دعوای مطالبه خسارت از  محجور

برخلاف تصور عموم ، محجورین در مقابل اعمال زیان بار خود مسئولیت داشته و صغر و جنون رافع مسئولیت آنان نمی گردد. قانون مدنی، مسئولیت مدنی محجورین را به رسمیت شناخته و چنانچه محجور سبب ورود خسارت به دیگری گردد، دعوای مطالبه خسارت از محجور در دادگاه قابل طرح می باشد.

شرایط مطالبه خسارت از محجور

هرگاه صغیر یا مجنون یا غیر رشید سبب ورود آسیب به دیگری شود، ضامن است، برای اینکه محجور را مسئول بدانیم تحقق ۳ رکن ضرورت دارد:

۱-ورود ضرر

مطابق مفاد قانون مسئولیت مدنی، هرگاه محجور، سبب اتلاف مال دیگری شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود بوده و مدعی می بایست اصل ورود خسارت را در دادگاه را اثبات نماید.

 همچنین لازم است، ثابت شود فعل محجور سبب ورود خسارت به دیگری شده است . لازم به ذکر است زیان دیده تنها ضرری را می تواند مطالبه نماید که قابل پیش بینی بوده و خود موجب تسهیل ورود زیان را فراهم نکرده باشد.

۲-ارتکاب فعل زیان بار

ارتکاب فعل زیان بار یکی دیگر از شرایطی است که باید برای مطالبه خسارت در دادگاه ثابت گردد، برای آنکه محجور، مسئول شناخته شود باید ارتکاب فعل زیان بار از سوی وی سبب ورود ضرر به دیگری شده باشد.

۳-وجود رابطه سببیت  بین فعل محجور  و ضرر وارده

اثبات ورود ضرر به زیان دیده و همچنین ارتکاب تقصیر یا وقوع فعل زیان بار از طرف خوانده برای مطالبه خسارت کافی نیست و می بایست بین فعل زیان بار و عامل ضرر رابطه سببت وجود داشته باشد.

شرایط مطالبه خسارت از سرپرست محجور

در صورتی که ولی قهری، قیم یا هرکس که نگهداری یا مواظبت از مجنون یا صغیر قانونا یا بر حسب قرارداد به عهده او می باشد، در نگاهداری یا مواظبت ازآنان تقصیر نماید، مسئول جبران زیان وارده از ناحیه مجنون یا صغیر است و چنان چه استطاعت جبران تمام یا قسمتی از زیان وارده را نداشته باشد ،از مال مجنون یا صغیر زیان وارده  جبران خواهد شد؛ اما در صورتی که سرپرست، مرتکب تقصیر نشده باشد و صغیر یا مجنون توانایی جبران تمام یا قسمتی از خسارت را نداشته باشد، سرپرست هیچ مسئولیتی در جبران خسارت ندارد.

عدم مسئولیت صغیر غیر ممیز و مجنون در مورد مالی که به او سپرده شده است

در صورتی که زیان دیده مالی را به صغیرغیرممیز یا مجنون بسپارد، صغیر یا مجنون، مسئول تلف یا ناقص شدن مال نمی باشند؛ به سبب آنکه زیان دیده به ضرر خود عمل کرده و حق مطالبه خسارت از صغیر غیر ممیز یا مجنون را ندارد.

نحوه طرح دعوای مطالبه خسارت از محجور

خواهان می بایست در دادگاه ثابت نماید، اعمال محجور سبب ورود زیان به او گردیده است؛ در غیر اینصورت دادگاه دعوای مطالبه خسارت را رد خواهد کرد.

طرفین دعوای مطالبه خسارت از محجور

شخصی که از اعمال محجور متضرر گشته می بایست دعوا را به طرفیت محجور و نماینده قانونی او در دادگاه مطرح نماید؛ درصورتی که شخص، فاقد نماینده قانونی یا قراردادی باشد، دادگاه تا نصب قیم قرار توقیف دادرسی صادر می کند.

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مطالبه خسارت از محجور

مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مطالبه خسارت از محجور، دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده است.

نحوه اجرای حکم مطالبه خسارت از محجور

دادگاه پس از قطعیت رای، حکم به اجرای آن می دهد. در صورت اثبات تقصیر از سوی مولی علیه، خسارت وارده از اموال وی جبران می گردد و چنانچه تقصیر نماینده قانونی در دادگاه ثابت شود وی مسئول جبران خسارت است.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =