نقض و ابطال طرح صنعتی: راهنمای کامل دعاوی حقوقی و کیفری

نحوه رسیدگی به دعاوی طرح صنعتی
فهرست مطالب

یکی از دعاوی مرتبط با حوزه مالکیت فکری، دعاوی ناشی از نقض و ابطال طرح صنعتی می باشد. در بازار رقابتی امروز، ظاهر منحصر به ‌فرد یک محصول تنها یک مزیت زیبایی‌ شناختی نیست، بلکه یک دارایی ارزشمند و حیاتی در حقوق مالکیت فکری به شمار می‌رود. طرح صنعتی، که حاصل ساعت ‌ها خلاقیت و سرمایه‌گذاری است، به سادگی در معرض نقض (کپی‌برداری غیرمجاز توسط رقبا) و ابطال(خدشه بر اعتبار ثبت آن) قرار می گیرد.  اما زمانی که با چنین مشکلاتی مواجه می‌شوید، قانون چه راهکارهایی برای حمایت از طرح صنعتی شما پیش‌بینی کرده است؟

در چنین مواردی می توان از دو مسیر کاملاً متفاوت برای دفاع از حقوق خود اقدام نمائید. ۱-طرح دعوای حقوقی با هدف جبران خسارت مالی و توقف فوری استفاده غیرمجاز. ۲- طرح دعوای کیفری که به مجازات فرد متخلف، از جمله جریمه نقدی و حتی حبس، منجر می شود.

در این مقاله سعی نموده ایم شما را با تمام جنبه ‌های کلیدی دعاوی مرتبط با نقض و ابطال طرح صنعتی آشنا نمائیم.

طرح صنعتی چیست و حمایت از آن چه اهمیتی دارد؟

طرح صنعتی به هر چیزی که ناشی از ظاهر یک محصول باشد، اعم از ترکیب خطوط، رنگ ها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط، رنگ ها یا بدون آن به نحوی که ترکیب یا شکل فرآورده های صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد گفته می شود.

حمایت از طرح صنعتی به دلایل ذیل از اهمیت بالایی برخوردار است:

  • در بازاری که محصولات از نظر فنی شباهت زیادی به هم دارند، ظاهر محصول به مهم‌ترین عامل تمایز تبدیل می‌شود. با ثبت طرح صنعتی، حق انحصاری استفاده از آن ظاهر را به دست می‌آورید و رقبا را از کپی ‌برداری باز می‌دارید.
  • فرآیند تحقیق، توسعه و طراحی یک محصول زیبا و کاربرپسند، هزینه ‌بر و زمان ‌بر است. حمایت قانونی تضمین می‌کند که از نتایج این سرمایه‌گذاری بهره ‌مند شوید و اجازه ندهید دیگران به راحتی از دسترنج شما سوءاستفاده کنند.
  • طراحی ‌های منحصربه ‌فرد به مرور زمان به بخشی از هویت برند شما تبدیل می‌شوند. مشتریان با دیدن ظاهر محصول، فوراً برند را به خاطر می‌آورند (مانند محصولات اپل یا دایسون). این شناخت، وفاداری مشتری را افزایش می‌دهد.
  • یک طرح صنعتی ثبت ‌شده، یک دارایی ناملموس برای شرکت شماست. این دارایی قابل خرید، فروش، واگذاری و صدور مجوز (لایسنس) است. با واگذاری حق استفاده از طرح خود به دیگران، یک منبع درآمد جدید ایجاد می کنید.

نقض طرح صنعتی به چه معناست؟

طبق بند (ب) ماده ۲۸ قانون مصوب ۱۳۸۶ حقوق انحصاری ناشی از ثبت طرح صنعتی عبارت است از ساخت و تولید، فروش یا عرضه برای فروش، واردات یا صادرات و نگهداری به قصد فروش.

