جرم توهین
جرم توهین از دسته جرایم علیه شخصیت معنوی افراد می باشد و مانند سایر جرایم دارای عناصر مادی، معنوی و قانونی می باشد.عنصر قانونی جرم توهین، هر عملی است که طبق قانون جرم شناخته شده باشد. قانونگذار طبق مواد 608 ، 609 قانون مجازات اسلامی توهین را جرم شناخته و برای آن مجازات تعیین کرده است. براساس این دو ماده توهین و فحاشی و استعمال الفاظ رکیک را مشمول مجازات دانسته و با توجه به سمت کسی که مورد توهین قرار گرفته مجازات آن تعیین می گردد.
عنصر مادی جرم توهین با هرگونه رفتار مجرمانه اعم از انجام فعل یا ترک فعل محقق می گردد. به طور مثال: فحش دادن
عنصر روانی یا معنوی جرم توهین چهارچوب مشخصی ندارد، بلکه طبق عرف باید رفتار یا عملی که توهین محسوب می شود را تشخیص داد، در واقع این گونه می توان گفت که توهین خدشه وارد کردن به حیثیت و آبروی فرد دیگر است که بسته به شرایط و اوضاع و احوال بررسی می گردد.
انواع توهین
توهین حدی
منظور از توهین حدی آن است که مجازات آن از سوی شارع مقدس تعیین شده باشد و برخلاف جرایم مستوجب تعزیر، مجازات ثابتی دارد که در صورت احراز ارتکاب جرم، از سوی دادگاه مورد حکم قرار میگیرد. تنها مصداق توهین حدی در قانون مجازات اسلامی، سبالنبی یعنی دشنام دادن به پیامبر است.
مطابق ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم یا هر یک از انبیاء عظام الهی را دشنام دهد یا قذف کند، سابالنبی است و به اعدام محکوم میشود.
در واقع سبالنبی نوع خاصی از توهین است و همه اقسام توهین را شامل نمیشود.
سب النبی همانند توهین عادی در صورتی تحقق می یابد که از روی آگاهی و اراده باشد و چنانچه از روی اکراه، غفلت، سهو و یا در حالت مستی یا غضب یا لغزش زبان یا بدون توجه به معانی کلمات یا نقل قول از دیگری باشد، سب النبی محقق نمیشود. (ماده ۲۶۳ قانون مجازات اسلامی) البته اگر عمل مزبور مصداق اهانت تلقی شود، موجب تعزیر تا هفتاد و چهار ضربه شلاق است. (تبصره ذیل ماده ۲۶۳ قانون مجازات اسلامی)
توهین تعزیری
توهین تعزیری خود به دو دسته تقسیم میشود:
- توهین ساده: هر توهینی که از مصادیق توهین حدی یا توهین تعزیری مشدد نباشد، توهین تعزیری ساده محسوب می شود. مجازات توهین ساده قانون «کاهش مجازات حبس تعزیری» مصوب سال ۱۳۹۹، بیش از ۲۰ میلیون ریال تا ۸۰ میلیون ریال جزای نقدی پیش بینی شده است.
- توهین مشدد: گاه قانونگذار برای عمل توهین، بهسبب مقام یا جنسیت مخاطب توهین، مجازات سنگینتری را تعیین کرده است. موارد توهین مشدد عبارت از توهین به مقدسات اسلام، توهین به امام خمینی(ره) و مقام رهبری، توهین به مقامات سیاسی داخلی یا کارکنان موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری در حین انجام وظیفه، توهین به مقامات سیاسی خارجی در خاک ایران و توهین به شان و حیثیت بانوان و اطفال است.
فحاشی
یکی از مصادیق بارز جرم توهین، فحاشی به شخصی به طور لفظی است با این حال ممکن است شخصی به طور کتبی به دیگری الفاظی رکیک را نسبت بدهد که این عمل به اثبات جرم توهین بیش تر کمک می کند. رفتار توهین آمیز حتی ممکن است به شکل یک فعل باشد مثلاً شخصی با ادا در آوردن و نشان دادن رفتارهایی از خود عملاً به شخص دیگری توهین کند.
جرم توهین، جرمی مطلق است و مقید نیست به این معنی که نیاز به نتیجه مجرمانه ندارد و صرف اظهار الفاظ یا اعمال توهین آمیز منجر به وقوع چنین جرمی می شود چه با این عمل حیثیت مخاطب دستخوش شود یا خیر.
تفاوت توهین با قذف
جرم توهین شباهت هایی با جرم قذف دارد که جرم قذف ناظر بر تهمت انجام دادن زنا و یا لواط است که این جرم، عنوان جداگانه و مجازات خاص خود را دارد.
مواد قانونی مربوط به توهین
مطابق ماده 608 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات سال 1375) توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ريال جزای نقدی خواهد بود. مطابق ماده 609 قانون فوق نیز هر کس با توجه به سمت یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات و از این قبیل شمت ها را در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین کند، به سه تا شش ماه حبس و یا 74 ضربهش شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ريال جزای نقدی محکوم می گردد.
10 پرسش و پاسخ. ارسال پرسش و پاسخ جدید
برادر خانمم نصف شبی وسط جاده با ماشین مزاحمم شده مسیر بنده رو بستن و نیروی انتظامی را به محل کشانده در خصوص اینکه اموال منزل خانه خودم که ایشان مدعی بود اموال خواهرش می باشد را دزدیده ام بعد از بررسی ماموران و بازرسی کامل خودرو و وسایل موجود در آن چیزی از اموال گفته شده در خودروی من نبود حال میخوام ازش شکایت کنم خواستم بدونم شکایت در چه خصوص تنظیم شود؟ مزاحمت خودرویی و خطر تصادف؟، اعاده حیثیت، فحاشی؟
عناوین ایجاد مزاحمت توهین و فحاشی افترا و … از ایشان شکایت و صورتجلسه پلیس را استناد نمایید.
آیا با صدور قرار منع تعقیب میشودمجداداقامه شکایت کرد؟ دلیل بودمثل ۲شاهدنامه پزشکی قانونی و گزارش محلی مامور کلانتری از کسبه که تایید کردن درگیری رو که متهم شاکی زده، اما بازپرس به نفع متهم رای صادر کرده. منع تعقیب صادر کرده۰ (حتی اعمال ماده ۲۷۸ انجام داد اما قبول نشد ونذاشتن پرونده راشاکی مطالعه کن که به چه علت واقعی بستن پرونده چی بده).۱ (از بازپرس کجا میتوان شکایت کرد که با ادله کافی مدارک محکم پرونده بسته به نفع متهم.) ۲ (منظور از دلیل جدید چی یعنی شاهد بعد چطوری کجا اقدام شود؟) ۳ (بعد متهم در برگه اظهارات متهم که در بازپرسی پر کرده شاکی را موادفروش معرفی کرده افترا مواد زده به او و خانواده شاکی) الان چطوری مجدد اقامه شکایت کند به خاطر ضرب و جرح عمدی توهین و افترا. الان متهم مجدد با شخصی دیگر درگیر شده و آن هم زده. چطوری از بازپرس شکایت کنم از بازپرس کجا برود شکایت کنه.
قرار منع تعقیب در صورتی صادر میشه که دلایل کافی علیه متهم وجود ندارد بنابراین در صورت پیدا شدن هر گونه دلیل جدید مانند شهادت شهود که در زمان طرح دعوی وجود نداشته اند میتوان مجددا بنابر ادله جدید پرونده باز کرد.
همسرم با من ضرب و شتم وتوهین کرد من هم با پلیس تماس گرفته و شکایت کردم. صورت جلسه پلیس را پاره کرد و مرا از خانه بیرون کرد. قفل در را تعویض کرد و میگوید دیگر نمیخواهد به این زندگی ادامه دهد. باید چکار کنم.
شما میتوانید مبادرت به طرح شکایت به اتهام توهین و ضرب و جرح نمایید. همچنین میتوانید دعاوی خانوادگی خود را علیه شوهر خود پیگیری نمایید.
پدرم بیست سال هستش که کمک پرستار بیمارستان هستند
اما یکی از بیماران به ایشون تهمت ناروا زدن
مسائل ناموسی و…
میشه کمکم کنید بفرمایید باید چیکار کنم؟
پدر شما میتواند از شخص مورد نظر به اتهام توهین و افترا شاکی بشوند، البته بار اثبات ادعا بر عهده پدر شما میباشد
من به یکی پول قرض دادم و اون شخص کارت ملیشو داد تا من نگه دارم تا قرضشو بده ولی نداد و من از طریق پیامک چند تا فحش ناموسی دادم بهش ولی پولمو پس ندادن، بعد از چند ماه دوستم با کارت ملی اون شخص سیم کارت ایرانسل واسه خودش خرید و اون شخص فهمید که دوستم این کار رو انجام داده، حالا ازم شکایت کرده میخاستم بدونم چه جرمی به من میدن.
در خصوص فحاشی در صورت اثبات به مجازات مقرر برای توهین محکوم میگردید ولی در مورد خرید سیمکارت نحوه استفاده از آن در نوع اتهام و مجازات قانونی شما تاثیر گذار است ولی صرف استفاده از سیمکارت بدون سواستفاده ممکن است شما را در مظان اتهام معاونت در جرم پیشبینی شده در ماده ۲ قانون ثبت احوال قرار دهد.