وکیل دعاوی کیفری
وکالت در تمام ادوار تاريخ وپيش همه ملت ها، از نقطه نظراجتماعي در رديف نجيب ترين، شريف ترين وپر اهميت ترين مشاغل و خدمات به شمارآمده است. وکالت دادگستري اگر چه از مشاغل آزاد و مستقل از دولت بوده ولي چون وکلاء در دعاوي مردم مداخله وبا دادگاه باشند و همچنين به خاطر خطير و مهم بودن شغل وکالت ، قا نونگذارآن را از حيث تصدي، حقوق وحدود، تابع مقررات خاصي نموده است که رعايت آنها الزامي است( وکیل دعاوی کیفری ). اغلب اتفاق می افتد كه بعلت كثرت مشغله و یا دوری از محل انجام كار ، امكان اعمال حقوقی توسط فرد ممكن نیست و لذا ناچار است انجام آن عمل حقوقی را به دیگری نیابت دهد و بدو اذن دهد كه مثلاً خانه اش را در شهری دیگر از طرف او به فروش برساند. در چنین مواردی مسئله وكالت مطرح می گردد. به عبارت دیگر، بسیاری ازمردم به علت عدم آشنایی با قوانین قضایی توان احقاق حقوق خود را ندارند، ازاین رو، قانون اساسی به آنها اجازه داده است که برای دفاع ازخود وحقوق خود، وکیل انتخاب کنند، و در صورت عدم توانایی، امکان تعیین آن را برایشان فراهم گردد. از این رو، انتخاب وکیل دعاوی کیفری و حقوقی آشنا و با تجربه حق هر فرد است. دراصل 35 آمده است: در همه ی دادگاه ها، طرفین دعوی حقّ دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آن ها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد. قانونگذار براي اشخاصي كه توان پرداخت دستمزد وكيل را ندارند، امكان استفاده از وكيل “معاضدتي” را پيشبيني كردهاست. وكلاي دادگستري مطابق قانون وكالت تكليف دارند همه ساله در سه دعواي مدني بهعنوان كمك معاضدت به اين دسته از اشخاص قبول وكالت نمايند. كليه دادگاهها نيز مكلف به پذيرش وكيل هستند،اگر دادگاهي حق گرفتن وكيل را از متهم سلب كند، حكم صادرشده از آن دادگاه فاقد ارزش و اعتبار قانوني است. در دعاوي مدني، يك شخص حداكثر از دو وكيل ميتواند استفاده كند، ولي در دعاوي كيفري سقفي براي تعداد وكلاي انتخابي تعيين نشده است. براي آشنايي با نقش وكيل در دادگستري و حدود اختيارات و وظايف او، وكالت در دعاوي را به دو دسته تقسيم ميكنيم:
وكالت در دعاوي مدنی
در دعاوي مدني هر يك از طرفين دعوا اجازه دارند حداكثر تا دو نفر وكيل به دادگاه معرفي كنند. وكلاي طرفين بايد داراي شرايطي باشند كه بهموجب قانون راجع به وكالت در دادگاهها براي آنان مقرر شده است. وكالت ممكن است با سند رسمي يا سند غيررسمي باشد. اگر با سند عادي و غيررسمي عقد وكالت تنظيم شود، در مورد وكالتنامههاي تنظيمي در ايران وكيل ميتواند زير وكالتنامه تأييد كند كه وكالتنامه را موكل شخصاً در حضور او امضا يا مهر كرده يا انگشت زده است و اگر وكالت در خارج از ايران داده شدهباشد، بايد به گواهي يكي از مأمورين سياسي يا كنسولي جمهوري اسلامي ايران برسد. اگر وكالت در جلسه محاكمه داده شود، مراتب در صورتجلسه قيد و به امضاي موكل ميرسد چنانچه موكل در زندان باشد، رئيس زندان يا معاون او بايد امضا يا اثر انگشت او را تأييد كنند. وكالت در دادگاههايي كه به پروندههاي مدني رسيدگي ميكنند شامل تمام اختيارات راجع به محاكمه است جز آنچه را كه موكل استثنا كرده باشد. با وجود اين، براي دخالت وكيل در بعضي امور، نياز به تصريح در وكالتنامه دارد مانند:
- وكالت راجع به اعتراض به رأي، تجديد نظر ، فرجام خواهي و اعاده دادرسي؛
- وكالت در سازش و مصالحه؛
- وكالت در تعيين كارشناس؛
- وكالت براي درخواست صدور برگ اجرايي و تعقيب عمليات مربوط به اجراي حكم و گرفتن وجوه پرداخت شده به نام موكل و …
وكالت در دعاوي كيفري
حق داشتن وکیل برای متهم از زمان کشف جرم تا اجرای حکم صادره، از مهمترین تضمینات حقوق دفاعی متهم است ( وکیل دعاوی کیفری ). اصل الزامی بودن شرکت وکیل مدافع در کلیه مراحل دادرسیهای کیفری در مقررات موضوعه اکثر قریب به اتفاق کشورهای جهان، به عنوان یکی از اساسیترین تضمینهای حقوق دفاعی متهم پذیرفته شده است و در برخی از جوامع محاکمه متهم بدون شرکت وکیل مدافع ممکن نیست. در دعاوي جزايي، طرفين دعوا ميتوانند وكيل يا وكلاي مدافع خود را انتخاب و معرفي كنند. بيشتر پروندههاي كيفري پس از تحقيقات مقدماتي در دادسرا، به همراه كيفرخواست در دادگاه مطرح ميشوند. از اينرو وكيل هم در مرحله رسيدگي مقدماتي و هم دادرسي نقش دارد. در مرحله مقدماتي، متهم ميتواند در دادسرا يك نفر وكيل همراه خود داشته باشد .وكيل متهم ميتواند بدون مداخله در امر تحقيق، پس از خاتمه تحقيقات مطالبي را كه براي كشف واقع و حقيقت و دفاع از متهم يا اجراي قوانين لازم ميداند، به قاضي اعلام نمايد.( وکیل دعاوی کیفری ) قاضي تحقيق نيز اظهارات وكيل را صورت جلسه ميكند. در مرحله دادرسي، اصحاب دعوا وكلاي خود را به دادگاه معرفي ميكنند. متهم ميتواند از دادگاه تقاضا كند تا وكيلي براي او تعيين نمايد. اگر دادگاه تشخيص دهد كه متهم توانايي انتخاب وكيل را ندارد، از بين وكلاي حوزه قضايي و در صورت عدم امكان، از نزديكترين حوزه مجاور وكيلي براي متهم تعيين خواهد كرد.
وکلاء دعاوی حقوقی و مدنی با تجربه ی موسسه حقوقی بین المللی دادپویان حامی که همگی اعضای آن از وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در امور حقوقی می باشند آمادگی ارائه خدمات حقوقی اعم از مشاوره و وکالت در حوزه فعالیت خویش به صورت کاملاً تخصصی می باشند . همچنین در دعاوی کیفری با توجه به اینکه این دعاوی مستقیماً با جان، مال، حیثیت و آبروی افراد مرتبط هستند، چه مجنی علیه و چه متهم نیازمند داشتن وکیل مجرب می باشند.
در این راستا موسسه حقوقی بین المللی دادپویان حامی با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری آماده ارائه انواع خدمات حقوقی در امور حقوقی و کیفری و تعزیرات می باشد.