انتقال قرارداد مشارکت در ساخت

انتقال قرارداد مشارکت در ساخت چه به صورت قهری و چه به صورت ارادی، موجب انتقال جایگاه و موقعیت قراردادی یک طرف به شخص ثالث می شود. در این فرآیند کلیه حقوق و تعهدات طرف قرارداد به ثالث منتقل می شود.

انتقال قرارداد مشارکت در ساخت

انتقال قرارداد مشارکت در ساخت

قابلیت انتقال قرارداد مشارکت در ساخت

قراردادهای غیر مالی و قراردادهای مالی که شخصیت طرف قرارداد، علت عمده آنها باشد، قابل انتقال نیستند. در قراردادهای مالی که در آنها شخصیت طرف، علت عمده عقد نبوده و به صورت آنی منعقد می شوند نیز، انتقال قرارداد قابل تصور نمی باشد. چرا که عقود آنی در لحظه واقع می شوند اما عقود مستمر در طول زمان اجرا می شوند و ممکن است به شخص ثالث منتقل شوند.

قرارداد مشارکت در ساخت یک قرارداد مستمر است و از این نظر انتقال آن قابل تصور است؛ اما اهمیت شخصیت طرف قرارداد در قرارداد مشارکت در ساخت بین حقوقدانان محل مناقشه و اختلاف است.

عده ای معتقدند شخصیت، تخصص و صلاحیت فنی سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت برای طرف مقابل حائز اهمیت بوده و به همین جهت، قرارداد مشارکت در ساخت قابل انتقال نبوده و فوت هر یک از طرفین از موجبات انفساخ قرارداد مشارکت در ساخت است.

گروه دیگری بر این عقیده اند که شخصیت سازنده و مالک مبنای انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت نبوده و امکان انتقال این قرارداد وجود دارد. به نظر می رسد نظر اخیر در رویه طرفدار بیشتری دارد.

انتقال قرارداد مشارکت در ساخت به موجب ارث

چنانچه هر یک از طرفین در اثنا قرارداد مشارکت در ساخت فوت کند، کلیه حقوق و تعهدات متوفی به ورثه حین الفوت او منتقل می شود.

مطابق نظر مشهور، فوت مالک، سازنده یا هردو موجب انفساخ، فسخ یا ابطال قرارداد مشارکت در ساخت نخواهد شد؛ مگر آنکه متعاقدین ضمن قرارداد مشارکت در ساخت، مباشرت طرف قرارداد در اجرای عملیات را شرط کرده باشند که در این صورت با فوت هر  یک از طرفین، قرارداد منحل شده تلقی می شود.

انتقال قرارداد مشارکت در ساخت به صورت ارادی

انتقال قرارداد مشارکت در ساخت به صورت ارادی به معنی انتقال جایگاه حقوقی یکی از طرفین قرارداد به شخص ثالث است. به موجب این انتقال، کلیه حقوق و تعهدات شخص به انتقال گیرنده تعلق می گیرد و انتقال دهنده از جریان قرارداد خارج می شود.

واگذاری اجرای تعهدات ناشی از قرارداد مشارکت در ساخت

واگذاری اجرای تعهد با انتقال قرارداد متفاوت است. در انتقال قرارداد، طرف انتقال دهنده از قرارداد مشارکت در ساخت خارج می شود و پس از تحقق انتقال، هیچ مسئولیتی نسبت به اجرای قرارداد نخواهد داشت. در واگذاری اجرای قرارداد صرفا اجرای تعهدات ناشی از قرارداد به ثالث واگذار می شود اما این امر موجب سلب مسئولیت از انتقال دهنده و خروج او از قرارداد نخواهد بود؛ بلکه انتقال دهنده همچنان به عنوان متعهد اصلی قرارداد شناخته می شود.

لازم به تذکر است اگر در قرارداد مشارکت در ساخت شرط مباشرت شده باشد واگذاری اجرای قرارداد به ثالث نیز غیر قانونی است و به طور کلی بهتر است مالک و سازنده ضمن قرارداد مشارکت در ساخت در مورد جواز انتقال قرارداد یا واگذاری اجرای آن به شخص ثالث تعیین تکلیف نمایند.

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت به جهت انتقال قرارداد به ثالث

در صورتی که قرارداد مشارکت در ساخت حاوی شرط مباشرت باشد، طرف قرارداد نمی تواند اقدام به انتقال قرارداد یا واگذاری اجرای تعهد به ثالث نماید و در صورت تخلف از این شرط، مالک می تواند قرارداد را فسخ نماید.

چنانچه در قرارداد، شرط مباشرت نشده باشد، اگر شخصیت سازنده را علت عمده قرارداد بدانیم که معمولا به همین صورت است، سازنده حق انتقال قرارداد را ندارد اما می تواند اجرای تعهد را به شخص ثالث واگذار نماید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫6 نظر

  • یاسر

    سلام. من و چند نفر از مالکین قرارداد مشارکتی را با سازنده ای منعقد کردیم. در قرارداد شرط گذاشتیم که سازنده حق انتقال موضوع قرارداد را به شخص دیگر ندارد. اما ایشان اقدام به انتقال نموده الان ۵ ماه از این موضوع گذشته به جهت اختلافات دیگری که با ایشان داریم می خواهیم قرارداد را فسخ کنیم آیا این امکان پذیر است؟

    تیر ۲۸, ۱۴۰۱ در ۱۳:۲۹
    • دادپویان حامی

      با سلام. چنانچه مشخص شود شما از ابتدا در جریان این انتقال بودید و اقدامی جهت اعلام اراده خود مبنی بر فسخ ننمودید نمی توانید فسخ نمائید اما چنانچه ثابت نمائید که از این موضوع بی اطلاع بودید می توانید نسبت به فسخ اقدام نمائید.

      تیر ۲۸, ۱۴۰۱ در ۱۶:۰۰
  • یاسر

    سلام. بنده سازنده هستم یک قرارداد مشارکت در ساختی را منعقد کردیم امابعد از گذشت یک سال به جهت گران شدن مصالح توانایی اتمام کار را ندارم آیا می توانم قرارداد را به شخص دیگری منتقل کنم؟

    خرداد ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۲:۱۹
    • دادپویان حامی

      باسلام. برای پاسخ به سوال شما نیاز به بررسی قرارداد می باشد در صورتی که در قرارداد حق انتقال از شما سلب نشده باشد می توانید قرارداد را منتقل نمائید.

      خرداد ۲۵, ۱۴۰۱ در ۱۲:۲۷
  • نیما

    با شخصی قراداد مشارکت در ساخت نوشتیم آیا سازنده می تواند بدون اجازه من، قراداد رو به دیگری منتقل کند ؟

    دی ۲۶, ۱۴۰۰ در ۱۶:۴۸
    • مدیریت

      خیر بدون اجازه شما نمی تواند .

      دی ۲۷, ۱۴۰۰ در ۱۱:۴۳

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    4 + چهارده =