تمدید ضمانت نامه بانکی بدین معناست که به دلیل محدودیت زمانی ضمانت نامه ها در برخی موارد نیاز به افزایش مدت اعتبار ضمانتنامه می باشد تا تعهدات و نیازهای مالی طرفین قرارداد به درستی پوشش داده شود.
این فرآیند نیاز به رعایت مقررات و ضوابط خاصی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. از جمله این ضوابط می توان به توافق طرفین، ارزیابی مجدد شرایط مالی و تعهدات قراردادی اشاره نمود.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله سعی نموده ایم در خصوص نحوه تمدید ضمانت نامه، شرایط و مراحل آن توضیحاتی را ارائه نمائیم.
شرایط تمدید ضمانت نامه بانکی
تمدید ضمانت نامه بانکی زمانی امکان پذیر است که در آن شرط تمدید درج شده باشد. در صورتی که ضمانت نامه بانکی به صورت غیرقابل تمدید باشد، در سررسید منقضی خواهد شد.
از دیگر شرایط تمدید ضمانت بانکی این است که درخواست تمدید باید قبل از سررسید به بانک ارائه شود. به درخواست های تمدید ضمانت نامه پس از پایان وقت اداری روز خاتمه اعتبار، ترتیب اثر داده نمی شود.
برای تمدید ضمانت نامه باید ذینفع و ضمانت خواه توافق نمایند در غیر اینصورت تمدید امکان پذیر نیست.
نحوه تمدید ضمانت نامه بانکی
نحوه تمدید ضمانت نامه های بانکی به شرح ذیل می باشد:
- درخواست تمدید ضمانت نامه باید به صورت کتبی به بانک مربوطه ارائه شود. این درخواست باید قبل از تاریخ انقضای ضمانت نامه باشد.
- متقاضی تمدید ضمانت نامه باید با ذینفع بر سر مدت تمدید به توافق برسند. حداکثر مدت تمدید یک سال برای هر نوبت می باشد.
- بانک ممکن است وضعیت مالی و اعتباری متقاضی را مجدد بررسی نماید.
- تمدید ضمانت نامه بانکی معمولا شامل هزینه هایی مانند کارمزد بانک و هزینه های اداری است که باید توسط متقاضی پرداخت شود.
- پس از انجام مراحل فوق و تائید بانک، ضمانت نامه با مدت زمان جدید صادر می شود. بانک نسخه ای از ضمانت نامه تمدید شده را به متقاضی و ذینفع ارائه می دهد.
نکات مهم در خصوص تمدید ضمانت نامه بانکی
- هزینه تمدید ضمانت نامه بر عهده ضمانتخواه می باشد. در صورتی که کارمزد تمدید و سایر هزینه ها توسط ضمانتخواه تامین نشده باشد، مبالغ مربوطه از محل بدهکاران موقت به نام مشتری تامین و در حساب مربوطه ثبت می گردد.
- تمدید ضمانت نامه حداکثر به مدت یک سال در هر نوبت امکان پذیر است.
- ضمانت نامه های دولتی که دارای شرط تمدید می باشد، بدون درخواست مجدد ذی نفع قابل تمدید است.
- در تمدید انواع ضمانت نامه های بانکی، تمدید قراردادهای رهنی و بیمه وثایق ملکی ماخوذه تا سررسید الزامی است.
هزینه و کارمزد تمدید ضمانت بانکی
هزینه و کارمزد تمدید ضمانت نامه های بانکی طبق بخشنامه نرخ کارمزد بانکی مرکزی حداقل ۰۰۰/۶۵۰ ریال می باشد.
هزینه کارمزد تمدید ضمانت نامه بانکی چگونه محاسبه می شود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت هزینه کارمزد تمدید ضمانت نامه بانکی به شکل ذیل محاسبه می شود:
(سپرده نقدی-مبلغ)*مدت به روز* نرخ کارمزد =کارمزد تمدید
۳۶۵۰۰
شرط تمدید ضمانت نامه بانکی
در ماده ۲۶ دستورالعمل ناظر بر ضمانت نامه های ریالی مقرر گردیده، بانک یا موسسه اعتباری زمانی می تواند نسبت به تمدید ضمانت نامه اقدام نماید که متن ذیل در ضمانت نامه درج شده باشد و ضمانت خواه هنگام صدور ضمانت نامه آن را تکمیل نماید:
این ضمانت نامه بنا به درخواست کتبی (عنوان ذینفع)، واصله تا قبل از وقت اداری روز خاتمه اعتبار، قابل تمدید می باشد و در صورتی که (عنوان بانک) قبل از خاتمه اعتبار این ضمانتنامه، نتواند یا نخواهد مدت آن را تمدید کند و یا ( نام ضمانت خواه) به هر نحو موجب این تمدید را فارهم نسازد، بانک متعهد است در صورت مطابق بودن درخواست مطالبه وجه ضمانت نامه توسط ذینفع، وجه ضمانت نامه را در وجه و یا به حواله کرد (نام ذینفع) پرداخت کند.
نمونه نامه درخواست تمدید ضمانت نامه بانکی
همانگونه که گفته شد برای تمدید ضمانت نامه بانکی باید درخواست تمدید به صورت کتبی به بانک ارائه شود. شما می توانید برای تنظیم درخواست تمدید از وکیل بانکی مشورت های لازم را اخذ نمائید.
در اینجا یک نمونه درخواست تمدید ضمانت نامه قرار داده ایم که می تواند در شرایط خاص نیاز به تغییراتی داشته باشد.
نام و نام خانوادگی متقاضی
به : نام بانک و شعبه مربوطه
موضوع: درخواست تمدید ضمانت نامه بانکی شماره………………
با سلام و احترام
اینجانب………….. به نمایندگی از شرکت……………..بدین وسیله درخواست تمدید ضمانت نامه بانکی شماره ………………… به مبلغ…………… که در تاریخ……………صادر شده است و تاریخ انقضای آن……….می باشد، را دارم.
با توجه به نیاز به ادامه پوشش تعهدات مالی و قراردادی ما در مقابل ذینفع…………….خواهشمند است دستور فرمائید اقدامات لازم جهت تمدید مدت اعتبار ضمانت نامه مذکور به مدت……….. انجام شود.
پیشاپیش از همکاری و مساعدت شما کمال تشکر را دارم.
نمونه تمدید نامه ضمانت نامه بانکی
نام مضمون له……………
شرکت……………….
عطف به نامه شماره ……………… مورخ………….. بدینوسیله تائید می نماید که ضمانت نامه شماره…………….. صادره این بانک به نام……………..به سررسید………….. به مبلغ ………….از تاریخ انقضاء لغایت آخر وقت اداری روز مورخ…………….تمدید گردید.
سایر شرایط ضمانت نامه به قوت خود باقی است.
مهر و امضاء شعبه
دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزه بانکی و با بهره مندی از وکلای متخصص و با تجربه در این زمینه آماده ارائه مشاوره حقوقی و قبول وکالت در این حوزه می باشد.
11 پاسخ
سلام ضمانت نامه را چند بار میتوان تمدید کرد؟ممنون
سلام. در صورت موافقت بانک، محدودیتی ندارد..
سلام آیا ضمانت نامه با اعمال تغییرات شرکت برعهده هیئت مدیره جدید هست یا خیر؟ ضمن اینکه پس از تغییرات شرکت ضمانت نامه تمدید شده باشد ممنون
سلام. مسئولیت پرداخت ضمانت نامه با شرکت است. مگر آنکه هیأت مدیره در قرارداد داخلی با بانک، به عنوان ضامن ضمانت کرده باشند و مسئولیتی متوجه هیأت مدیره جدید نیست.