تخلفات درمانی در تعزیرات حکومتی

تخلفات درمانی در تعزیرات حکومتی ، بخشی از جرایم پزشکی است.البته دامنه جرایم پزشکی بسیار گسترده تر میباشد.تخلفات درمانی در قانون مربوط به امور بهداشتی و درمانی مورد بررسی قرار گرفته اند.در این مقاله ضمن بررسی این تخلفات، به نحوه رسیدگی آنها نیز میپردازیم.

تفاوت تخلفات درمانی در تعزیرات حکومتی با جرایم پزشکی ؟

قبل از اینکه به بررسی تخلفات درمانی برسیم،لازم است ابتدا از مرحله درمان توضیحی را ارائه دهیم.مرحله درمان هنگامی آغاز میشود،که بیماری یاضایعه جسمی شناسایی شده وپزشک باتوجه به نوع بیماری مداوای آنرا آغاز میکند.
هدف از درمان آن است که سلامتی از دست رفته به شخص بازگردانده شود.بنابراین میبایست بیماری به درستی و دقت شناسایی شود.و اقدامات لازم به موقع انجام گیرد.همچنین در تشخیص و مداوای بیمار از هرگونه سودجویی و سوء استفاده حرفه ای پرهیز شود.
البته همانطور که عنوان شد،جرایم درمانی با جرائم پزشکی متفاوت میباشد.جرایم پزشکی نقض قوانین و مقررات پزشکی است.که موجبات برهم خوردن نظم و امنیت درجامعه ومسئولیت مرتکبین آنرا فراهم می آورد.
درواقع جرایم پزشکی کلیه جرایمی است،که در زمینه:

  • علوم بهداشتی
  • تشخیص بیماریها
  • درمان
  •  داروسازی

ارتکاب می یابد. با توجه به این تعریف میتوان گفت جرایم درمانی بخشی از جرایم پزشکی است.

تخلفات درمانی

تخلفات درمانی

انواع تخلفات درمانی و مجازات آن ها

طبق قانون مربوط به امور بهداشتی ودرمانی ،تخلفات امور درمانی به شرح ذیل میباشد:
۱ـ ایجاد موسسه پزشکی غیرمجاز توسط افراد غیرمتخصص
در ماده ۱ قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی ودرمانی قید شده،که موسسات پزشکی باید توسط افراد صلاحیتدار ایجاد گردد.درصورتیکه موسسات پزشکی غیرمجاز توسط افراد فاقد صلاحیت تاسیس گردد تخلف محسوب میگردد.مقصود از صلاحیت این است که افراد باید دارای تخصص مربوطه باشند.درغیراینصورت متخلف به مجازات مقرر در ماده ۱ قانون مذکور محکوم میگردد.
۲ـ ایجاد موسسه پزشکی غیر مجاز توسط متخصص بدون پروانه کار
در ماده فوق الذکر،اشاره گردید که موسسات پزشکی باید توسط افراد صلاحیتدار(متخصص)ایجاد شود.در برخی موارد ممکن است فرد دارای تخصص باشد اما پروانه کار نداشته باشد.در این حالت چنانچه این فرد اقدام به ایجاد موسسه پزشکی غیرمجاز نماید متخلف محسوب میشود.مجازات متخلف طبق ماده ۲ قانون فوق میباشد.
۳ـ خودداری بیمارستانها از پذیرش بیماران اورژانس
طبق ماده۳قانون فوق الذکر،بیمارستانها موظف هستند تمامی بیماران را پذیرش نمایند وخدمات اولیه لازم را به بیماران اورژانسی ارائه نمایند.درصورت خودداری از پذیرش بیماران اورژانسی مرتکب تخلف میشوند و محکوم به مجازات مقرر در ماده ۳ میگردند.
۴ـ دریافت وجه اضافه تعرفه های خدمات پزشکی و ایجاد یا ارائه خدمات مازاد براحتیاج به منظور مددجویی
سالانه تعرفه های خدمات پزشکی از سوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی اعلام میگردد.و پزشکان، بیمارستان و مراکز درمانی حق ندارند اضافه براین تعرفه ها را از افراد دریافت نمایند.همچنین حق ندارند خدمات مازاد بر احتیاج بیمار را به وی تحمیل نمایند.چنانچه پزشکان یا موسسات پزشکی یا بیمارستان مرتکب این اعمال شوند متخلف محسوب میشوند.و به مجازات مقرر در ماده ۴ قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی ودرمانی محکوم میگردند.
۵ـ بکارگیری متخصص فاقد مجوز قانونی کار در موسسات پزشکی
موسسات پزشکی موظف هستند از افرادی استفاده نمایند که دارای مجوز قانونی کار باشند.این مجوز از سوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی صادر میشود.لذا میبایست در این خصوص دقت لازم را به عمل آورند.
درغیراینصورت طبق ماده ۵ قانون مذکور مرتکب تخلف شده اند که به مجازات مقرر در این ماده محکوم میشوند.

