متروکه شدن کالا در گمرک

یکی از مسائل مهم که در قانون امور گمرکی به آن اشاره شده است , متروکه شدن کالا در گمرک می باشد . برای توقف کالا در انبارهای گمرکی بازه زمانی مشخصی در نظر گرفته شده است که بعد از اتمام این بازه ، کالا متروکه شناخته می شود .

شرایط متروکه شدن کالا در گمرک

برای توقف کالا در گمرک مدت زمان مشخصی در نظر گرفته شده است .صاحبان کالا موظف هستند در مدت ۳ ماه نسبت به ترخیص کالا اقدام نمایند . اما نکته حائز اهمیت این است که صاحبان کالا و شرکت های حمل و نقل در صورتی که علل موجه داشته باشند , می توانند با پرداخت هزینه انبارداری تا ۲ ماه دیگر نسبت به تمدید مدت اقدام نمایند .

در چه صورتی کالا مشمول مقررات کالای متروکه نمی شود

۱-اگر صاحب کالا ظرف یک ماه پس از صدور سند ترخیصی ,اقدام به خروج کالا از انبار گمرک نماید.

۲- در صورت عدم اظهار نظر قطعی گمرک.

۳- درخصوص کالای بارگنجی، حداکثر ظرف یک هفته پس از اجرای تشریفات متروکه، کالا با توفق کتبی خود صاحب کالا از بارگنج خارج و بارگنج خالی به مرجع تحویل‌ گیرنده تحویل می‌گردد و اگر بارگنج مذکور از تاریخ تخلیه محموله، متروکه نشود و به‌مدت ۲ ماه از گمرک خارج نشود.

وظایف مرجع تحویل گیرنده کالا

مرجع تحویل گیرنده موظف است :

۱-با رضایت صاحب کالا و نظارت گمرک , کالاهای فاسد شدنی و کالاهایی که دارای هزینه اضافی می باشد را به انبار مناسب منتقل کند.

۲- زمان متروکه شدن کالا را در ظهر قبض انبار به صاحبان کالا اطلاع دهد .

حق اولویت و تقدم صاحب کالا در کالای متروکه

هرگاه صاحب کالا قبل از به فروش رسیدن کالا, تمام تشریفات راجع به ترخیص کالا را انجام دهد , می تواند نسبت به ترخیص کالا اقدام نماید .

متروکه شدن کالای ممنوعه

در صورتی که کالای متروکه از نوع کالای ممنوعه باشد باید اقدامات ذیل انجام شود:

۱-تنظیم صورت مجلس ضبط  توسط ارزیابان

۲-ابلاغ توسط گمرک به صاحب کالا یا آورنده آن ( در صورت معلوم نبودن صاحب کالا به وسیله درج در روزنامه کثیرالانتشار ابلاغ انجام می شود ) .

آیا صاحب کالای ممنوعه حق اعتراض دارد ؟

بله صاحب کالای متروکه می تواند نسبت به ضبط کالای ممنوعه اعتراض کند .

صاحب کالای متروکه باید مراتب ذیل را انجام دهد  :

۱-مراجعه به مرجع قضایی محل ,ظرف دوماه از تاریخ ابلاغ صورت مجلس ضبط  یا درج در روزنامه .

۲- اعلام مراتب به گمرک ظرف ۱۵ روز از مراجعه ب مرجع قضایی  با ارائه گواهی .

سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی

این سازمان وظیفه فروش کالای متروکه و ضبط شده توسط گمرک  را دارد .

  • ضبط و فروش کالاهای ممنوعه دولتی و غیردولتی

اداره و فروش کالاهای متروکه دولتی و غیر دولتی و ضبط شده و قاچاق قطعیت یافته و کالاهای قاچاق‌ بلاصاحب و صاحب متواری برعهده این سازمان می باشد . فروش این اموال بنا به حکم قضایی و قانون است .

سازمان مذکور مجاز است طبق دستورالعملی که به تصویب مجمع مجمع عمومی خواهد رسید اداره امور اموال موضوع این ماده را به طور‌موقت و حداکثر تا ۳ سال با اعمال نظارتهای لازم به عهده وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و شرکتهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیر‌دولتی قرار دهد.

  • فروش کالاهای بلاصاحب در گمرک

ازجمله وظایف این سازمان فروش اموال مجهول المالک و بلاوارث ( به استناء اموال قاچاق بلا صاحب و  صاحب متواری) و اموالی که از باب تخمیس , خروج از ذمه و هبه و اموالی که با توجه به قانون در اختیار ولی فقیه قرار می گیرد , می باشد .

