در اعتراض به مالیات بر ارث ،لازم است که در ابتدا مبلغ تعیین شده در گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون مالیات های مستقیم پرداخت شود . پس از پرداخت ،چنانچه به مبلغ پرداخت شده پس از صدور رای قطعی،اعتراض نسبت به پرداخت مبلغی بیشتر از مالیات بر ارث صورت گیرد، اضافه پرداختی به مودی مسترد می شود.
کدام یک از اموال و دارایی های متوفی مشمول مالیات بر ارث میگردند؟
طبق قانون مالیات های مستقیم،اموال و دارایی های متوفی با توجه به نوع و ماهیتشان در زمان تحویل یا انتقال حسب مقررات ماده ۱۷ قانون مزبور مشمول مالیات می باشد.ورثه می توانند نسبت به تعیین تکلیف بخشی از اموال و دارایی های متوفی تصمیم گرفته و مالیات آن را پرداخت نمایند.
همچین لازم به ذکر است که…
صدور گواهی پرداخت مالیات برای هر یک از اموال متوفی به صورت مجزا امکان پذیر می باشد.اما در گذشته وراث مکلف بودند که مالیات بر ارث اموال را قبل از انتقال به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
مراحل صدور برگ ارزیابی در مالیات بر ارث
مودی در مالیات بر ارث عبارتند از: وراث متوفی،یا ولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها.
این اشخاص می بایست در موعد مقرر(ظرف مدت یکسال از تاریخ فوت ) اظهارنامه ای حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی ها طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می شود به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم نمایند.
اداره امور مالیاتی صلاحیت دار اداره امور مالیاتی آخرین اقامتگاه متوفی می باشد.
اداره امور مالیاتی صلاحیت دار مکلف است به اظهارنامه هایی که در موعد مقرر تسلیم شده باشد رسیدگی و نسبت به ارزیابی اموال و دارایی ها و بررسی بدهی های متوفی اقدام نماید.اداره امور مالیاتی صلاحیت دار موظف است نتیجه رسیدگی و ارزیابی خود را طی کار برگ (فرم) ارزیابی اموال و دارایی ها و بدهی های موضوع ماده ۲۶ قانون که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می گردد به مودی ابلاغ نماید.
چنانچه در مالیات بر ارث در موعد مقرر اظهارنامه ارسال نشود مشمول جریمه میگردد؟
طبق آئین نامه اجرایی ماده ۲۶ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴ عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی موضوع ماده ۲۶ قانون یا تسلیم اظهارنامه خارج از موعد مقرر موجب تعلق جریمه ماده ۱۹۲ قانون نخواهد بود.
مودیانی که حسب ماده ۳۶ قانون نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی اقدام نکرده اند،مکلف هستند قبل از دریافت یا انتقال و یا ثبت اموال و دارایی های متوفی،گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون را دریافت نمایند.
آیا اعتراض به مالیات بر ارث امکان پذیر است؟
طبق ماده ۱۳ آئین نامه اجرایی ماده ۳۴ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۹۴ درصورتیکه در خصوص میزان مالیات مشخصه بین مودی و اداره امور مالیاتی اختلاف باشد پس از پرداخت مالیات تعیین شده ضمن صدور گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون مالیات های مستقیم، اعتراض مودی قابل طرح در مراجع حل اختلاف مالیاتی موضوع ماده ۲۱۶ ، ۲۳۸، ۲۴۴، ۲۴۷ و ۲۵۱ و ۲۵۱ مکرر قانون می باشد.درصورتی که طبق رای قطعی مراجع مذکور ،مشخص شود مالیاتی اضافه پرداخت شده است.اضافه پرداختی مالیات با رعایت مقررات مسترد خواهد شد.
بنابراین….
طبق ماده مزبور ملاحظه می شودکه اعتراض به مالیات بر ارث مستلزم پرداخت مالیات تعیین شده میباشد.لذا می بایست ابتدا مبلغ تعیین شده در گواهی موضوع ماده ۳۴ قانون پرداخت شود سپس اعتراض به مالیات صورت گیرد. حال چنانچه مبلغ پرداخت شده پس از صدور رای قطعی بیشتر از مالیات بر ارث باشد، اضافه پرداختی به مودی مسترد می شود.
4 پاسخ
سلام. شرط پرداخت مالیات ارث برای اعتراض توسط رای دیوان لغو شده است آیا وراث میتونن بدون پرداخت مالیات هم اعتراض کنند؟
با سلام. بله می توانند بدون پرداخت مالیات اعتراض نمایند.
پدرم یک خودرو داشت که من آن را از خواهر و برادرهایم خریدم الان برای مالیات بر ارث میتونم در شهر زندگی خودم اقدام کنم آخه من ساکن سمنان هستم و پدرم ساکن تهران
اقامتگاه متوفی ملاک است .