سلب حضانت

سلب حضانت

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

برای طرح دعوای سلب حضانت یا عدم صلاحیت حق حضانت، می بایست قبلا حق حضانت به صورت توافقی یا به موجب حکم دادگاه به یکی از والدین طفل داده شده باشد سپس دادگاه به یکی از موجبات قانونی، صلاحیت حق حضانت (ناظر به نگهداری از طفل و بر طرف کردن نیازهای ضروری و متعارف وی می باشد) از کسی که حضانت در اختیار اوست سلب و به دیگری واگذار می نماید که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.

موانع حضانت فرزند

اساسا به موجب ماده  ۱۱۷۵ قانون مدنی، نمی توان طفل را از ابوین و یا از پدر و یا از مادری که حضانت با او می باشد گرفت مگر در صورت وجود علت قانونی.

سلب حضانت

سلب حضانت

این موانع می تواند ازدواج مجدد مادر پس از طلاق، ایجاد خلل در یکی از شرایط که برای شخص دارنده حضانت مورد نظر است و یا عدم مواظبت از کودک و یا ناتوانی در انجام دادن هر یک از وظایف تعیین شده باشد در این صورت حضانت به کلی از شخص حضانت کننده سلب می شود و به دیگری واگذار می گردد.

لغو حضانت فرزند

  • بنا به ‌ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: اگر در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در‌معرض خطر باشد، محکمه می‌تواند به تقاضای بستگان طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل ‌مقتضی بداند، اتخاذ نماید.

موارد ذیل از مهمترین مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:

۱ – اعتیاد زیان‌آور به الکل، مواد مخدر و قمار

۲ – اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء.

۳ – ابتلا به بیماریهای روانی با تشخیص پزشکی قانونی.

۴ – سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی‌گری و قاچاق.

۵ – تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

  • بنا به ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی: هیچ یک از ابوین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آنها است از نگاهداری او امتناع نماید چرا که در این صورت،‌ قاضی باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از بستگان و یا به تقاضای مدعی‌العموم نگاهداری طفل را به هر یک از پدر و مادر که حضانت به عهده او‌ست الزام نماید و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هرگاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین نماید.
  • بنا به ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلامی، ضمانت اجرایی که برای ممانعت از اعمال حق حضانت در نظر گرفته است این است اگر شخصی از دادن فرزندانی که به اون سپرده شده است، در موقع مطالبه اشخاصی که قانوناً حق مطالبه دارند، امتناع ورزد به مجازات حبس از ۳ تا ۶ ماه یا به جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد.

در موارد ذیل شخص صاحب حضانت تغییر می کند

  • عدم صلاحیت در نگهداری از فرزند به هر دلیلی همچون بیماری، زندان و مواردی از این قبیل.
  • یکی از والدین به نحوه نگهداری فرزند توسط طرف دیگر معترض و بتواند آن را محرز نماید

حضانت مادر پس از فوت پدر

بنا به ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی: با فوت پدر، حضانت طفل به مادر می رسد در اینجا حتی اگر پدر متوفی برای فرزندش قیم تعیین کرده باشد، در صورت صلاحیت اخلاقی مادر برای حضانت مقدم تر است و حضانت با اوست مگر اینکه مادر صلاحیت اخلاقی نداشته باشد که در این صورت حضانت از مادر سلب می گردد.

حضانت مادر پس از طلاق

مطابق ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی برای حضانت فرزندانی که پدر و مادر آنها از هم جدا شده اند، صلاحیت مادر برای حضانت به شرح ذیل است:

  • تا هفت سالگی طفل، اولویت دارد و پس از آن این اولویت با پدر است، مگر آنکه مصلحت فرزند به گونه ای دیگر اقتضا نماید.
  • پس از ۷ سالگی تا قبل از بلوغ در اینجا پدر برای حضانت اولویت دارد تا فرزند به سن بلوغ برسد در صورت بروز اختلاف، حضانت فرزند با رعایت مصلحت وی به تشخیص دادگاه است. دادگاه پس از بررسی دلایل و مدارک ارائه شده مبنی بر محکومیت اخلاقی و روانی شخصی که فرزند به او سپرده شده، در صورتی که تشخیص دهد حضانت و نگهداری از کودک برخلاف مصلحت فرزند می باشد در این خصوص تصمیم گیری می نماید.
  • در صورت طلاق توافقی، پدر و مادر در مورد حضانت فرزندان زیر سن بلوغ می توانند خود تعیین تکلیف نمایند.
  • پس از ۷ سال و رسیدن فرزند به سن بلوغ (در پسر ۱۵ سال تمام قمری و در دختر ۹ سال تمام قمری) در خصوص حضانت انتخاب با خود فرزندان است و دادگاه تکلیفی به رسیدگی در خصوص حضانت را ندارد.

بنا به ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی: در صورتی که منزل پدر و مادر به علت طلاق جدا از هم باشد به عبارتی در یک منزل سکونت نداشته نباشند، هریک از آن ها که فرزند تحت حضانت او نیست، حق ملاقات فرزند خود را دارد.

در صورت هر گونه اختلاف در این زمینه، تعیین زمان و مکان ملاقات و نحوه ملاقات و سایر جزئیات با دادگاه خانواده است.

حضانت یک تکلیف است که به لحاظ قانونی و به استناد ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی بر عهده والدین طفل گذاشته شده اما امروزه شاهد اختلافات زیادی در این زمینه هستیم که منجر به طرح دعوا می گردند شناخت راهکارهای قانونی و انجام دفاعیات موثر در این زمینه بسیار اهمیت دارد بنابراین افرادی که در این زمینه دچار مشکل می شوند بهتر است برای طرح هرگونه دادخواست یا دفاعیات لازمه از دعوا از دانش و تجارب وکلای متخصص در این زمینه بهره مند شوند. وکلای دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از۱۰ سال سابقه آماده ارائه هرگونه مشاوره حقوقی در این زمینه می باشند.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

تیم تحریریه دادپویان حامی وب‌سایت
دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی مجموعه ای متشکل از وکلای متخصص، با تجربه و متبحر با بیش از 20 سال سابقه در زمینه مشاوره حقوقی و قبول وکالت در پرونده‌های تخصصی است. دادپویان حامی مفتخر به ارائه کلیه خدمات حقوقی و مشاوره ای در زمینه دعاوی ملکی، منابع طبیعی، گمرکی بانکی، بورس، تعزیرات، قاچاق و … است.

‫4 نظر

  • امینی

    باسلام اگرکسی بخواهد سرپرستی فرزندی را قبول کن طوری که اسم بچه واردشناسنامه طرف شودمراحل قانونی اون چیه اینچنین کاری امکان پذیراست؟ قبل ازتولداقدام به مراحل قانونی کنیم یابعدازتولد

    خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۵:۱۵
    • دادپویان حامی

      از طریق ادارهٔ بهزیستی پس از طی مراحل قانونی و تایید صلاحیت از جمله داشتن مشکل نازایی و گذشت پنج سال از زندگی مشترک، میتوانید به فرزندی بگیرید

      خرداد ۳۱, ۱۴۰۲ در ۱۶:۱۷
  • امیری

    سلام
    حضانت فرزندم را در برابر بخشش مهریه به همسرم واگذار کرده بودم اما اکنون قصد ازدواج دارد آیا می تواند حضانت را از او بگیرم چون دوست ندارن ناپدری فرزندم را بزرگ کند

    آذر ۱۴, ۱۴۰۰ در ۱۶:۴۹
    • مدیریت

      بله می توانید

      آذر ۱۵, ۱۴۰۰ در ۱۲:۰۰

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    پنج × 4 =