دعوای ورشکستگی شرکت در حال تصفیه باید به طرفیت شرکت و مدیر تصفیه اقامه شود.

موضوع رای: دعوای ورشکستگی شرکت در حال تصفیه باید به طرفیت شرکت و مدیر تصفیه اقامه شود.

شرح پرونده: شرکت سهامی الف، بنا به تصمیم مجمع عمومی فوق العاده منحل شده و به حکم ماده ۲۰۶ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ، شرکت در حال تصفیه محسوب می شود. پس از تصویب انحلال توسط مجمع عمومی فوق العاده، یکی از طلبکاران شرکت اقدام به طرح دعوا به طرفیت شرکت الف و به خواسته اعلام ورشکستگی شرکت نموده است.

موضوع جهت رسیدگی به شعبه ۶۳ دادگاه عمومی حقوقی تهران ارجاع شده و آن شعبه با استناد به آگهی انحلال شرکت که در روزنامه رسمی به چاپ رسیده، اعلام نموده هرگونه دعوا علیه شرکت منحل شده باید به طرفیت مدیر تصفیه اقامه شود؛ بنابراین دعوای خواهان به کیفیت مطروحه قابل استماع نمی باشد.

با تجدیدنظر خواهی خواهان بدوی، پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه ۲۸ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ارسال شده است. دادگاه تجدیدنظر پس از تایید انحلال شرکت به موجب مصوبه مجمع عمومی فوق العاده، اظهار میدارد شرکت تجدیدنظر خوانده در حال تصفیه می باشد و با توجه به ماده ۲۰۸ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، هرگونه دعوا علیه شرکت در حال تصفیه باید طرفیت شرکت و مدیر یا مدیران تصفیه اقامه شود.

بنا به مراتب فوق الذکر، دادخواست خواهان از ۲ جهت واجد ایراد شکلی می باشد؛ ایراد اول اینکه به موجب ماده ۲۱۱ و ۲۱۲ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، کلیه اختیارات لازم جهت امر تصفیه به مدیران تصفیه تفویض شده است؛ بنابراین در دعاوی که علیه شرکت در حال تصفیه اقامه می شود، باید نام مدیر یا مدیران تصفیه نیز به عنوان خوانده درج شود. ایراد دوم نیز عدم درج عبارت ((درحال تصفیه)) به دنبال نام شرکت در دادخواست تقدیم شده می باشد. وفق ماده ۲۰۶ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، شرکت به محض انحلال در حال تصفیه محسوب می‌شود و باید در دنبال نام شرکت همه جا عبارت “‌در حال تصفیه” ذکر شود و نام‌ مدیر یا مدیران تصفیه در کلیه اوراق و آگهی‌های مربوط به شرکت قید گردد.

بنا به مراتب مذکور، دادگاه تجدیدنظر دادنامه صادره از سوی دادگاه بدوی مشعر بر عدم قابلیت استماع دعوای خواهان را عینا تایید می نماید.

شرح رای: مطابق ماده ۱۹۹ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، یکی از موجبات انحلال شرکت سهامی، تصمیم مجمع عمومی فوق العاده می باشد. پس از تصویب انحلال شرکت در مجمع عمومی فوق العاده، شرکت در حال تصفیه محسوب می شود.

اگرچه انحلال، یکی از موجبات زوال شخصیت حقوقی است اما جهت انجام امور مربوط به تصفیه و خاتمه دادن به امور جاری شرکت و همچنین اجرای تعهدات و وصول مطالبات باقی مانده و تقسیم دارایی شرکت، شخصیت حقوقی شرکت پس از انحلال تا زمان ختم تصفیه باقی می ماند؛ فلذا از کلیه مزایای شخصیت حقوقی برخوردار بوده و می تواند طرف دعوا قرار بگیرد.

از طرف دیگر، قید عبارت “درحال تصفیه” به دنبال نام شرکت، همه جا و در کلیه اوراق و آگهی های مربوط به شرکت الزامی است. همچنین ضروری است اسم مدیر یا مدیران تصفیه شرکت نیز پس از اسم شرکت قید شود. در مجموع برای طرح دعوا علیه شرکت در حال تصفیه، شرکت و مدیران تصفیه، هر دو باید طرف دعوا قرار بگیرند، در غیر این صورت دادخواست با قرار رد مواجه خواهد شد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫3 نظر

  • محمدی

    با سلام. سوالی از خدمتتان داشتم. ممنون میشم پاسخ دهید. بنده به استناد چک علیه صادرکننده چک دادخواست دادم و صادرکننده در دفاع اعلام داشت که “به حکم دادگاه ورشکسته بوده و چون خواهان درموعد مقرر به مدیر تصفیه مراجعه و علیه او طرح دعوا نکرده، لذا دیگر حقی برای مطالبه ندارد”. حل سوال بنده این است که آیا مراجعه نکردن بنده در موعد مقرر قانونی به مدیرتصفیه باعث از بین رفتن حق من از ورشکسته خواهد شد یا خیر؟ و اینکه اقامه دعوا در مدت ورشکستگی و یا پس ازآن چگونه است؟

    شهریور ۱۴, ۱۴۰۱ در ۱۴:۲۲
    • دادپویان حامی

      سلام. با توجه به مواد ۴۱۹ و ۴۲۰ و ۴۲۱ و ۴۷۳ قانون تجارت و ماده ۱۲ قانون اصلاح بعضی از مواد قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۴۷ و تبصره ۲ ماده ۱۰۲ قانون آیین دادرسی مدنی در مورد تاجر ورشکسته مدیون عدم مراجعه طلبکار به مدیر تصفیه در موعد مقرر موجب انتفاء حق و طلب دائن چه در مدت ورشکستگی و چه پس از اعاده اعتبار نخواهد بود و ضمانت اجرای عدم رجوع به مدیر تصفیه تنها سلب حق اعتراض طلبکار نسبت به نحوه تصفیه و تقسیم است و جز این محرومیت، ضمانت اجرای دیگری من جمله سقوط حق دائن برای همیشه از مقررات مربوط به ورشکستگی استنباط نمی شود و اصولاً پس از احراز وجود طلب دائن از ورشکسته در مقام تردید راجع به بقاء و یا عدم بقاء طلب مذکور به علت مراجعه نکردن طلبکار به مدیر تصفیه بقاء طلب استصحاب می گردد و در طول مدت ورشکستگی و نیز مادام که حکم به اعاده اعتبار ورشکسته از محکمه صادر نشده باشد دعوا می بایست به طرفیت مدیر تصفیه که قائم مقام بدهکار است اقامه شود؛ زیرا ورشکسته در حکم محجور است؛ لیکن پس از اعاده اعتبار طرح دعوا علیه شخص مدیون صورت می گیرد؛ بنابراین در مانحن فیه با فرض اعاده اعتبار تاجر ورشکسته اقامه دعوا از ناحیه طلبکار علیه او صحیح بوده و دفاع خوانده دعوا به سقوط طلب خواهان به علت عدم مراجعه در مدت ورشکستگی به مدیر تصفیه محمل و وجاهت قانونی نداشته و مسموع نیست.

      شهریور ۱۴, ۱۴۰۱ در ۱۴:۳۲
  • داریوش

    سلام
    نظریه مشورتی۶۳۶/۹۹/۷ مربوط به سال ۹۹ و ۱۴۰۰ اعلام می کند الزامی به این کار نیست و دادگاه باید رسیدگی کند.

    بهمن ۱۹, ۱۴۰۰ در ۰۸:۴۵
  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سه × 3 =