وکالت بلاعزل چیست؟

امروزه دیده می شود که در معاملات منقول و یا غیر منقول، از سوی فروشنده به خریدار وکالتی تحت عنوان وکالت بلاعزل داده می شود. در ادامه به بررسی  نکات این نوع وکالت، هشدار ها و خطرات آن، می پردازیم.

ماهیت عقد وکالت

در ماده ۶۵۶ قانون مدنی آمده که به موجب عقد وکالت، موکل شخصی به نام وکیل را نایب در انجام امری می نماید. به مجرد انعقاد عقد وکالت، وظایف و تعهداتی هم بر وکیل و هم بر موکل بار می شود. در نظر داشته باشیم که حتی در دلالی و حق العمل کاری نیز، به جز در مواردی که در قانون تجارت استثناء شده، تابع قرارداد وکالت هستند. هم چنین، عقد وکالت به خودی خود قابل فسخ از سوی هر یک از طرفین عقد وکالت می باشد و به اصطلاح جایز است و اگر بخواهیم، هر زمان می توانیم آنرا فسخ کنیم.

غیرقابل فسخ کردن وکالت

اگر بخواهیم وکالت را که عقدی جایز است را غیر قابل عزل و یا به اصطلاح بلاعزل کنیم، باید آنرا در ضمن عقدی خارج و لازم انعقاد کنیم، در این صورت آن وکالت بلاعزل خواهد بود. طبق مفاد ماده ۶۷۹ قانون مدنی، موکل می‌تواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر اینکه وکالت وکیل یا عدم ‌عزل وکیل در ضمن عقد شرط شده باشد، در این حالت است که موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد.

عزل کردن وکالت بلاعزل

در مورد عزل وکیل در مورد وکالتی که بلاعزل نباشد، بحثی نیست و همانطور که گفتیم، عقدی جایز است و هر زمان که بخواهیم می توانیم آن را باطل و فسخ کنیم، از طرفی دیگر وکیل نیز می تواند هر زمان ‌که بخواهد از سمت وکالت خود استعفا دهد. هم چنین، عواملی دیگری هم باعث فسخ وکالت می‌شوند؛ این عوامل عبارتند از: فوت وکیل یا موکل، جنون وکیل یا موکل، سفاهت وکیل یا موکل، از بین رفتن مورد یا موضوع وکالت، انجام عملی منافی با وکالت توسط موکل و پایان مدت وکالت.

اما برای عزل وکالت بلاعزل ، چون امکان عزل وکیل از موکل گرفته شده، برای عزل وکیل باید به مراجع قضایی مراجعه کرد و از طریق دستور قضایی، اقدام به عزل وکیل کرد.

دقت داشته باشید که حتی اگر وکالت بلاعزل باشد، باز هم در صورت فوت یا جنون هر یک از طرفین، وکالتنامه باطل خواهد شد.

نکاتی که باید در انعقاد وکالت بلاعزل به آن دقت کنیم

با اینکه وکالت بلاعزل، ممکن است در بسیاری از موارد باعث کاهش هزینه ها بشود و حتی در مواردی برای موکل سهولت امر را به دنبال داشته باشد، اما در برخی موارد نیز ممکن است دارای عواقب و مشکلاتی هم نیز باشد و با امضای یک وکالت‌ نامه رسمی بلاعزل فرد، تمام دارایی و اموال خود را از دست بدهند. مردم باید در دادن وکالت بلاعزل به فرد یا افراد دقت لازم را داشته باشند، چرا که دیده شده بعضی از افراد از طریق همین وکالت اقدام به کلاهبرداری می‌کنند.

مجدد نیاز است تأکید کنیم که وکالت حتی به صورت بلاعزل نیز با فوت و جنون هر یک از طرفیت باطل می شود، یعنی اگر ملکی یا خودرویی را وکالتی از شخصی خریده باشید، اگر فروشنده یا همان موکل فوت کند، شما دیگر مالک آن مال نیستید و با ورثه فرد طرف می باشید.

پس بهتر است پس از انجام امور اداری و کاری مورد وکالت، سریعاً اقدام به تنظیم سند رسمی و قطعی نمایید.

نکته ی دیگری که باید به آن دقت داشته باشیم، این است که بهتر است که وکالت بلاعزل در امور جزیی داده شود و نه کلی، چرا که بالاتر نیز به آن اشاره کردیم و گفتیم وکالت تام الاختیار باعث بر هم زدن نظم عمومی می شود. همچنین در وکالت بلاعزل مورد وکالت توسط طرفین با دقت مطالعه و ملاحظه شود و موارد و اموری که به آن مورد وکالت گفته می شود و طرفین مدنظر دارند باید به طور کامل و دقیق در وکالت‌ نامه نوشته شده باشد تا ابهامی برای مرجعه که جهت مراجعه به آن به وکیل وکالت داده شده، پیش نیاید.

برای وکالت بلاعزل باید به کجا مراجعه کنیم؟

برای نوشتن وکالت بلاعزل، باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرد و همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه وکیل و موکل، مدارک مربوط به مورد وکالت، یعنی به طور مثال اسناد مالکیت، برگه سپرده ها و … نیز ضروری است.

همچنین در مواردی که قرار است برای خرید و فروش خودرو، وکالت داده شود، باید سند و مدارکی که نشان‌دهنده مالکیت موکل است نیز به دفترخانه‌ها ارایه شود.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫2 نظر

  • شاهمرادی

    سلام
    زمانی که پدرم فوت کرد به یکی از برادرانم وکالت بلاعزل دادیم تا پایان کار ساختمانی که در زمان پدرم ساخته شده را بگیرد و بعد تفکیک ساختمان را بفروشد و سهم هرکدام را به ما بدهد. الان پایان کار گرفته . کرایه هم دریافت کرده آیا می توانیم اورا عزل کنیم

    دی ۲۶, ۱۴۰۰ در ۱۶:۱۹
    • مدیریت

      بله می توانید .

      دی ۲۷, ۱۴۰۰ در ۱۱:۳۹

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    یک + 19 =