ابطال علامت تجاری

ابطال علامت تجاری

اشخاص به جهت تمایز کالاهای خود با سایر رقبا، علاقه مند به ثبت علامت تجاری می باشند. با افزایش تقاضای ثبت علامت تجاری احتمال بروز اختلاف در خصوص علامت تجاری گسترش یافته است. دعوای ابطال علامت تجاری یکی از دعاوی مالکیت معنوی قابل تعقیب در دادگاه ها می باشد.

ابطال علامت تجاری

ابطال علامت تجاری

موارد ابطال علامت تجاری

با ثبت علامت تجاری، حقوق انحصاری علامت تجاری متعلق به دارنده می گردد و چنانچه اشخاص اقدام به نقض حقوق دارنده نمایند. مالک علامت تجاری می تواند با مراجعه به مرجع صالح علیه آنان دعوای ابطال علامت تجاری را مطرح نماید.

اهم موارد ابطال علامت تجاری به شرح ذیل می باشد:

۱-استعمال علامت تجاری در صورت عدم رضایت مالک

اشخاص ثالث در صورتی می توانند از علامت تجاری ثبت شده استفاده نمایند که از سوی مالک اذن داشته باشند در غیر اینصورت آنان  سبب نقض حقوق ثبت کننده علائم تجاری گردیده و مالک علامت تجاری می تواند دعوای ابطال علامت تجاری را در مرجع صالح اقامه کند.

۲-استعمال علامت تجاری در زمینه تجارت علامت

چنانچه اشخاص ثالث اقدام به بهره برداری و انتفاع از علامت تجاری در عرصه تجارت  نمایند و از سوی مالک اذن نداشته باشند، مالک علامت تجاری می تواند علیه آنان دعوای ابطال علامت تجاری را مطرح نماید.

۳-یکسان بودن علامت

با ثبت علامت تجاری برای مالک علامت، حق تقدم ایجاد می گردد؛ بنابراین مالک علامت تجاری می تواند نسبت به علامتی که تقاضای ثبت آن شده یا به ثبت رسیده با مراجعه به مرجع صالح درخواست ابطال علامت تجاری را نماید.

۴-شبیه بودن علامت

چنانچه علامت شبیه علامت ثبت شده باشد و سبب گمراهی مصرف کننده گردد مالک طرح می تواند با مراجعه به مرجع صالح درخواست ابطال علامت تجاری را نماید.

۵-شهرت علامت تجاری

گاهی به سبب پایین بودن کیفیت علائم تجاری یکسان و مشابه سبب آسیب به شهرت علامت تجاری که دارای حق تقدم می باشد، می گردد. خدشه دار شدن شهرت تجاری، کاهش اطمینان مصرف کنندگان علامت تجاری گردیده و مالک علامت تجاری می تواند درخواست ابطال علامت تجاری را نماید.

خواهان دعوای ابطال علامت تجاری

هر شخصی که تقاضای ثبت علامت تجاری را به اداره ثبت تقدیم نموده است یا علامت تجاری او ثبت گشته است می تواند خواهان دعوای ابطال علامت تجاری قرار گرفته و بر علیه نقض کننده دعوای ابطال علامت تجاری را مطرح نماید.

نحوه طرح دعوای ابطال علامت تجاری

خواهان می تواند با مراجعه به مرجع صالح دادخواست ابطال علامت تجاری را به طرفیت خوانده ((نقض کننده حقوق انحصاری مالک)) مطرح نماید. خواهان می بایست در دادگاه ثابت نماید که خوانده اقدام به نقض حقوق او نموده است.

مطالبه خسارت در دعوای ابطال علامت تجاری

چنانچه به سبب اقدامات خوانده به حیثیت، اعتبارات و موقعیت مالک علامت تجاری خسارت وارد گردد، وی مسئول جبران خسارت است. در صورت اثبات ادعای خواهان در مرجع صالح، دادگاه میزان خسارت وارده را با جلب نظر کارشناس تعیین می نماید.

کارشناسی در دعوای مطالبه خسارت ابطال علامت تجاری

مرجع صالح می تواند به درخواست مالک علامت تجاری، جهت تعیین میزان خسارت وارده، قرار ارجاع امر به کارشناسی صادر نماید، طبق ماده ۲۶۰ قانون آیین دادرسی مدنی پس از صدور قرار کارشناسی و انتخاب کارشناس و پرداخت  دستمزد، دادگاه  به کارشناس اخطار می کند ظرف مهلت تعیین شده در قرار کارشناسی نظر خود را تقدیم نماید، وصول نظر کارشناس به طرفین ابلاغ خواهد شد.

اعتراض به نظر کارشناس

طرفین می توانند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ به دفتر دادگاه مراجعه کرده و با ملاحظه نظر کارشناس، چنانچه مطلبی دارند، نفیا یا اثباتا به صورت کتبی اظهار نمایند.

تامین دلیل در دعوای ابطال علامت تجاری

در صورتی که ذی نفع احتمال دهد که در آینده استفاده از دلایل و مدارک دعوای آنان از قبیل کسب اطلاع از مطلعین و استعلام نظر کارشناسان یا دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگری است متعذر  یا متعسر خواهد شد  می تواند درخواست تامین دلیل نماید.

مرجع صالح به رسیدگی تامین دلیل

ذی نفع می تواند درخواست تامین دلیل را به صورت کتبی یا شفاهی به شورای حل اختلاف ارائه  نماید.

درخواست دستور موقت در دعوای ابطال علامت تجاری

خواهان می تواند ضمن ابطال دادخواست ابطال علامت تجاری، تقاضای دستور موقت نماید. خواهان مکلف است جهت جبران خسارت احتمالی که ممکن است از دستور موقت حاصل گردد تامین مناسبی را به دادگاه بسپارد. درخواست دستور موقت مستلزم پرداخت هزینه دادرسی دعاوی غیر مالی می باشد.

اعتراض به دستور موقت

طبق ماده ۳۲۵ قانون آیین دادرسی مدنی، قبول یا رد درخواست دستور موقت مستقلا قابل اعتراض و تجدیدنظر و فرجام نیست لکن متقاضی می تواند ضمن تقاضای تجدیدنظر به اصل رای نسبت به آن نیز اعتراض نماید. ولی در هر حال قبول یا رد درخواست موقت قابل رسیدگی فرجامی نیست.

توقیف علامت تجاری

هرمالی که دارای ارزش اقتصادی باشد، قابل توقیف می باشد، علامت تجاری جزء اموال مالک علامت تجاری محسوب گردیده  و چنان چه وی در دادگاه محکوم گردد، مطابق با مقررات قانون اجرای احکام مدنی در صورت درخواست محکوم له، اجرای احکام نسبت به توقیف علامت تجاری اقدام می نماید . 

مرجع صالح جهت طرح دعوای ابطال علامت تجاری

رسیدگی به دعوای ابطال علامت تجاری در صلاحیت شعبه یا شعبی خاص از دادگاه عمومی تهران می باشد.

تجدیدنظر خواهی از دعوای ابطال علامت تجاری

تجدیدنظر خواه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ رای بدوی با مراجعه به شعب تجدیدنظر اعتراض خود را تسلیم نماید.

نحوه اجرای حکم

هرگاه علامت تجاری باطل گردد، از تاریخ ثبت باطل تلقی گردیده و همچنین دادگاه در صورت درخواست خواهان محکوم علیه را ملزم به جبران خسارت می نماید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 4 =