دادپویان حامی

نحوه محاسبه حق بیمه طرح های عمرانی

بیمه طرح های عمرانی
فهرست مطالب

طرح های عمرانی یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری می باشد که شورایعالی تامین اجتماعی شرایطی را تعیین نموده و در صورتی که قراردادی دارای این شرایط باشد مشمول مقررات مربوط به طرح های عمرانی قرار می گیرد. یکی از مواردی که در تعیین حق بیمه قراردادهای پیمانکاری اثرگذار است، نوع قرارداد از لحاظ عمرانی یا غیرعمرانی بودن می باشد.

بنابراین نحوه محاسبه حق بیمه طرح های عمرانی با طرح های غیرعمرانی متفاوت می باشد.  طرح عمرانی خود به دو دسته اجرایی و مشاوره ای تقسیم می شود که ضرایب هر کدام متفاوت می باشد. در این مقاله سعی نموده ایم در خصوص نحوه محاسبه حق بیمه طرح های عمرانی توضیحاتی را ارائه نمائیم تا از این طریق توانسته باشیم به سوالات شما عزیزان پاسخ بدهیم.

طرح عمرانی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

طرح عمرانی به قراردادهایی گفته می شود که واگذارنده کار دولت یا دستگاه دولتی بوده و دارای ویژگی های ذیل باشد:

  1. قرارداد بر اساس فهرست بهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور منعقد شده باشد.
  2. تمام یا قسمتی از بودجه عملیات از محل اعتبارات عمرانی دولت تامین شده باشد.

تفاوت بیمه طرح های عمرانی و غیرعمرانی

تفاوت بیمه طرح های عمرانی و غیرعمرانی

تفاوت بیمه طرح های عمرانی و غیرعمرانی در نرخ بیمه، نحوه و مسئولیت پرداخت حق بیمه می باشد. در قراردادهای عمرانی نرخ حق بیمه یک درصد از بیمه طرح های غیر عمرانی کمتر می باشد. مسئولیت پرداخت حق بیمه در قراردادهای عمرانی بر عهده کارفرما است در حالی که در قراردادهای غیر عمرانی پیمانکار مسئول پرداخت حق بیمه است.

همچنین در نحوه پرداخت نیز با یکدیگر تفاوت دارند. بدین صورت که در طرح های عمرانی پیمانکار صرفا لیست کارکنان فعال در پروژه را به سازمان تامین اجتماعی ارسال می نماید و حق بیمه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی پرداخت می شود.  اما در طرح های غیرعمرانی ارسال لیست و پرداخت حق بیمه توسط پیمانکار انجام می شود.

حق بیمه طرح های عمرانی

انواع بیمه پروژه های عمرانی

سازمان تامین اجتماعی بیمه پروژه های عمرانی را به دو دسته بیمه عمرانی مشاوره ای و بیمه عمرانی اجرایی تقسیم نموده است که د ر خصوص هر یک به شرح ذیل توضیح خواهیم داد:

  1. درصد حق بیمه طرح های عمرانی مشاوره ای

قراردادهای عمرانی مشاوره ای یکی از زیر مجموعه های طرح های عمرانی است. این قراردادها به قراردادهایی گفته می شود که نیازی به مصالح در آن ها نیست و یا اینکه هزینه لازم جهت تعیین مصالح به نسبت کل پروژه ناچیز و قابل اغماض است و نمونه ای از این نوع قراردادها، قرارداد امکان احداث بزرگراه در منطقه ای خاص را می توان نام برد.
البته خود قراردادهای مشاوره ای عمرانی به دو دسته تقسیم می شوند: قراردادهای سازه ای و قراردادهای عملیاتی.

نحوه محاسبه حق بیمه در قراردادهای عمرانی مشاوره ای

حق بیمه قراردادهای مشاوره ای ۱۴ درصد ناخالص کارکرد است که به این میزان ۶/۱ درصد به عنوان حق بیمه بیکاری افزوده می شود که جمعا ۶/۱۵ درصد ناخالص کارکرد می باشد که از این میزان ۱۲ درصدرا بایستی کارفرما (پیمانکار ) و ۶/۳ درصد را مهندس مشاور خود باید پرداخت کند.

نکته: این ماخذ حق بیمه مربوط به قراردادهای عمرانی از تاریخ  ۱۳۶۳/۰۴/۱۶  به بعد می باشد و چنانچه قرارداد عمرانی مشاوره ای مربوط به قبل از تاریخ مزبور باشد، بدین نحو که قبل از این تاریخ شروع و بعد از این تاریخ خاتمه یافته باشد، طبق حسابرسی از دفاتر قانونی و در مورد قراردادهای پیمانکاری (اجرایی) به ماخذ دو سوم محاسبه می شود.

مطالعه بیشتر: حق بیمه قراردادهای پیمانکاری

  1. درصد حق بیمه پروژه های عمرانی اجرایی

پیش از اینکه در مورد حق بیمه قراردادهای عمرانی اجرایی صحبت شود، لازم است با قرارداد های مزبور بیشتر آشنا شوید.
قراردادهای عمرانی اجرایی یکی دیگر از زیرمجموعه های طرح های عمرانی است که مربوط به قراردادهای ساخت و ساز می باشد، حق بیمه ای که برای این دسته از قراردادها در نظر گرفته شده به صورت مقطوع ۶ درصد ناخالص کارکرد به علاوه ۶ دهم درصد به عنوان بیمه بیکاری در نظر گرفته شده است که جمعا به میزان ۶/۶ درصد ناخالص کارکرد می باشد و از این میزان ۶/۱ درصد سهم پیمانکار است و ۵ درصد سهم کارفرماست که این مبلغ از محل پروژه تامین می شود.

