وکالت فروش ملک

وکالت فروش ملک

وکالت فروش ملک چیست؟

وکالت فروش ملک به معنای نمایندگی حقوقی است که یک وکیل یا وکلا را برای نمایندگی در فرآیند فروش یک ملک تعیین می‌کند. وکالت فروش ملک یک توافقنامه قانونی است که صاحب ملک (که معمولاً به عنوان وکیل مشتری عمل می‌کند) را به وکیل مورد نظر معرفی می‌کند تا در تمام مراحل فروش ملک او را یاری کند. این شامل بررسی مدارک مالکیت، تهیه قراردادهای فروش، مذاکره با خریداران و انجام مراحل قانونی مربوط به انتقال ملک خواهد شد. وکیل موردنظر به عنوان نماینده حقوقی مشتری، باید در تمام فرآیند فروش ملک به منافع مشتری خود توجه کند و در تمامی مراحل به مصلحت مشتری عمل کند. این ممکن است شامل مذاکره قیمت مناسب برای ملک، بررسی موارد قانونی و مالی مرتبط با ملک و رسیدگی به هر گونه سوال یا ادعای قانونی مربوط به فروش ملک باشد. وکالت فروش ملک می‌تواند برای فروش ملک‌های مسکونی، تجاری یا صنعتی استفاده شود. این وکیل ممکن است با مشتری خود همکاری کند تا بهترین استراتژی برای فروش ملک را تعیین کند و به او راهنمایی کند که چگونه بهترین قیمت را برای ملک خود به‌دست آورد. مهمترین وظایف وکیل موظف به مدیریت و نظارت بر تمامی مراحل فروش ملک هستند، به طوری که حقوق و منافع مشتری را در حین این فرآیند حفظ کنند.

وکالت فروش ملک

یکی از شایع‌ترین اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می‌گردد، سند وکالت است که از جمله این وکالت‌ها، وکالت فروش ملک را نیز می‌توان نام برد. بدین معنی که شخصی به وکالت (نمایندگی) از مالک، ملک متعلق به وی را بفروشد که ممکن است در آن موکل حق عزل وکیل را برای خود محفوظ بدارد یا ممکن است حق عزل وکیل را در ضمن عقد از خود ساقط نماید.

اعطای وکالت در فروش ملک یا وکالت در مقام بیع به معنای تفویض نیابت و اختیارات لازم جهت انتقال مالکیت اموال موکل توسط وکیل و انجام تشریفات قانونی ثبت این انتقال است. وکالت در فروش ملک معمولا در دفاتر اسناد رسمی و با تنظیم وکالت نامه رسمی اعطا می شود.

مورد اعطای وکالت در فروش ملک

جهات متعددی وجود دارد که منجر به اعطای وکالت در فروش ملک می شوند. اهم این موارد به شرح ذیل است:

  1. در صورتی که مالک به دلیل احتیاج به ثمن، قصد فروش فوری ملک خود را داشته باشد می تواند از طریق اعطای وکالت در فروش، بیع را به صورت قطعی منعقد نموده و اقدامات مربوط به تنظیم سند رسمی را به خریدار واگذار نماید.
    معمولا پروسه انتقال سند رسمی طولانی و زمان بر است و همین موضوع، یکی از انگیزه های اعطای وکالت در فروش ملک است.
  2. چنانچه ملک موضوع قرارداد در رهن بوده و مالک بخواهد پیش از فک رهن، ملک را منتقل نماید، تنظیم اسناد رسمی انتقال مالکیت با مانع قانونی مواجه می شود. در چنین مواردی مالک با تفویض وکالت در مقام بیع ، اختیار انجام تشریفات انتقال قطعی را به خریدار واگذار می نماید. در صورتی که چنین اختیاری به خریدار اعطا نشده باشد و ملک نیز در زمان معهود آزاد نشود، خریدار ناچار به طرح دعاوی الزام به فک رهن و الزام به تنظیم سند رسمی انتقال مالکیت خواهد بود.
  3. در صورتی که ملک فاقد سابقه ثبتی بوده و سند رسمی نداشته باشد.
  4. اگر سند رسمی ملک مفقود شده باشد.
  5. اگر به دلایلی مثل فقدان پایان کار، تقسیم نامه یا صورت مجلس تفکیکی، صدور سند رسمی برای ملک میسر نباشد. در چنین مواردی اگر خریدار فاقد اختیارات لازم جهت پیگیری امور باشد، می تواند نسبت به طرح دعاوی الزام به اخذ پایان کار، الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه و الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی اقدام نماید.
  6. اگر انتقال رسمی ملک به دلیل عدم پرداخت جریمه های شهرداری ممکن نباشد، وکالت در مقام بیع این اختیار را به خریدار می دهد تا با پرداخت جریمه یا اعتراض به آن در کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری ، نسبت به انتقال رسمی ملک اقدامات لازمه را به عمل آورد.