همچنین ناگفته نماند …

در ماده ۶ برای صاحبان حرفه های پزشکی وپیراپزشکی فاقد مجوز قانونی کار نیز مجازات تعیین شده است.

۶ـ بکارگیری افراد فاقد صلاحیت حرفه ای در موسسات پزشکی
در ماده ۵ قانون فوق الذکر،مقصود صاحبان حرفه های پزشکی و پیراپزشکی بودند که مجوز قانونی کار نداشتند.یعنی تخصص و صلاحیت حرفه پزشکی را دارا بودند اما مجوز قانونی کار را اخذ ننموده بودند.اما در این بند ،مقصود افرادی است که صلاحیت حرفه ای ندارند.طبق ماده ۷ قانون مذکور،بکارگیری افراد فاقد صلاحیت حرفه ای در موسسات پزشکی جرم محسوب میشود.و متخلف به مجازات مقرر در این ماده محکوم میشود.
۷ـ ترک موسسه پزشکی توسط مسئول فنی،تعطیلی غیرموجه مطب یا موسسه پزشکی
در این بند جرم مذکور ناشی از ترک فعل میباشد.بدین معنی که درصورت ترک اعمال مذکور در ماده۸ قانون ازسوی مسئول فنی وپزشک کشیک وسایر کادرهای تخصصی جرم میباشد.
این اعمال عبارتند از:

ترک موسسه پزشکی درساعت مقرر،تعطیلی غیرموجه مطب بدون اطلاع سازمان پزشکی،ونپذیرفتن درصدی از بیماران بیمه که وزارت بهداشت تعیین مینماید.
چنانچه افراد مذکور مرتکب این اعمال شوند،متخلف محسوب وبه مجازات مقرر در ماده ۸ قانون محکوم میشوند.
چنانچه تخلفهای فوق الذکر،سبب ورود خسارت جانی و مالی به افراد شود.مجازاتهای مندرج مانع رسیدگی و اعمال مجازاتهای مربوط توسط مراجع ذیصلاح قضایی نخواهد گردید.

نحوه رسیدگی به تخلفات درمانی

طبق ماده۱۱قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی ودرمانی رسیدگی به تخلفات درمانی به عهده کمیسیون مذکور در این ماده میباشد.
کمیسیون ماده ۱۱ از افراد ذیل تشکیل میگردد:
سرپرست نظام پزشکی مرکز ویا استان،مدیرعامل سازمان منطقه ای بهداشت ودرمان استان ونماینده وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی.
این کمیسیون،رسیدگی بدوی را انجام میدهند.چنانچه تخلف صورت گرفته از نظر آنها جرم محسوب گردد،درمورد موسسات دولتی به کمیسیون تعزیرات حکومتی بخش دولتی معرفی میشود.
درموارد غیردولتی به دادسرای انقلاب اسلامی جهت تعیین مجازات معرفی میگردند.

ممکن است تا به حال با موارد فوق الذکر آشنا نبوده باشید.و این مطالب برایتان تازگی داشته باشد و چه بسا به دلیل عدم اطلاعات کافی زمینه تخلفات درمانی ، حق شما پایمال شده باشد.اما هم اکنون که با این موارد آشنا شدید ،میدانید که قانونگذار تمامی این تخلفات را در قانون پیش بینی نموده است.و حق شکایت را برای متضرران از اعمال متخلفان در تخلفات درمانی در نظر گرفته است.فلذا چنانچه با چنین مواردی رو به رو هستید،مطلع باشید که قانون از شما حمایت می نماید و برای متخلفان در تخلفات درمانی مجازات در نطر گرفته است. دفتر حقوقی بین المللی دادپویان حامی با دارا بودن کادر متخصص در زمینه تخلفات درمانی پاسخگوی سوالات شما عزیزان می باشد. با ما تماس بگیرید

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − 1 =