حق بیمه پروژه های عمرانی

نحوه پرداخت حق بیمه قراردادهای عمرانی اجرایی

در قراردادهای عمرانی اجرایی، کارفرما قبل از پرداخت هر صورت وضعیتی، حق بیمه را کسر می نماید و به سازمان پرداخت می کند که این مورد در مصوبه هیات وزیران هم عنوان شده است.
بنا به مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۹۴ کارفرما قبل از پرداخت هر صورت وضعیتی، حق بیمه را کسر و به سازمان پرداخت می نماید. البته در رویه عملی بدین شکل نیست و چنانچه قراردادی فاقد فهرست بها باشد و یا اینکه از فهرست بهای خاصی پیروی کند، در چنین حالتی حق بیمه مانند قراردادهای غیر عمرانی محاسبه می گردد.

نکات مهم در مورد بیمه طرح های عمرانی

با توجه به دعاوی و اختلافاتی که ناشی از بیمه قراردادهای عمرانی در سازمان تامین اجتماعی مطرح می شود با رعایت نکات ذیل می توانید تا حد امکان از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری نمائید. البته اخذ مشاوره از وکیل پیمانکاری نیز تاثیر بسزایی در کاهش اختلافات دارد.

  • دستگاه های اجرایی باید بلافاصله یک نسخه از قراردادهای منعقده را منضم به موافقتنامه طرح با اعلام انعقاد قرارداد بر مبنای فهرست بهای پایه یا ضوابط طرح های عمرانی و شماره طرح و ردیف بودجه به شعبه مربوطه ارسال نمایند.
  • در زمانی که پروژه به دستور کارفرما به حالت تعلیق درآید، باید لیست کارکنانی که در این دوران شاغل هستند به سازمان تامین اجتماعی ارائه شود.
  • در صورتی که پروزه توسط پیمانکار تعطیل شود صرفا لیست افراد شاغل در عملیات نگهداری تاسیسات و ماشین آلات باید ارسال شود. واحدهای اجرایی سازمان تامین اجتماعی ضمن استعلام علت تعطیلی از کارفرما، لیست حق بیمه کارکنان را اخذ می نمایند اما حق بیمه و لیست وصولی خارج از حق بیمه متعلق به پیمان محاسبه و دریافت می شود.
  • اخذ لیست افراد شاغل در عملیات پیمان تا تاریخ تحویل موقت و در دوره رفع نقص تا تاریخ صورت جلسه رفع نقص بلامانع است.
  • در صورتی که قرارداد عمرانی اجرایی یا مشاوره ای، با پیمانکار خارجی باشد مقررات بیمه مشمول قراردادهای عمرانی نبوده و تابع مقررات عام سازمان خواهد بود.
  • در صورتی که مشاور یا پیمانکار به دلیل تاخیر دستگاه اجرایی مشمول جریمه دیرکرد شود، دستگاه اجرایی مکلف به پرداخت اصل حق بیمه و جرائم آن خواهد بود. اما آن بخش که از اقدامات مطالباتی شامل اعلام بدهی، رسیدگی در مورد اعتراض به حق بیمه در قراردادهای پیمانکاری به طرفیت پیمانکار و اقدامات اجرایی در این خصوص باید علیه کارفرما صورت گیرد.
  • در صورتی که مقاطعه کاران مجری قراردادهای عمرانی، بخشی از عملیات اجرایی را به پیمانکاران فرعی واگذار نمایند، مشروط بر اینکه حق بیمه کلیه صورت وضعیت های تائید شده پیمانکار اصلی تا تاریخ درخواست مفاصاحساب پیمانکار فرعی، پرداخت شده باشد وصول حق بیمه طبق ضریب، بابت قرارداد پیمانکار فرعی منتفی است.

بیمه طرح عمرانی

در پایان باید خاطر نشان نمود بیمه قراردادهای عمرانی یکی از موضوعات در قراردادهای پیمانکاری است و عدم اگاهی کارفرمایان و پیمانکاران از قوانین و مقررات سازمان تامین اجتماعی در این خصوص می تواند مشکلاتی را به وجود آورد. اما بهره گیری از مشاوره های تخصصی وکیل می تواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری نماید. دفتر حقوقی دادپویان حامی با توجه به احساس نیاز کارفرمایان و پیمانکاران در این زمینه سعی نموده با بهره گیری از وکلای با تجربه و متخصص در تمامی مراحل همراه و حامی کارفرمایان و پیمانکاران باشد. جهت بهره مندی از خدمات تخصصی این مجموعه می توانید با شماره های مندرج در وب سایت با ما در تماس باشید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
Picture of امینه محمودی
امینه محمودی
این مقاله توسط امینه محمودی و تیم متخصص دفتر حقوقی بین‌المللی دادپویان حامی تهیه شده است. ما با تکیه بر دانش عمیق حقوقی، تجربه گسترده و رویکردی تخصصی در حوزه حقوق بین‌الملل، تجاری و بانکی، همواره در تلاش هستیم تا اطلاعات کاربردی، مشاوره حرفه‌ای و راهکارهای مؤثر را در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

پر بازدید ترین مقالات

4 پاسخ

  1. سلام در خصوص ثبت هزینه های پیمانکار سوال داشتم . ظاهراً در طرح های عمرانی هزینه بیمه سهم کارفرما و بیمه بیکاری به عنوان هزینه ثبت نمیشود آیا درست است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *