می‌توانند سلامت عمومی را به خطر بیندازند.

با رعایت دقیق استانداردها و مقررات بهداشتی، آموزش مستمر کارکنان، و انجام بازرسی ‌های منظم می‌توان از بروز تخلفات بهداشتی جلوگیری کرد.

عواقب تخلفات بهداشتی می‌تواند شامل جریمه ‌های مالی، تعلیق یا لغو مجوز کسب ‌وکار و آسیب به اعتبار و شهرت کسب‌ وکار باشد.

سازمان ‌های بهداشتی دولتی، وزارت بهداشت و درمان، و سایر نهادهای مرتبط مسئول نظارت و پیگیری تخلفات بهداشتی هستند.

در صورت مشاهده تخلفات بهداشتی، باید به سرعت گزارش آن را به مراجع ذی‌ صلاح ارائه داد و در صورت امکان، اقداماتی جهت رفع مشکل انجام داد.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی

امینه محمودی

این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

2 پاسخ

  1. باسلام واحترام
    اگر موادی یا محصولی داشته باشبم که نیاز به فراوری باشد و در صورت عدم هم زدن و نگهداری خراب و فاسد شود و نیز توسط بهداشت محیط توقیف شود و این کار باعث خراب شدن و ضرر مالی شود تقصیر متوجه چه شخصی است؟ و آیا میشود مطالبه خسارت کرد؟

    1. با سلام. در صورتی که اثبات شود توقیف توسط وزارت بهداشت محیط، غیر قانونی بوده، خود این سازمان مسئول پرداخت خسارت های مالی شما می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *