بخشودگی و تقسیط جزای نقدی در تعزیرات حکومتی یکی از تدابیر حمایتی قانون گذار است که میتواند تأثیر بسزایی بر زندگی افراد محکوم داشته باشد. در بسیاری از موارد، افراد به دلایل مختلف قادر به پرداخت یک جای جزای نقدی خود نیستند و نیازمند راهکارهایی برای بخشودگی، کاهش یا تقسیط این جریمه ها هستند.
در این مقاله، به بررسی شرایط و فرآیندهای قانونی مرتبط با تقسیط جزای نقدی در قانون جدید در تعزیرات حکومتی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا با اطلاعات جامع و دقیق در این زمینه آشنا شوید و بتوانید از حقوق خود به بهترین نحو ممکن استفاده کنید.
جزای نقدی در تعزیرات حکومتی چیست و چه مواردی را شامل می شود؟
جزای نقدی در تعزیرات حکومتی به مبلغی اطلاق میشود که به عنوان جریمه مالی بر افراد یا شرکت ها در دعاوی تعزیرات تحمیل میشود که قوانین و مقررات تعزیرات حکومتی را نقض کردهاند.
این نوع جریمه به منظور تنبیه و بازدارندگی از تخلفات اقتصادی و تجاری اعمال میشود و میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تخلفات تعزیراتی مانند گران فروشی، کم فروشی، احتکار، و عرضه کالاهای غیراستاندارد یا تقلبی که موجب اختلال در بازار و حقوق مصرفکنندگان میشود.
- عدم رعایت استانداردهای بهداشتی در تولید و عرضه محصولات غذایی و دارویی.
- قاچاق کالا، عدم تطابق کالاها با مقررات گمرکی، و عدم صدور فاکتور رسمی.
- ارائه خدمات با کیفیت پایینتر از استانداردهای مقرر یا عدم ارائه فاکتور رسمی برای خدمات ارائه شده.
نحوه تعیین و اعمال جزای نقدی
- تشخیص تخلف: ابتدا تخلف توسط نهادهای نظارتی مانند سازمان تعزیرات حکومتی یا دیگر مراجع ذیصلاح شناسایی میشود.
- بررسی و رسیدگی: پرونده تخلف تشکیل شده و توسط مراجع مربوطه بررسی میشود. در این مرحله، دفاعیات متهم نیز بررسی میشود.
- صدور حکم: در صورت اثبات تخلف، حکم به پرداخت جزای نقدی صادر میشود. میزان جزای نقدی بر اساس نوع و شدت تخلف و همچنین قوانین و مقررات مربوطه تعیین میشود.
- اجرای حکم: متهم موظف به پرداخت جزای نقدی در مدت زمان مشخصی است. در صورت عدم پرداخت، ممکن است اقدامات حقوقی دیگری مانند توقیف اموال صورت گیرد.
در صورت مواجهه با جریمه های نقدی، مشاوره با وکیل تعزیرات میتواند به شما در ارائه دفاعیات مؤثر و کاهش میزان جریمه کمک کند.
شرایط و قوانین مربوط به تقسیط جزای نقدی تعزیرات حکومتی
شرایط و قوانین مربوط به تقسیط جزای نقدی به شرح ذیل می باشد:
در قانون تعزیرات حکومتی تقسیط جزای نقدی پیش بینی شده است. در شورای حقوقی سازمان تعزیرات مورخ ۱۳۷۷/۰۳/۲۷ در این باره دستورالعملی تصویب شده است.
از زمان تصویب دستورالعمل مزبور، هرگاه مصلحت اقتضا نماید جزای نقدی وضع شده برای تعزیرات حکومتی تقسیط می گردد.
همچنین طبق دستورالعمل نحوه اجرای احکام سازمان تعزیرات حکومتی که در تاریخ ۹۵/۱۱/۱۰ به تصویب رییس سازمان تعزیرات حکومتی رسید و در مورخ ۹۶/۲/۳ اصلاح گردید، شرایطی جهت تقسیط جزای نقدی در نظر گرفته شده است که با وجود این شرایط با تقسیط جزای نقدی موافقت می گردد.
شرایط موافقت با تقسیط جزای نقدی در تعزیرات حکومتی
تقسیط جزای نقدی در تعزیرات حکومتی، مستلزم ارائه درخواست از سوی محکوم علیه به انضمام صورتی از دارایی ها و مستندات مربوط به عدم تمکن مالی است. این درخواست باید به رئیس شعبه اجرای احکام تحویل داده شود. ریس شعبه اجرای احکام مکلف است پس از دریافت تقاضای تقسیط، مراتب را به شعبه صادرکننده حکم نخستین ارسال نماید.
