تغییر در وضعیت کارگاه و تکلیف کارگران

تغییر در وضعیت کارگاه و تکلیف کارگران

[us_post_title tag=”h1″ link=”post” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23f24822%22%7D%7D”]

تغییر در وضعیت کارگاه ،یکی از دغدغه های اساسی کارگران می باشد .تغییر مزبوربدین صورت است که ممکن است کارگاه به فروش برسد، منتقل شود، نوع تولید کارگاه تغییر کند و امثالهم. هرکدام از این تغییرات امکان وقوع دارند.اما سوالی که مطرح می شود این است که در صورت رخ دادن هرکدام از این تغییرات،تکلیف کارگران شاغل در کارگاه چه می شود؟

قانونگذار چه تدبیری برای کارگران، جهت تغییر در وضعیت کارگاه اندیشیده است؟

یکی از دغدغه های همیشگی و شاید جدایی ناپذیر از ذهن کارگران،نگرانی از دست رفتن شغل می باشد. از این رو قانون گذار سعی بر این داشته است که حتی الامکان ، دغدغه های کارگران را شناسایی و در جهت رفع آن ها اقدام نماید.
تغییر در وضعیت کارگاه نیزاز دغدغه های روبه روی کارگران است که بیم از دست رفتن کار بر کارگران مستولی می سازد.
قانون گذار در ماده ۱۲ قانون کار در باب تغییر در وضعیت کارگاه چنین مقررداشته است:
“هرنوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل ، تغییر نوع تولید ، ادغام در موسسه دیگر ، ملی شدن کارگاه ، فوت مالک و امثال اینها ، در رابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است موثر نمی باشد و کارفرمای جدید،قائم مقام تعهدات و حقوق کارفرمای سابق خواهد بود.”

اگر چه ماده ۱۲ قانون کار در جهت حمایت از کارگران بیان شده است اما در ماده بیان شده است کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است . به عبارت دیگر شامل کارگران که به صورت آزمایشی به کار مشغول هستند و یا قراردادشان خاتمه یافته است نمی شود .و حتما باید بین کارگر و کارفرما قرارداد قطعی وجود داشته باشد

ذکر یک نکته….
تغییر در وضعیت کارگاه جنبه حصری ندارد و فقط معطوف به موارد گفته شده نیست. فلذا هر نوع تغییر و یا هر نوع انتقالی را شامل می شود و هیچ کدام از این تغییرات باعث قطع رابطه کارگر و کارفرمایی نمی شود.

تغییر در وضعیت کارگاه و تکلیف کارگران

تغییر در وضعیت کارگاه و تکلیف کارگران

آیا اخراج کارگران به جهت تغییر در وضعیت کارگاه قانونی است؟

به وفور در دعاوی مشاهده می شود که کارفرمایی ، کارگاه را می فروشد، انتقال می دهد ، ادغام می کند و … در این مواقع کارفرما از کارگران می خواهد که به دنبال کار دیگری باشند. و کارگران هم به دلیل عدم آگاهی ، پس از کمی اعتراضات لفظی در اکثر اوقات موضوع را می پذیرند.
در حالیکه لازم به ذکر است….
کارفرما به هیچ عنوان از نظر قانونی چنین حقی را ندارد و تغییر در وضعیت کارگاه به کارگران نباید ارتباط پیدا کند و آنان برسر کار خود باقی می مانند .و کارفرمای جدید ، قائم مقام تعهدات کارفرمای سابق می شود. فلذا اخراج کارگران بدین جهت اصلا وجاحت قانونی ندارد.

قانون گذار کارگاه را واجد شخصیت حقوقی دانسته است و این شخصیت حقوقی جدای از شخصیت کارفرما قلمداد شده است .و این امر به جهت حفظ امنیت شغلی کارگران است که با حوادث قهری یا ارادی که برای کارفرما یا کارگاه می افتد بیم از دست دادن شغل خویش را نداشته باشند و بتوانند با آسودگی خاطر به کار خویش ادامه دهند.

تغییردر وضعیت حقوقی مالکیت کارگاه در مورد واگذاری کارخدماتی دستگاه ها از یک پیمانکار به پیمانکار دیگر چگونه است؟

در چنین مواقعی پس از واگذاری کار و اتمام عمل توسط پیمانکار ، رابطه قراردادی هم خاتمه پیدا می کند و انتقال سابقه کار کارگر نزد پیمانکار قبلی به پیمانکار جدید موضوعیت پیدا نمی کند. اما این امر بدین معنا نیست که هر پیمانکاری پس از اتمام کار، حقوق و مطالبات کارگر را نپردازد یا در پرداخت آن قصور نماید .بلکه هر پیمانکار موظف است کلیه مطالبات کارگران و مهم تر از همه سنوات به آنان را پرداخت کند.
در چه صورتی کارفرما درتغییر در وضعیت کارگاه، مسئول نمی باشد؟
چنانچه در وضعیت کارگاه تغییری ایجاد شود،فروش،انتقال و… دراین مواقع کارفرما اجازه قطع همکاری با کارگران را ندارد. اما گاهی تغییرات ایجاد شده در وضعیت کارگاه، مصداق ماده ۱۲ قانون کار قرار نمی گیرند.
مثال:زمانیکه موسسه ای جانشین موسسه دیگری شود. گاهی ممکن است یک موسسه ارائه کننده خدمات جایگزین یک موسسه ارائه کننده خدماتی دیگر می شود. در چنین مواقعی هر کدام از این دو کارگاه ، کارگران خود را دارند که بین آن ها هیچ ارتباطی نیز وجود ندارد، از این رو نمی توان این مورد را با ماده قانون کار۱۲ مطابقت داد چرا که در این موارد دیگر تغییر در وضعیت کارگاه مطرح نیست و، انحلال کارگاه موضوعیت می یابد.
بحث مزبور در حین سادگی ، دشواری های خود را نیز دارد و موشکافی دقیق قانونی ، اهل فن خود را می طلبد. از این رو توصیه می شود اگر قصد شکایت از کارفرما را به علت چنین اقدامی دارید از قبل مطمئن شوید که آیا مورد خاص پرونده شما مصداق تغییر در شرایط کارگاه می باشد یا نمی باشد؟
چنانچه شما محق شناخته شوید لازم است که از راه صحیح آن اقدام نمایید و چه بهتر که روند صحیح پیگیری دعوی را به وکیل اداره کار که تجربه کافی در این زمینه را دارد بسپارید. گروه وکلای دادپویان حامی با دارا بودن کادر متخصص و متبحر خود در دعاوی اداره کار در خدمت شما عزیزان می باشد. با ما در تماس باشید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

‫4 نظر

  • حجت درستکار

    با سلام بنده مدت یک سال در کارگاهی مشغول به کار بوده ام و بعد از آن به کارگاه دیگری انتقال یافتم که تحت همان کارفرمای کارگاه قبلی بود آیا در این صورت سنوات روزانه بنده قطع خواهد شد یا چون با همان کارفرما هنوز رابطه دارم سنوات بنده به قوت خود باقی است؟

    آبان ۱, ۱۴۰۰ در ۱۹:۱۸
    • مدیریت

      سنوات شما باقیست

      آبان ۷, ۱۴۰۰ در ۲۳:۰۷
  • حسین صداقت

    سلام بنده در مرکز درمانی ماده ۱۶ بعنوان مددکار فعالیت داشته با معرفی نامه مستقیم اداره بهزیستی. و شش سال سابقه کار دارم. در سال جدید سه ماه و هشت روز بدون داشتن پیمانکار در آن مرکز کار کردیم تا در مناقصه شرکت جدید بیاد. الان شرکت جدید اومده و میگه من شما رو برای ادامه کار نمیخوام. و هیچ نامه عدم نیاز یا اخراج نمیده الان تکلیف ما که متاهلیم و مستاجر چیه ؟

    مرداد ۸, ۱۴۰۰ در ۰۸:۲۱
    • مدیریت

      سلام میبایست در اداره کار شکایت نمایید

      مرداد ۱۰, ۱۴۰۰ در ۰۹:۳۹

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    4 × یک =