فروش ,اداره ,پرداخت وجه  و نیز هرگونه تصرف در رابطه با کالاهای فوق با اذن ولی فقیه است .

متروکه شدن کالای توقیف شده توسط دادگاه

زمانی که دستور توقیف  کالاهای موجود در اماکن گمرکی توسط مرجع صلاحیتدار صادر می شود , مشمول مقررات کالای متروکه خواهد شد .

براساس تبصره ۲ ماده ۳۷ قانون امور گمرکی , پرداخت مازاد حاصل فروش کالای متروکه به صاحب کالا , مستلزم ارائه حواله ترخصیه شرکت حمل و نقل مربوطه است .

نکته قابل تامل این است که : سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی باید قبل از خروج و انتقال کالا از اماکن گمرکی , نسبت به تسویه حساب و پرداخت هزینه انجام خدمات و سایر کالاهای متروکه اقدام نماید .

حاصل فروش کالای متروکه

زمانی که کالای متروکی به فروش برسد

۱- بدهی های صاحب کالا به گمرک که شامل حقوق ورودی , هزینه های گمرکی وعوارض حمل داخلی , کسر می شود .

۲- حق الزحمه کارشناسی و فروش سازمان تملیکی کسر می شود .

۳- مبلغ باقی مانده به مدت ۲ سال در حساب موقتی به نام صاحب کالا حفظ می شود و در صورت عدم مراجعه صاحب کالا به به حساب خزانه دولت واریز می شود .

هزینه انبارداری کالای متروکه

سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی می تواند فقط تا ۵ ماه هزینه انبارداری را از محل حاصل فروش کالای متروکه تامین نماید. چنانچه پروسه تحویل کالا و فروش آن بیش از۶ ماه طول بکشد، سازمان مذکور باید خود راساً هزینه های جانبی از جمله انبارداری اضافی را پرداخت نماید

خروج و انتقال کالا از اماکن گمرکی توسط سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی، پس از تسویه حساب و پرداخت ( یا تعهد پرداخت ) از بابت هزینه های انجام خدمات و سایر هزینه های مربوط به کالای متروکه با مرجع نگهدارنده است.

موارد معافیت صاحب کالا از هزینه انبارداری

براساس تبصره ماده ۱ قانون امور گمرکی , در مواردی که صاحب کالا به انتظار قطعی گمرک از ترخیص کالا خود داری کند , در صورتی که نظر قطی گمرک موید پزذاخت مبلعی بیش از اظهار صاحب کالا نباشد ,کالا از تاریخ اظهار تا تاریخ اعلام قطعی و نهایی گمرک به صاحب کالا , از پرداخت هزینه انبارداری معاف است .

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫6 نظر

  • مجتبی

    سلام من یک‌دستگاه کشاورزی وارد کردم ازاروپا به یک‌شرکت ترخیصکار وکالت ترخیص دادم که کاراشو انجام بده ولی الان حدود هشت ماهه هیچ کاری نکرده وجواب منو نمیده قبض انبار اصلیم هم دست شرکت حمل کننده هست فقط رفته قبض انبار الکترونیکی زده بنام کس دیگه من چطور میتونم قبض انبارم رو ازدستش بگیرم

    مرداد ۱۵, ۱۴۰۰ در ۱۰:۳۸
    • مدیریت

      قبض انبار سند در وجه حامل محسوب می‌شود و جهت اثبات ادعای خود میبایست در دادگاه طرح دعوا نمایید

      مرداد ۲۰, ۱۴۰۰ در ۱۱:۴۷
  • عاطف

    سلام،آیا بعد از اعلام متروکه شدن کالا با وجود پرداخت کلیه هزینه های انبارداری میشه امکان ترانزیت وجود داره؟

    خرداد ۱۱, ۱۴۰۰ در ۱۵:۳۲
    • مدیریت

      بله

      خرداد ۱۳, ۱۴۰۰ در ۱۱:۱۴
  • فرجی

    سلام میشه بفرمایید که جهت ابطال اظهارنامه متروکه چه مبلغی باید پرداخت کرد؟

    اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۰ در ۱۶:۴۳
    • مدیریت

      دو و نیم درصد ارزش سیف کالا باید به سازمان امور اموال تملیکی پرداخت گردد.

      اردیبهشت ۲۹, ۱۴۰۰ در ۱۶:۴۶

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    شانزده − 10 =