چنانچه عدم تمکن مالی وی از سوی شعبه مذکور احراز گردد پس از سپردن تضمین مناسب برای پرداخت اقساط، جزای نقدی تقسیط می شود.
نحوه تقسیط جزای نقدی در تعزیرات حکومتی
همانگونه که در بالا اشاره نمودیم تقسیط جزای نقدی پس از احراز عدم تمکن مالی از سوی شعبه صادرکننده رای بدوی امکان پذیر می باشد. ترتیب اجرای تقسیط جزای نقدی به شرح ذیل می باشد:
- جزای نقدی تا پانصد میلیون ریال، پس از پرداخت یک سوم جریمه به صورت نقدی و مابقی حداکثر طی ۱۲ ماه
- جزای نقدی بیش از پانصد میلیون ریال تا یک میلیارد ریال، پس از پرداخت یک سوم جریمه به صورت نقدی و مابقی حداکثر ظرف ۲۴ ماه
- جزای نقدی بیش از یک میلیارد ریال تا پنج میلیارد ریال، پس از پرداخت یک سوم جریمه به صورت نقدی، مابقی حداکثر طی ۳۶ ماه
- جزای نقدی بیش از پنج میلیارد ریال پس از پرداخت یک سوم جزای نقدی و اخذ موافقت مدیرکل حداکثر طی ۴۸ ماه
- در خصوص محکومینی که دارای شرایط خاص بوده و توانایی پرداخت مبلغ پیش پرداخت جزای نقدی را ندارند، شعبه بدوی صادرکننده رای با اخذ موافقت مدیرکل استان در صورتی که جزای نقدی تا یک میلیارد ریال باشد و چنانچه جزای نقدی بیش از یک میلیارد ریال تا بیش از پنج میلیارد ریال باشد با پیشهناد مدیرکل استان و اخذ موافقت رییس سازمان تعزیرات با شرایط مساعدتر اقدام به تقسیط می نمایند.
- اگر محکوم علیه به جهت عدم توانایی پرداخت جزای نقدی در زندان باشد، پس از تقسیط جزای نقدی بلافاصله از زندان آزاد می شود.
تقسیط جزای نقدی تعزیرات حکومتی در چند قسط صورت می گیرد؟
در پاسخ به این پرسش که تقسیط در چند قسط صورت میگیرد باید گفت، تعداد اقساط بستگی به میزان جزای نقدی و وضعیت مالی محکوم علیه دارد. به طور معمول تعداد اقساط طبق موارد فوق الذکر تعیین می گردد مگر مواردی که محکوم علیه شرایط خاص داشته باشد و تعداد اقساط بیشتری برای وی در نظر گرفته شود.
حداقل میزان تقسیط در هر بار پرداخت چه مقدار باید باشد؟
حداقل میزان تقسیط در هر بار پرداخت بستگی به میزان جریمه نقدی دارد. بدین صورت که باید یک سوم جزای نقدی به عنوان پیش پرداخت واریز شود و مابقی به تعداد اقساط تعیینی تقسیم و هر ماه باید پرداخت شود.
در صورتی که اقساط جزای نقدی در موعد مقرر پرداخت نشود چه اتفاقی می افتد؟
در ماده ۲۸ دستورالعمل نحوه اجرای احکام سازمان تعزیرات حکومتی مقرر گردیده چنانچه محکوم علیه دو ماه متوالی از پرداخت اقساط خودداری نماید، رئیس شعبه اجرای احکام به وی تذکر می دهد تا حداکثر طی یک ماه نسبت به پرداخت اقدام نماید. در غیر اینصورت با اعلام شعبه اجرای احکام تقسیط به وسیله شعبه صادرکننده لغو و اقدام قانونی مقتضی انجام می شود.
بخشودگی جزای نقدی تعزیرات حکومتی به چه معناست؟
بخشودگی جزای نقدی تعزیرات به معنای کاهش یا حذف کامل مبلغ جزای نقدی است که ممکن است توسط مرجع قضایی به دلایل خاصی مانند شرایط مالی متهم یا رفتار نیکوی او در طول اجرای حکم اعمال شود.
در چه شرایطی بخشودگی جزای نقدی تعزیرات امکان پذیر است؟
بخشودگی جزای نقدی تعزیرات در دو حالت امکان پذیر است. شرایط بخشش جزای نقدی به شرح ذیل می باشد:
- محکوم علیه از رای صادره در شعبه بدوی تعزیرات حکومتی تجدیدنظرخواهی ننماید یا اعتراض به رای تعزیرات را برای خود مسترد نماید.
- محکوم علیه ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قاضی اجرای احکام حاضر شود و نسبت به پرداخت جزای نقدی اقدام نماید.
شرایط تخفیف جزای نقدی تعزیرات حکومتی
تخفیف جریمه تعزیرات در مواد ۴۴۲ و تبصره ۳ ماده ۵۲۹ قانون آئین دادرسی کیفری مقرر گردیده است. طبق مواد مذکور قانونگذار محکوم علیه را مشمول تخفیف جزای نقدی دانسته است. شرایط تخفیف جزای نقدی همان شرایط مذکور در بخشش جزای نقدی می باشد که به آن اشاره نمودیم. تخفیف جزای نقدی قاچاق کالا و ارز نیز طبق همین مواد قانونی قابل اعمال است.
آیا اعسار از پرداخت جریمه نقدی تعزیرات امکان پذیر است؟
اعسار از پرداخت جریمه تعزیرات به صورت نقدی بدین معناست که محکوم علیه با ارائه مستندات اثبات نماید توانایی پرداخت جزای نقدی را ندارد و تقاضای تقسیط جزای نقدی را بنماید. چنانچه عدم توانایی محکوم علیه در پرداخت یکجای جزای نقدی محرز شود رای بر تقسیط جزای نقدی صادر می شود.
- سوالی که مطرح می شود این است اگر جریمه تعزیرات پرداخت نشود چه میشود ؟
طبق ماده ۵۲۹ قانون آئین دادرسی کیفری و ماده ۲۲ دستورالعمل نحوه اجرای احکام سازمان تعزیرات حکومتی چنانچه محکوم علیه نسبت به پرداخت جزای نقدی اقدام ننماید کلیه اموال وی شناسایی و توقیف میگردد. همچنین قرار ممنوع الخروجی و انسداد کلیه حساب های وی صادر می گردد.
شرایط عفو جزای نقدی تعزیرات حکومتی
عفو جزای نقدی تعزیرات حکومتی یکی از تدابیری است که قانونگذار پیش بینی نموده تا بدین وسیله بتواند فرصتی به محکومین درجهت اصلاح و بازسازی بدهد. عفو به دو دسته تقسیم میشود:
- عفو عمومی
- عفو خصوصی
- عفو عمومی: عفو عمومی به وسیله قانون به افراد واجد صلاحیتی که قانون مقرر داشته است اعطا میگردد. زمانی که عفو عمومی رخ میدهد به موجب آن تعقیب و دادرسی متوقف میشود و چنانچه به صدور حکم محکومیت منجر شده باشد، اجرای مجازات را متوقف می نماید و آثار محکومیت بدین وسیله زائل میگردد. این تعریفی است که در ماده ۹۷ قانون مجازات اسلامی از عفو بیان شده است.
- عفو خصوصی: عفو خصوصی از اختیارات رهبری است. ماده ۱۱۰ قانون اساسی نیز در بند ۱۱ این مورد را پیش بینی نموده است ومقرر داشته است که عفو یا تخفیف محکومان درصدور موازین اسلامی پس از پیشنهاد رئیس قوه قضاییه با مقام رهبری است. این نوع از عفو،عفو خصوصی نامیده میشود.که ناگفته نماند در ماده ۹۶ قانون مجازات اسلامی نیز از عفو خصوصی سخن به میان آمده است.
از آنجایی که ماده مطلق بیان شده است و مورد خاصی را احصا نکرده است، این نتیجه حاصل می شود که عفو شامل حال متخلفان تخلفات تعزیرات حکومتی نیز میگردد. البته رویه عملی دادگاه ها نیز حاکی از این امر است که عفو را برای این متخلفان نیز در نظر گرفته اند و اجرا می شود.
عفو رهبری ممکن است تمام یا قسمتی از مجازات محکومین را از بین ببرد. اما به خاطر داشته باشید صدور قرار موقوفی اجرای مجازات در صورتی می باشد که عفو شامل تمامی مدت باقی مانده محکومیت باشد.