پس از ثبت طرح صنعتی، قانون آن را مورد حمایت قرار می دهد و در صورتی که کسی بخواهد از آن بهره برداری نمایند باید با اذن مالک طرح باشد. بنابراین در صورتی که شخصی بدون اجازه مالک از طرح صنعتی استفاده و یا بهره برداری نمایند مرتکب نقض طرح صنعتی گردیده است.

ابطال طرح صنعتی چیست؟

دعوای ابطال طرح صنعتی در مواردی مطرح می شود که طرح صنعتی ثبت شده دارای شرایط اساسی مقرر در قانون نباشد. یک طرح صنعتی تنها در صورتی قابل ثبت و حمایت است که دارای دو شرط اساسی جدید بودن و اصیل بودن باشد. اگر بتوان ثابت کرد که یک طرح در زمان ثبت، فاقد این شرایط بوده، می‌توان آن را باطل کرد.

وکیل مالکیت فکری می تواند راهنمایی های دقیق را در این زمینه به شما ارائه نماید و شما را در رسیدن به نتیجه مطلوب یاری کند.

شکایت کیفری نقض حق مالکیت طرح صنعتی

ضمانت اجرای کیفری از جمله راهکارهایی است که در جلوگیری از تجاوز به حقوق ناشی از ثبت طرح صنعتی و پیشگیری از آن نقش مهمی داشته باشد.

در قانون مصوب ۱۳۸۶ ایران برای مرتکب نقض طرح صنعتی، ضمانت اجرای کیفری پیش بینی شده است. با توجه به ماده ۶۱ قانون مذکور، هر شخصی که با علم و عمد مرتکب عملی شود که طبق مواد ۱۵، ۲۸ و ۴۰  نقض حقوق به شمار می آید یا طبق ماده ۴۷ عمل غیرقانونی تلقی شود مجرم شناخته شده و علاوه بر جبران خسارت به پرداخت جزای نقدی از ۱۰ میلیون ریال تا ۵۰ میلیون ریال یا ۷۳ تعزیری از ۹۱ روز تا شش ماه یا هر دوی آن ها محکوم می‌شود .

دعوای حقوقی نقض و ابطال مالکیت طرح صنعتی

دعوای حقوقی یکی از روش هایی است که در صورت نقض حق مالکیت طرح صنعتی می توان مطرح نمود. چنانچه نقض حقوق ناشی از طرح صنعتی سبب ورود خسارات مالی به صاحب طرح گردد، و یا طرح صنعتی فاقد شرایط اساسی مقرر در قانون باشد، می توان در مراجع حقوقی نسبت به مطالبه خسارت و یا ابطال طرح صنعتی اقدام نمود.

انواع دعاوی ناشی از طرح صنعتی

انواع دعاوی رایج ناشی از طرح صنعتی به شرح ذیل می باشد:

مطالبه خسارت ناشی از نقض حقوق ناشی از طرح صنعتی

موافقت نامه تریپس صراحتا به موضوع جبران خسارت اشاره کرده است، طبق بند های ۱ و ۲ ماده ۴۵ موافقت نامه تریپس، مقامات قضایی از این حق برخوردارند، چنانچه اشخاص حقوق صاحب طرح را نقض نمایند، به نقض کننده دستور دهند که خسارات کافی را برای جبران زیان وارده که نتیجه نقض این حق به صاحب طرح تحمیل شده است بپردازد. همچنین مقامات قضایی از این حق برخوردار خواهند بود که به نقض کننده یک حق مالکیت معنوی دستور دهند که هزینه های دارنده این حق از جمله حق الوکاله را بپردازد.

در قانون ثبت اختراعات، طرح صنعتی و علائم تجاری، قانون گذار در ماده ۶۱ بیان می کند، در صورتی که اشخاص با علم و عمد عملی مرتکب شود که نقض حقوق به شمار می آید یا غیر قانونی شناخته می شود. علاوه بر جبران خسارت به پرداخت جزای نقدی از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون یا حبس تعزیری از نود و یک روز تا شش ماه یا هر دوی آنها محکوم می شود.