اختیارات وکیل در فروش ملک

حدود اختیارات وکیل در فروش، تابع مفاد وکالتنامه است و اعمال وکیل خارج از حدود اذن، منوط به تنفیذ اقدامات از جانب موکل می باشد.

اختیارات وکیل در فروش ملک

اختیارات وکیل در فروش ملک

امکان انعقاد معامله با خود از جانب وکیل در فروش

در وکالت در مقام بیع، معمولا خریدار به عنوان وکیل تعیین شده و اقدامات لازم جهت انتقال رسمی را به عمل می‌آورد؛ اما ممکن است شخصی که وکیل در فروش ملک شده شخصی غیر از خریدار باشد. در چنین مواردی اگر وکیل در فروش، ملک را به خودش منتقل نماید، معامله با خود واقع شده است. اعتبار معامله با خود در فقه امامیه و قانون مدنی محل اختلاف است. مطابق نظر مشهور در فقه امامیه، معامله با خود اصولا صحیح نیست و برای صحت چنین معامله‌ای اذن موکل لازم است. از قانون مدنی چنین بر می‌آید که معامله با خود اصولا معتبر شناخته خواهد شد مگر آن‌که قانونا ممنوع یا منوط به رعایت شرایطی اعلام شده باشد. همچنین در عقودی که شخصیت طرف علت عمده عقد نباشد، مثل بیع، معامله با خود بلا اشکال است. به طور کلی می توان گفت از منظر قانون مدنی، معامله با خود در امور مالی اصولا معتبر و در امور غیرمالی اصولا ممنوع است. در عمل، اغلب دفاتر اسناد رسمی، اذن صریح موکل را برای انعقاد معامله با خود ضروری می‌دانند.

تعیین ثمن در صورت اعطای وکالت در فروش ملک

در صورتی که موکل ضمن وکالتنامه، ثمن مدنظر خود را نیز تعیین کرده باشد، وکیل حق ندارد ملک را به کمتر از آن مبلغ بفروشد. اگر ملک به قیمتی بالاتر از قیمت مدنظر موکل به فروش برسد، ما به التفاوت متعلق به موکل است و وکیل حق تصرف در آن را ندارد.
اگر وکالتنامه در مورد ثمن ساکت باشد، وکیل موظف است در تعیین ثمن، غبطه و مصلحت موکل را رعایت نماید.

موارد انحلال وکالت در فروش ملک

وکالت در فروش ملک به اسباب ذیل منحل خواهد شد:

  • استعفای وکیل
  • عزل موکل
  • فوت و حجر هر یک از وکیل و موکل
  • اقاله
  • انقضای مدت
  • ورشکستگی موکل
  • از بین رفتن موضوع وکالت.

نمونه وکالت فروش ملک

در ادامه نمونه‌ای از یک وکالت فروش ملک را بیان خواهیم کرد. این نمونه صرفاً یک الگو است و برای هر مورد خاصی نیاز است که مشخصات و شرایط مربوطه توسط وکیل و مشتری تنظیم شود.

وکالت‌نامه فروش ملک

  • تاریخ: [تاریخ]
  • مابین:
  • نام وکیل: [نام کامل وکیل]
  • آدرس: [آدرس وکیل]
  • شماره تماس: [شماره تماس وکیل]
  • شماره تلفن همراه: [شماره تلفن همراه وکیل]

و

  • نام مشتری: [نام کامل مشتری]
  • آدرس: [آدرس مشتری]
  • شماره تماس: [شماره تماس مشتری]
  • شماره تلفن همراه: [شماره تلفن همراه مشتری]

 

مشتری موکل توسط وکیل فوق منصوب شده تا در امور فروش ملک زیر نمایندگی کند:

  1. هدف: هدف این وکالت فروش ملک، نمایندگی وکیل برای فروش ملک مشتری تحت هر شرایط و مقررات قانونی مربوطه است.
  2. توصیف ملک: مشتری فروشنده ملک زیر را توصیف می‌کند:
  • نوع ملک
  • آدرس
  • توضیحات ملک
  • مساحت
  • مدارک ملک
  • محدودیت‌ها یا برجستگی‌های ملک
  1. وظایف وکیل:
  • بررسی مدارک مالکیت و مستندات مربوطه به ملک.
  • تهیه و تنظیم قراردادهای فروش ملک.
  • نمایندگی در مذاکرات با خریداران و دیگر طرف‌های مرتبط.
  • ارائه مشاوره حقوقی مرتبط با فروش ملک.
  • انجام مراحل قانونی مربوط به انتقال ملک.
  • حفظ منافع مشتری در طول فرآیند فروش ملک.
  1. هزینه وکالت: توافق شده است که مشتری به وکیل هزینه‌ای به میزان [مبلغ] پرداخت نماید. هزینه‌های دیگر مربوط به فروش ملک، از جمله هزینه‌های حقوقی و دیگر هزینه‌های مربوطه، توسط مشتری پرداخت خواهد شد.
  2. ترمینیشن: هر یک از طرفین می‌توانند این وکالت را با اطلاع قبلی و توافق کتبی لغو کنند. در صورت لغو، هزینه‌های قابل پرداخت به وکیل تا تاریخ لغو پرداخت خواهد شد.
  3. قوانین حاکم: این وکالت طبق قوانین کشور [نام کشور] و قوانین مربوطه در آن اجرا خواهد شد.

تمامی شرایط و مقررات فوق توسط طرفین مورد قبول قرار گرفته است و به توافق کامل رسیده است.

 

امضاها:

 

[نام وکیل]                                  [نام مشتری]

وکیل                                           مشتری

 

تاریخ: [تاریخ]

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫107 نظر

  • علی

    باعرض سلام،بنده ۴ سال پیش یک واحد آپارتمان مسکن مهر رابه دلیل اصرار همسرم که می‌خواهد وام بگیرد ونیاز به سند ملک دارد بنام ایشان یک وکالتنامه فروش در محضر تنظیم شد ،که پس از گذشت چند ماه یک روز که خواستم به خونه وارد شم متوجه شدم قفل در عوض شد وکلید در را باز نمیکنه،و همسرم که حضور منو متوجه شد از پشت در گفت خونه برا من هست وحق نداری بیایی تو وبعدش زنگ زد ۱۱۰ وخلاصه….ودر ضمن طلاق خود را بصورت غیابی ازمن گرفت حال از شما تقاضا دارم بنده را راهنمایی کنید از کجا شروع کنم،وبا چه عنوان شکایت کنم بهتره، امانت در خیانت،یا هبه،یا اصلن بیخودی خودمو آلاف نکنم نتیجه میده پیگیری کنم یا خیر تشکر از شما که وقت گذاشتین برا ی من ممنونم

    آذر ۲۲, ۱۴۰۲ در ۱۷:۴۶
    • وکیل متخصص

      سلام. در فرض سئوال شما صرفاً می توانید با طرح دعوای مطالبه حساب مدت وکالت نسبت به اخذ ثمن آپارتمان علیه ایشان اقدام نمائید.

      دی ۲۶, ۱۴۰۲ در ۱۲:۲۹
  • محمد رضا

    سلام بسیار عالی است

    خرداد ۱۹, ۱۴۰۲ در ۱۸:۱۲
  • Zahra

    سلام پدر شوهرم یک خونه بهش دادن از طرف نیرومسلح ما پول قسطاشو همه چیشو داریم میدیم که خونه رو برداریم ولی همه چیز باید ب اسم خودش ثبت میشد . یوالم اینه که فرزندانش در صورت فوت اگر ادعایی کنند راجب خونه ای که ما پولشو دادیم چه میشه ؟ و راهکارش چیه همین الان اقدامی کنیم که بعد از فوت پدرشوهرم ادعایی نداشته باشند؟ ممنون میشم راهنماییم کنید

    بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۴:۴۰
    • دادپویان حامی

      میتوانید در دفترخانه قرارداد صلح منعقد نمایید.

      بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۷:۳۲
  • امید

    سلام. آیا در وکالت نامه فروش فموال منقول و غیر منقول/بلا عزل و بدون داشتن حق عزل وکیل، وکیل میتواند بدون اینکه موکل در جریان باشد ملک موکل را بفروش برساند و هیچ مبلغی را هم به موکل پرداخت نکند؟
    آیا در این شرایط میتوان وکالتنامه را باطل نمود؟
    بنده بدلیل حماقت حاضر به صدور وکالت فروش مذکور شدم اما خانم بنده منزل من را فروخته/یا صوری بنام کسی انتقال داده و من ۲روز پیش مطلع شدم. آیا میتوانم وکالتنامه را باطل کنم؟ با فرض بر اینکه قطعا ثابت نمایم که حتی یکریال هم بابتش دریافت نکرده و اصلا روحم از این اتفاق خبر نداشته
    سپاسگذارم

    بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۰۸:۴۱
    • دادپویان حامی

      ابطال انتقال صورت گرفته منوط به اثبات صوری بودن آن است.

      بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۷:۳۲
  • سلمان

    سلام وعرض خسته نباشید استاد عزیز فردی باوکالت خرید ملک بنام شخص ثالث که در آن حق صلح و واگذاری و اسقاط کافه خسارات هم میتونه انجام بده ملک رو با بیع نامه عادی بنام من زده سال ۸۶ وتصفیه کردم بجز رقم اندک روز دفترخانه که مشخص نکردیم دقیقا چه روزی متاسفانه ویل سال ۹۰ از دنیا رفت و ورثه وکالت بمن دادن دوباره اما مالک اصلی بدون هیچ سند وبنچاق و قولنامه های قبلی که نزد من هست کاملا صوری ملک رل به خواهر ناتنی خود واگذار کرده وملک درتصرف بنده هست متاسفانه خواهر هم از دنیا رفت و ورثه نداره یعنی فقط خواهر برادر داره که حصروراثت نکردن بهترین اقدام من برای گرفتن سند چیه ؟ راهی برای ترساندن ورثه برای امضا هست ؟ پیشنهاد شما چیه استاد عزیز؟

    آذر ۳۰, ۱۴۰۱ در ۰۶:۲۷
    • دادپویان حامی

      با سلام بایستی الزام به تنظیم سند به طرفیت وراث اقامه شود

      بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۷:۳۳
  • رایحه

    سلام
    خانه همسر من به صورت وکالتی به نام ایشان است ( چون هنگام خرید سند اماده نبوده و تا دوساا دیگر هم اماده نمیشود؛ برای همین فروشنده ملک یک وکالت بلاعزل به همسر من داده است)؛
    سوال من این است:
    آیا همسر من می‌تواند با این وکالتی که دارد، یک وکالت بلاعزل به من بدهد و ‌۲دنگ خانه را به من وکالت بدهد؟

    آبان ۳۰, ۱۴۰۱ در ۱۵:۲۷
    • دادپویان حامی

      با سلام بله

      بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۷:۳۳
  • صادقی

    سلام من یک دنگ از سهم خودم رو به نام برادر وکالت زدم میتونم بدون حضور برادر سند بزنم و بفروشم

    آبان ۱۱, ۱۴۰۱ در ۰۹:۱۷
    • دادپویان حامی

      بله

      بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۷:۳۳
  • ن.ن

    با سلام
    اگر از فردی مبایعه نامه .اقرار نامه و وکالت بلاعزل گرفته شود برای واگذاری ملکی بعد از فوتش قابل قبول و قانونی هست؟

    مهر ۲۷, ۱۴۰۱ در ۱۳:۵۴
    • دادپویان حامی

      بعد از فوت مبایعه نامه معتبر است ولی وکالتنامه بلاعزل از اعتبار ساقط میشود

      بهمن ۹, ۱۴۰۱ در ۱۷:۳۴

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    2 × پنج =