شرایط متقاضی عفو از جزای نقدی در تعزیرات
برای درخواست عفو محکوم علیه باید دارای شرایط ذیل باشد:
- نداشتن پیشینه کیفری موثر
- نداشتن سایقه محکومیت در پرونده های موضوع صلاحیت تعزیرات حکومتی
- نداشتن تمکن مالی
- ارائه تعهد کتبی مبنی بر عدم تکرار تخلف
- عدم استفاده قبلی از عفو در پرونده های موضوع صلاحیت تعزیرات حکومتی
- اخذ رضایت شاکی خصوصی یا پرداخت خسارت وی در مواردی که پرونده شاکی خصوصی دارد.
مرجع رسیدگی به تقاضای عفو از جزای نقدی تعزیرات حکومتی
برای رسیدگی به درخواست عفو محکومین هر استان هیات استانی و در مرکز هیات مرکزی تشکیل می شود. دبیر هیات استانی با وصول درخواست عفو، سوابق محکوم علیه را استخراج و به ضمیمه مدارک مورد نیاز جهت طرح در جلسه آماده می نماید.
هیات استانی پس از بررسی مدارک و احراز شرایط عفو، ضمن تشریح جهات و دلایل، گزارش کاملی از وضعیت محکوم را به طور مستدل و مستند به دبیرخانه هیات مرکزی ارسال می نماید.
دبیر هیات مرکزی عفو، باید درخواست های موافقت شده توسط هیات مذکور را به کمیسیون عفو و بخشودگی قوه قضائیه ارسال نماید. دبیر هیات مرکزی عفو، اسامی محکومینی که مشمول عفو و یا تخفیف مجازات گردیده اند را از اداره کل عفو و بخشودگی و سجل قضایی قوه قضائیه اخذ و به ادارات کل سراسر کشور ابلاغ می نماید.
در چه صورت درخواست عفو از جزای نقدی تعزیرات قابل طرح در هیات عفو استان هستند؟
در ماده ۳۸ دستورالعمل نحوه اجرای احکام سازمان تعزیرات حکومتی شرایطی را به شرح ذیل مقرر نموده و چنانچه این شرایط وجود داشته باشد درخواست عفو قابل طرح در هیات عفو استان می باشد:
- محکومینی که مبلغ جزای نقدی آنها تا یکصد میلیون ریال باشد در صورت احراز عدم تمکن مالی و پرداخت حداقل ۵۰ درصد از جزای نقدی
- محکومینی که مبلغ جزای نقدی آنها بیش از یکصذ میلیون ریال تا سیصد میلیون ریال باشد، در صورت احراز عدم تمکن مالی و پرداخت حداقل ۶۰ درصد از جزای نقدی
- محکومینی که مبلغ جزای نقدی آنها بیش از سیصد میلیون ریال تا پانصد میلیون ریال باشد، در صورن احراز عدم تمکن مالی و پرداخت حداقل ۷۰ درصد از جزای نقدی
- محکومینی که مبلغ جزای نقدی آنها بیش از پانصد میلیون ریال تا یک میلیارد ریال باشد، در صورت احراز عدم تمکن مالی و پرداخت حداقل ۷۵ درصد از جزای نقدی
- محکومینی که مبلغ جزای نقدی آنها بالای یک میلیارد ریال باشد، در صورت احراز عدم تمکن مالی و پرداخت حداقل ۸۰درصد از جزای نقدی
- محکومین حبس بدل از جزای نقدی با تحمل یک سوم از مجازات حبس، در مواردی که میزان حبس تا پنج سال باشد.
- محکومین حبس بدل از جزای نقدی با تحمل نصف مجازات حبس، در مواردی که میزان حبس از پنج تا ده سال باشد.
- محکومین حبس بدل از جزای نقدی با تحمل دو سوم مجازات حبس، در مواردی که میزان حبس بیش از ده سال باشد.
نحوه پرداخت جریمه تعزیرات
پرداخت جریمه نقدی در اجرای احکام تعزیرات حکومتی صورت می گیرد. نحوه پرداخت جریمه نقدی بدین صورت است که پس از قطعیت رای صادره مبنی بر محکومیت متهم بر پرداخت جزای نقدی، به محکوم علیه اخطار ارسال می شود تا ظرف ده روز نسبت به پرداخت نقدی آن اقدام نماید.