در دعوای مطالبه خسارت، خواهان در مرجع صالح می بایست ثابت کند که در اثر نقض حقوق توسط خوانده خسارت به او وارد گردیده است و همچنین بین ورود خسارت و عمل خوانده، رابطه سببیت وجود داشته باشد.

در قانون ایران، ملاک برای تعیین خسارت، میزان ضرری است که در اثر نقض حقوق توسط خوانده به صاحب طرح وارد شده است.

دعوای صدور حکم بر منع ساخت، فروش و توزیع کالای مغایر با طرح صنعتی

با ثبت طرح صنعتی تنها صاحب طرح حق ساخت و تولید، فروش و توزیع  طرح ثبت شده را داشته و چنان چه اشخاص بدون اذن از صاحب طرح اقدام به ساخت و تولید، فروش و توزیع طرح ثبت شده نمایند، حقوق صاحب حق را نقض کرده و در مراجع صالح قابل تعقیب می باشد.

همانگونه که در دعوای نقض حق اختراع گفته شد، صاحب طرح در صورتی می تواند در مرجع صالح اقامه دعوا نماید که طرح ساخته یا فروخته شده عین و شبیه محصول او بوده و صرف کپی و تقلید از طرح ثبت شده برای طرح دعوا نمی باشد، همچنین ساخت طرح تقلبی می بایست در قالب ساخت یک محصول باشد تا عنوان ساخت شامل آن گردیده و قابل تعقیب در مرجع صالح باشد.

لازم به ذکر است تعمیر و بازسازی کالای حاوی طرح صنعتی از سوی دارنده آن موجد حق شکایت برای مالک طرح نمی باشد و مالک طرح نمی تواند به سبب این موضوع در مرجع قضایی، اقامه دعوا نماید.

مالک طرح می تواند متناسب با موضوع دعوا، دادخواست منع ساخت، فروش و توزیع کالای مغایر با طرح صنعتی ثبت شده را همراه با دلایل و مستندات به مرجع قضایی تقدیم نماید .

دعوای ابطال گواهینامه ثبت طرح صنعتی

ابطال طرح صنعتی را می توان در موارد ذیل مطرح نمود:

  • جدید نبودن: این اصلی ‌ترین دلیل برای ابطال است. یک طرح زمانی “جدید” محسوب می‌شود که پیش از تاریخ ثبت آن، عیناً در هیچ کجای دنیا برای عموم افشا نشده باشد. اگر فرد معترض بتواند ثابت کند که طرح شما قبل از ثبت، در یک کاتالوگ، وب‌ سایت، نمایشگاه یا هر رسانه دیگری وجود داشته، می‌تواند گواهینامه شما را باطل کند.
  • اصیل نبودن: یک طرح باید “اصیل” باشد، یعنی اثر کلی که بر یک کاربر آگاه می‌گذارد، با اثر کلی طرح ‌های قبلی متفاوت باشد. اگر طرح ثبت‌ شده شما صرفاً ترکیبی پیش ‌پا افتاده از ویژگی ‌های طرح ‌های موجود باشد و هیچ ویژگی منحصر به ‌فردی ایجاد نکند، می‌توان آن را به دلیل “اصیل نبودن” باطل کرد.
  • طرح‌ هایی که صرفاً عملکرد فنی دارند: حمایت از طرح صنعتی فقط شامل ظاهر و جنبه ‌های زیبایی ‌شناختی می‌شود. اگر شکل یک محصول تنها و تنها به دلیل عملکرد فنی آن به وجود آمده باشد (مانند شکل دندانه‌های یک کلید که دقیقاً برای باز کردن یک قفل خاص طراحی شده)، نمی‌تواند به عنوان طرح صنعتی ثبت شود و در صورت ثبت، قابل ابطال است.
  • مغایرت با نظم عمومی و اخلاق حسنه: طرح ‌هایی که نمادها یا اشکال توهین‌آمیز، غیراخلاقی یا خلاف قوانین و هنجارهای جامعه را به نمایش می‌گذارند، از ابتدا قابل ثبت نیستند و در صورت ثبت نیز می‌توان آن ‌ها را باطل کرد.

تقاضای صدور دستور موقت

در خصوص دعاوی حقوقی طرح های صنعتی ثبت شده در بسیاری موارد به جهت استفاده غیر مجاز شخص خوانده از طرح صنعتی ثبت شده خواهان، امکان ورود خسارت به ایشان وجود دارد. لذا می توان در ضمن طرح دعوای ابطال ثبت طرح صنعتی تقاضای صدور دستور موقت مبنی بر منع استفاده از امتیازات قانونی طرح مذکور را خواستار شد. در صورتی که قاضی رسیدگی کننده ورود خسارت به خواهان را محرز بداند پس از تأیید رئیس حوزه قضائی و واریز خسارت احتمالی دستور موقت را صادر می نماید. در صورتی که دستور موقت قبل از اقامه دعوا باشد، درخواست کننده باید حداکثر ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور دستور به منظور اثبات ادعای خود به دادگاه مراجعه و دادخواست خود را تقدیم و گواهی آن را به دادگاهی که دستور موقت صادر کرده تسلیم نماید. در غیر این صورت دادگاه صادر کننده دستور موقت به درخواست طرف از آن رفع اثر خواهد شد.

قبول یا رد دستور موقت مبنی بر منع استفاده از امتیازات قانونی طرح صنعتی ثبت شده مستقلاٌ قابل اعتراض و تجدید نظر نیست ولی متقاضی می تواند ضمن تجدید نظر خواهی از اصل رأی نسبت به آن نیز اعتراض نماید.

مرجع صالح رسیدگی به دعاوی طرح صنعتی

طبق ماده ۵۹ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶، رسیدگی به اختلافات ناشی از دعاوی مالکیت صنعتی در صلاحیت شعبه یا شعبی خاصی از دادگاه عمومی تهران می باشد. در صورت طرح دعوای کیفری، دادسرای ناحیه ۲۶ تهران و مجتمع قضایی شهید قدوسی صالح به رسیدگی می باشد. در صورت طرح دعوای حقوقی نیز موضوع در شعبه ۳ مجتمع قضایی شهید بهشتی رسیدگی می گردد.

موارد زوال حق مالکیت طرح صنعتی

حق مالکیت صنعتی تحت شرایطی قابل زوال می باشد، اعراض صاحب حق، عدم تمدید اعتبار طرح صنعتی، انقضای مدت اعتبار طرح صنعتی و ابطال گواهینامه طرح صنعتی از جمله مواردی می باشد که سبب از بین رفتن این حق می گردد. در ذیل به تفصیل به بررسی این موارد می پردازیم:

اعراض صاحب حق

بهترین راه حل برای مالک یا دارنده طرح صنعتی ثبت شده در صورت عدم استفاده یا عدم توانایی در بهره برداری از طرح صنعتی، اعراض صاحب حق از طرح صنعتی ثبت شده می باشد. تنها اشخاصی که طرح صنعتی آنان در مرجع صالح به ثبت رسیده باشد حق اعراض از طرح صنعتی را دارا می باشند.

نکته حائز اهمیت این است که چنانچه اشخاص بخواهند قبل از ثبت طرح صنعتی از حق خود صرف نظر نمایند این موضوع در قالب استرداد مطرح می گردد، بدین معنی که مالک طرح صنعتی می تواند مادامی که اظهارنامه ثبتی طرح صنعتی به صدور ورقه یا گواهینامه طرح منجر نگشته باشد، نسبت به استرداد اقدام نماید.

صاحب حق طرح صنعتی ثبت شده می تواند به دو صورت کلی و جزئی از حق خود صرف نظر نماید. در اعراض کلی، مالک طرح  از حق خود به صورت کلی  صرف نظر می کند اما در اعراض جزئی صاحب طرح می تواند برای مثال در خصوص برخی از محصولات نسبت به اعراض از طرح ثبت شده،  اقدام نماید.