چنانچه محکوم علیه در این مدت حاضر و جزای نقدی را پرداخت نماید ۲۰ درصد از مبلغ جزای نقدی کسر می گردد. اگر محکوم علیه تقاضای تقسیط نماید نمی تواند از این تخفیف استفاده کند.
مهلت پرداخت جزای نقدی تعزیرات
طبق تبصره ۳ ماده ۵۲۹ قانون آئین دادرسی کیفری مهلت پرداخت جزای نقدی ده روز از تاریخ ابلاغ می باشد. در صورتی که محکوم علیه در این مدت اقدام به پرداخت جزای نقدی نماید می تواند از تخفیفات مقرر در قانون استفاده نماید.
چنانچه در این مهلت اقدام ننماید اموال وی شناسایی و توقیف می گردد و دستور ممنوع الخروجی و توقیف حساب های بانکی وی نیز صادر می شود.
دفتر حقوقی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه تعزیرات، تیمی از وکلای مجرب و متخصص در امور تعزیرات حکومتی را گرد هم آورده تا با تحلیل دقیق پرونده شما و تهیه مستندات لازم، بهترین راهکارها را برای تقسیط و بخشودگی جزای نقدی ارائه دهند. ما با تجربه و دانش حقوقی خود، شما را در تمامی مراحل این فرآیند پشتیبانی کرده و از حقوق قانونی شما دفاع میکنیم.
با انتخاب دادپویان حامی، از خدماتی حرفهای و کارآمد بهرهمند شوید و اطمینان داشته باشید که پرونده شما با دقت و مسئولیتپذیری پیگیری خواهد شد. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر، همین امروز با ما تماس بگیرید و اولین قدم را به سوی حل مشکل خود بردارید.
سوالات متداول
آیا امکان تقسیط جزای نقدی در تعزیرات حکومتی وجود دارد؟
بله، در برخی شرایط و با موافقت مرجع قضایی، امکان تقسیط جزای نقدی وجود دارد. معمولاً متهم باید درخواست خود را به مرجع مربوطه ارائه دهد و دلایل مستند برای عدم توانایی در پرداخت یکجای جزای نقدی ارائه کند.
چه مدارکی برای درخواست تقسیط لازم است؟
مدارک مالی که نشاندهنده عدم توانایی در پرداخت یکجای جزای نقدی باشد، مانند فیش حقوقی، مدارک بانکی، و هرگونه سندی که وضعیت مالی متهم را نشان دهد.
تقسیط جزای نقدی تعزیرات چقدر طول میکشد؟
زمان بررسی و تصمیمگیری در خصوص تقسیط بستگی به مرجع تصمیمگیرنده و شرایط پرونده دارد، اما معمولاً ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
چه شرایطی برای عفو و بخشودگی جزای نقدی لازم است؟
عفو و بخشودگی معمولاً در شرایطی اعطا میشود که متهم توانایی مالی برای پرداخت نداشته باشد یا دلایل انسانی و اجتماعی خاصی وجود داشته باشد. ارائه مستندات و دلایل کافی برای توجیه درخواست بخشودگی ضروری است.
آیا بخشودگی جزای نقدی بهصورت خودکار انجام میشود؟
خیر، متهم باید درخواست خود را به مرجع قضایی مربوطه ارائه دهد و این مرجع پس از بررسی شرایط و مستندات تصمیمگیری میکند.
آیا پس از رد درخواست بخشودگی، میتوان دوباره درخواست داد؟
بسته به قوانین و شرایط خاص پرونده، ممکن است بتوانید مجدداً درخواست دهید، اما بهتر است با یک مشاور حقوقی مشورت کنید.
215 پاسخ
سلام و عرض ادب من بابت اتهام خرید و فروش کالاهایی که موضوع قاچاق قرار میگیرند خارج از ضوابط تعیینی دولت، محکوم به پرداخت ۳۰۰ میلیون جریمه شدم ولی بقیه متهمین در همین پرونده ۱۳ میلیارد تومان جریمه شدن، حالا شاکی که شرکت نفت هست اعتراض کرده سوالم این هست که اولا شاکی حق تجدیدنظر خواهی در این پرونده رو داشته؟ دوم اینکه آیا امکانش هست مجازاتم تشدید بشه؟ ممنون میشم پاسخ بدید
درود. بله. شاکی نیز حق تجدیدنظرخواهی دارد. بله امکان اینکه با رسیدگی ماهیتی در تجدیدنظر مجازات تشدید شود، وجود دارد.