عدم تمدید اعتبار طرح صنعتی

حمایت از حقوق مالکیت معنوی در کشور های مختلف، محدود به بازه های زمانی خاص شده است بدین معنا که با اتمام مدت اعتبار طرح صنعتی چنانچه مالک از پرداخت هزینه مربوط به تمدید اجتناب نماید، طرح صنعتی ثبت شده تحت شرایطی دیگر از اعتبار قانونی برخوردار نمی باشد.

بر اساس بند (د) ماده ۲۸ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، مدت اعتبار طرح صنعتی ثبت شده پنج سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن خواهد بود. این مدت را می توان برای دو دوره پنج ساله متوالی دیگر از پرداخت هزینه مربوط تمدید نمود.

درخواست تمدید یک طرح، ظرف شش ماه قبل از انقضای مدت اعتبار طرح صنعتی در هر دوره به عمل می آید. چنانچه مالک طرح ظرف مهلت مقرر قانونی اقدام به تمدید ثبت ننماید، امکان درخواست آن ظرف مهلت شش ماه پس از پایان اعتبار طرح صنعتی، با پرداخت جریمه امکان پذیر می باشد.

انقضای مدت اعتبار طرح صنعتی

قانون گذار برای حمایت از طرح صنعتی، مدتی را تعیین کرده است و پس از اتمام این مدت از طرح صنعتی ثبت شده حمایت به عمل نخواهد آمد. طبق قانون ایران، مدت حمایت از طرح صنعتی ۲۰ سال می باشد و پس از اتمام ۲۰ سال از طرح صنعتی ارائه شده، حمایتی نمی گردد.

ابطال گواهینامه طرح صنعتی

یکی از مواردی که سبب زوال حق مالکیت طرح صنعتی می گردد، ابطال گواهینامه طرح صنعتی توسط دادگاه می باشد. چنانچه طرح صنعتی بر خلاف مقررات قانونی ثبت گشته باشد، بدین معنا که طرح اصیل و جدید نباشد، تنها کارکرد فنی داشته باشد، مخالف اخلاق حسنه و شرعی باشند یا حقوق اشخاص ثالث تعارض داشته باشد، دادگاه به تقاضای هر ذی نفع و احراز ادعای او رای بر ابطال طرح صنعتی صادر می نماید، دادگاه در صورت احراز تخلف می تواند حکم بر ابطال کل یا قسمتی از طرح صنعتی صادر نماید، حکم قطعی صادر شده اثر قهقرایی داشته و طرح ارائه شده از زمان ثبت، باطل تلقی می گردد.

حمایت از طرح صنعتی در معاهده تریپس

بر اساس مفاد معاهده تریپس، تنها طرح های صنعتی که مستقلا تهیه شده و جنبه تازه و اصیل دارند از حمایت برخوردارند، بنابراین اگر طرح صنعتی با طرح های صنعتی ارائه شده قبلی، تفاوت چشم گیری نداشته باشد، به عنوان طرح اصیل و تازه تلقی نگردیده و مورد حمایت قرار نمی گیرند.

همچنین معاهده تریپس از طرح هایی که تنها کارکرد فنی موضوع را مورد توجه قرار داده است را حمایت نمی کند.

نحوه حمایت از طرح های صنعتی در معاهده تریپس

چنانچه اشخاص ثالث اقدام به ساخت، فروش یا ورود اقلام در برگیرنده یا تضمین طرحی کنند که تا حد زیادی کپی طرح صنعتی مورد حمایت باشد، مالک طرح می تواند مانع استفاده اشخاص از طرح صنعتی گردند.

مدت حمایت از طرح صنعتی مطابق بند ۳ ماده ۲۶ معاهده تریپس، ده سال می باشد.

درخواست صدور ارائه مدارک در معاهده تریپس

چنانچه یکی از طرفین در اثبات ادعایش نیازمند ارائه مدرکی باشد که در اختیار طرف مقابل قرار دارد. مفاد معاهده تریپس به مقامات قضایی این اختیار را داده است با در نظر گرفتن شرایطی که حفظ اطلاعات محرمانه را در موارد خاص تضمین می کند، دستور ارائه مدارک را صادر نماید.

درخواست صدور دستور توقف طبق معاهده تریپس

چنانچه شخصی اقدام به نقض حقوق انحصاری صاحب طرح صنعتی نماید، ذی نفع می تواند از دادگاه توقف عملیات متخلف را درخواست نماید. از جمله مواردی که صاحب طرح می تواند دستور توقف را درخواست نماید زمانی است که نقض کننده اقدام به ساخت، تولید، فروش، صادرات و واردات کالای حاوی طرح صنعتی ثبت شده نماید.

مطالبه خسارت در معاهده تریپس

چنانچه به سبب اقدامات نقض کننده، صاحب طرح صنعتی متحمل ضرر و زیان شود، می تواند از مرجع صالح درخواست مطالبه خسارت نماید، طبق بند ۱ ماده ۴۵ معاهده تریپس، مقامات قضایی از این حق برخوردارند که به نقض کننده حق مالکیت فکری دستور دهند، خسارات کافی برای جبران زیان وارده که در نتیجه اقدامات او به صاحب طرح صنعتی وارد گردیده است را بپردازد. همچنین طبق بند ۲ ماده ۴۵ معاهده تریپس، دادگاه می تواند به نقض کننده دستور دهد که هزینه های دارنده حق از جمله حق الوکاله را پرداخت نماید.

پرداخت غرامت به مدعی علیه

چنانچه دادگاه رای بر رد دعوا صادر نماید و به واسطه درخواست خواهان، ضرر و زیان به خوانده وارد گردد، دادگاه می تواند به طرفی که به درخواست او اقداماتی اتخاذ شده و همین طور شخصی که از رویه های اجرایی سوء استفاده کرده است، دستور دهد تا نسبت به پرداخت غرامت به خوانده اقدام نماید، همچنین مقامات قضایی از این اختیارات برخوردارند به مدعی دستور دهند هزینه های مدعی علیه را که ممکن است حق الوکاله را شامل گردد پرداخت نماید.

دریافت وثیقه و تضمین در معاهده تریپس

طبق بند ۱ ماده ۵۳ مقامات قضایی از این اختیار برخوردارند که از مدعی بخواهند وثیقه یا تضمینی معادل که برای حفظ حقوق مدعی علیه و مقامات قضایی کافی بوده و مانع سوء استفاده گردد، ارائه نماید این وثیقه یا تضمین معادل نباید در راه توسط به این رویه ها مانعی غیر معقول به وجود آورند.

نقض غیر مستقیم حقوقی ناشی از طرح صنعتی ثبت شده

طبق بند ج ماده ۲۸ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، مالک طرح صنعتی ثبت شده می تواند علیه هر شخصی که بدون موافقت او مرتکب عملی شود که عادتا موجبات تجاوز آینده را فراهم آورد، در دادگاه اقامه دعوا نماید.

گاهی اشخاص به طور غیر مستقیم سبب نقض حقوق مالک طرح صنعتی می گردند. برای مثال شخص با ساخت قلتک با اقتباس  از طرح ثبت شده اقدام به تولید پوشاک می نماید و طور غیر مستقیم به حقوق صاحب طرح تجاوز نموده است. در این قبیل موارد نیز مالک طرح صنعتی ثبت شده می تواند توقیف عملیات متجاوز را درخواست نماید.

در این مطلب بیان نمودیم که طرح صنعتی هماره در معرض نقض یا ابطال می باشد که می‌تواند به قیمت از دست رفتن بازار، اعتبار برند و سرمایه‌ های شما تمام شود. طرح دعاوی مالکیت صنعتی نیازمند دانش حقوقی تخصصی، تجربه و اشراف به قوانین و مقررات مرتبط می باشد که از عهده یک فرد غیرمتخصص خارج است.

دفتر حقوقی دادپویان حامی با گردهم آوری تیم وکلای متخصص و با تسلط کامل بر قوانین و رویه قضایی دعاوی مالکیت فکری، آماده ارائه خدمات حقوقی شامل مشاوره تخصصی، تهیه و تنظیم دادخواست و شکوائیه و قبول وکالت دعاوی ناشی از طرح صنعتی به شما عزیزان می باشد. جهت بهره مندی از این خدمات می توانید با ما در تماس باشید.

سوالات متداول در خصوص دعاوی نقض و ابطال طرح صنعتی

آیا برای طرح دعوای نقض یا ابطال حتماً باید وکیل داشته باشیم؟

خیر، از نظر قانونی الزامی به داشتن وکیل نیست و خود شخصاً می‌توانید دادخواست یا شکواییه تنظیم کنید. اما این کار به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. دعاوی مالکیت فکری، به ‌ویژه دعاوی طرح صنعتی، بسیار تخصصی و پیچیده هستند و داشتن وکیل متخصص می تواند در تسریع روند رسیدگی و صرفه جویی در هزینه ها و دستیابی به نتیجه مطلوب موثر باشد.

 هزینه دادرسی در دعاوی طرح صنعتی چقدر است؟

هزینه دادرسی در دعاوی طرح صنعتی بستگی به موضوع خواسته و مرجع رسیدگی دارد. اگر دعوای کیفری مطرح شود هزینه دادرسی خاصی ندارد و در حد هزینه ثبت شکوائیه می باشد. اگر دعوای حقوقی مطالبه خسارت مطرح شود با توجه به مبلغی که معین نموده اید هزینه دادرسی باید پرداخت شود.

اگر کسی طرح متعلق به دیگری را در اینترنت (مثلاً اینستاگرام یا وب‌سایت) کپی و عرضه کند، چه باید کرد؟

این یکی از شایع‌ترین انواع نقض در دنیای امروز است. اقدامات زیر را به ترتیب انجام دهید:

  1. از صفحه فروش محصول، پست اینستاگرام، اطلاعات تماس فروشنده و هر مدرک دیگری اسکرین‌شات و فیلم تهیه کنید. تاریخ و ساعت را حتماً ثبت کنید.
  2. قبل از هر شکایتی، بهترین کار ارسال یک اظهارنامه قانونی از طریق سامانه ثنا برای شخص متخلف است. در این اظهارنامه به صورت رسمی به او اخطار می‌دهید که عملش نقض حقوق شماست و باید فوراً فروش محصول را متوقف و خسارت شما را جبران کند. این اقدام هم جنبه بازدارنده دارد و هم مدرک محکمی برای دادگاه است که شما تلاش کرده‌اید موضوع را مسالمت‌آمیز حل کنید.
  3. اگر شخص متخلف به اظهارنامه توجهی نکرد، می‌توانید بر اساس استراتژی خود (که با وکیل تعیین می‌کنید) دعوای حقوقی برای توقف فروش و جبران خسارت، یا شکایت کیفری برای مجازات او را آغاز کنید.

آیا می‌توان همزمان شکایت حقوقی و کیفری مطرح کرد؟

بله، این امکان وجود دارد. نقض عمدی طرح صنعتی هم جرم است (جنبه کیفری) و هم باعث ورود ضرر و زیان به مالک طرح می‌شود (جنبه حقوقی).

اثبات نقض طرح صنعتی بر عهده کیست و چگونه انجام می‌شود؟

طبق یک قاعده کلی حقوقی، بار اثبات ادعا بر عهده مدعی است (البّینة علی المدّعی).  این یعنی شما به عنوان مالک طرح (خواهان یا شاکی) باید ثابت کنید که نقض صورت گرفته است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
تصویر امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی، وکیل پایه یک دادگستری و تیم دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
تصویر امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی، وکیل پایه یک دادگستری و تیم دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *